GENE WOLFE s-a nascut în 1931 la New York si a crescut în Houston, Texas. Dupa doi ani si jumatate petrecuti la Universitatea Texas A&M, a renuntat la studii si a fost recrutat în armata. A servit în Razboiul din Coreea, pentru serviciile sale primind decoratia Combat Infantry Badge. A urmat apoi cursurile Universitatii din Houston, absolvind Facultatea de Mecanica. Din 1984 s-a consacrat exclusiv scrisului.

S-a afirmat ca scriitor de science-fiction odata cu publicarea în 1972 a romanului The Fifth Head of Cerberus, iar în 1973 a primit Nebula Award pentru cea mai buna nuvela (The Death of Doctor Island). În 1977 i s-a decernat Chicago Foundation for Literature Award, urmat de Rhysling Award pentru poezie science-fiction.

Tetralogia Cartea Soarelui Nou si-a câstigat rapid titlul de opera clasica în domeniu si i-a adus autorului sase premii prestigioase: World Fantasy Award, British SF Association Award, Nebula Award, Locus Award, John W. Campbell Memorial Award, Prix Apollo.

Gene Wolfe - "Cartea Soarelui Nou"Multiplu laureat pentru scrierile sale (romane, culegeri de povestiri, poezii), Gene Wolfe mai este autorul tetralogiei Cartea Soarelui Lung, care, împreun? cu Cartea Soarelui Nou si trilogia The Book of the Short Sun (Cartea Soarelui Scurt), formeaza asa-numitul „Ciclu Solar”.

„Cartea Soarelui Nou contine elemente din alegoria spense­riana, satira swiftiana, constiinta sociala dickensiana si mitologia wagneriana. Wolfe creeaza o ordine sociala cu adevarat nepamânteana, pe care cititorul ajunge s-o cunoasca dinauntrul ei… iar odata patruns în aceasta lume, nu mai are cum sa se opreasca din drum.”

Pamantul se raceste si omenirea se scufunda incet-incet in bezna. Asta suna cunoscut oarecum, nu? Un tortionar ajunge sa conduca lumea? Si asta pare familiar. Abercrombie foloseste acelasi motiv in Prima Lege. Severian, eroul seriei, va distruge Pamantul sau il va salva asemanator unui Hristos sau Apollo. Se presupune ca sunt foarte multe intelesuri ascunse in spatele acestei serii scrise la persoana I. Dealtfel, foarte multi au incercat sa le dezlege. Exprimarea arhaica, sentimentul de originalitate face din aceasta serie una din operele interesante ale subgenului Dying Earth.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 738 times, 1 visits today)