Cine ii apara pe vii cand mortii se ridica…?
Buna intrebare, nu? Bun inceput!
Simboluri, Legamant, magie libera, necromanti, lupta pentru salvarea lumii. In Regatul Vechi unde se petrece actiunea, autorul aduce in prim-plan magia libera opusa, de obicei, Magiei Legamantului. In vreme ce prima este naturala si mai veche, a doua este impusa de catre nemuritori pentru a asigura linistea si pacea in univers. Magia libera insa ramane prezenta in lumea, mai ales in forma unor monstri ca Stilken, Margrue, Hish, si Hrule. Magia Legamantului, pe de alta parte, e descrisa ca un fluviu nesfarsit si nestapanit de simboluri taumaturgice, folosite de magicieni. Vrajile necesita simboluri si obiecte. Astfel, desi magia libera poate “intina”, ea trebuie folosita pentru a trece Pragurile sau Portile Mortii, in numar de noua.
Un tata care dispare, o fiica ce pleaca in cautarea lui. Demoni, morti si multe alte elemente magice, toate tinute departe de lume printr-un zid. Acesta desparte Vechiul Regat de Noul Regat. Desi pare o carte adolescentina, Garth Nix – Trilogia Vechiul Regat, aduce in prim plan lupta impotriva raului. De data aceasta, raul poate ajunge dincolo de moarte, punand stapanire pe aceasta.
Cartile nu se aseamana (inca!) cu nimic iesit pe piata. Poate din cauza temei. Si in special a magiei folosite, anume necromantia. Oracolele, Legamantul, puterea de a conduce mortii, clopoteii cu puteri neobisnuite duc seria la un nou nivel.
Lumea regatelor din Trilogia Vechiul Regat este inedita si spectaculoasa. Magia functioneaza doar la nord de zid. Doua regiuni separate. Iar dincolo de ele cele noua taramuri ale mortii. Sistemul de magie functioneaza doar intr-o anumita parte a lumii. Astfel, Sabriel, eroina, poate conduce mortii si ii poate supune.
Cei ce practica magia libera vor fi devorati de ea pana la urma.
Garth Nix – Trilogia Vechiul Regat
Sabriel (1995)
Lirael (2001)
Abhorsen (2003)
Clariel: The Lost Abhorsen (2014)
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
3.5