Filmul “Mumia se intoarce” (2001)

Injectand in „Mumia se intoarce” sau “Mumia revine” o masiva doza de aventura si romantism exotic, regizorul Steven Sommers reusi sa se depaseasca pe sine insusi dupa incheierea primului capitol, Mumia, in care Brendar Frazer si Rachel Weisz ne facura cunostinta cu fantomele istoriei Egiptului antic.

Ritmul frenetic in care se impletesc oroarea, fantezia, ironia si monstruosul, dublat de efectele speciale tot mai spectaculoase, fac din „Mumia se intoarce” un blockbuster garantat, din care nu lipsesc nici ideile surprinzatoare, nici valoarea continutului.

Actiune, lupte, urmariri, impuscaturi, acrobatii si orice altceva Summers a mai reusit sa scoata din jobenul sau de magician pentru a taia rasuflarea spectatorului, isi inlantuie dinamicile intr-o bogata paleta de culori imprumutata din catalogul efectelor speciale.

Un film generos, care rezerva publicului suficiente elemente noi pentru a nu ramane cu resemnare in umbra capitolului precedent, intrucat de aceasta data Imhotep (Arnold Vosloo) nu mai este intruchiparea celui mai inspaimantator rau care ameninta Pamantul: ca urmare a unui blestem puternic, teribilul Scorpion King (Regele-Scorpion), servitor al zeului Anubis, revine la viata si isi organizeaza ostirile pentru a cuceri lumea.

Citeste mai multe despre Regii-Scorpioni!

 

In comparatie cu el, Imhotep din primul capitol al seriei nici nu mai apare chiar asa de rau: la urma urmei dorea doar sa-si readuca la viata femeia pe care o iubea si sa-si recastige alaturi de aceasta „pozitia sociala” intr-o lume schimbata, nu-i asa?

Avem parte de aceasta data insa de un Imhotep care revine la viata cautand cu infrigurare o bratara miraculoasa, cu ajutorul careia ar fi putut controla armatele Regelui Scorpion.

Rick O’Connel si Evelyn (de data aceasta alaturi de fiul lor in varsta de 8 ani, Alex), vor trebui din nou sa salveze omenirea, cu sprijinul amicilor lor, regasindu-se si de aceasta data in miezul unei tumultoase aventuri cu deznodamant pozitiv pentru civilizatia Terrei.

O poveste impetuoasa, cu un final pe masura

Actiunea se petrece in anul 1933, mai exact la 10 ani dupa ce Rick si Evelyn intalnesc pentru prima data mumia sacerdotului egiptean Imhotep.

Cei doi traiesc la Londra si au un baietel in varsta de 8 ani, Alex, ducand o viata linistita si dedicandu-se cercetarilor arheologice pentru British Museum.

Concomitent, sub intinderile nisipoase ale desertului Sahara, se petrec lucruri tainice cu entitati invaluite in straie de mister, care desi par ingropate pe vecie, asteapta momentul potrivit pentru a revedea lumina zilei: in vremuri indepartate, tradand un pact pe care-l incheiase cu zeul egiptean Anubis, un razboinic temut, supranumit „Scorpion King”, este pedepsit sa indure in etern blestemul ingroparii de viu.

O banda de criminali il readuc din nou in viata pe Imhotep, incredintati ca vor reusi cu ajutorul acestuia sa cucereasca lumea; la randul sau Imhotep incearca sa puna mana pe o bratara magica, ce i-ar folosi la reinvierea intregii ostiri a Regelui Scorpion.

Bratara se afla insa in jurul bratului micului Alex, care descopera cu ajutorul ei locul secret in care este ingropat „Scorpion King”, motiv pentru care este rapit de criminali si folosit pe post de calauza ad-hoc.

Printre lupte spectaculoase, replici amuzante si nu in ultimul rand sarutari pasionale, cuplul de exploratori, insotiti de fratele lui Evelyn, Jonathan (John Hannah), reusesc sa-l regaseasca pe Alex si sa declanseze conflictul intre Imhotep si Scorpion King.

Banda de raufacatori este exterminata in aceasta batalie, Anubis ii ia puterile lui Imhotep si-l obliga sa se lupte cu Regele Scorpion asemenea unui muritor de rand, dar prin siretenie, sacerdotul se preface ca-i este aliat, abatandu-i atentia si furia catre Rick.

Acesta din urma reuseste sa distruga monstrul pe jumatate om pe jumatate scorpion, strapungandu-i pieptul cu magica Lance a lui Osiris si poruncindu-i sa se intoarca (impreuna cu armatele sale) in tenebrele din care a iesit.

Evelyn se lupta la randul sau cu Ankh-sun-Amun si ambele ajung sa-i vada pe Rick si Imhotep cazand intr-o crevasa abisala, formata odata cu prabusirea templului in care fu doborat Regele Scorpion, dar amandoi izbutira sa se agate de o margine a prapastiei.

Evelyn reusi sa-l salvaze pe Rick, dar Ankh-sun-Amun fu cuprinsa de teama si ezita sa-i dea o mana de ajutor lui Imhotep; dezamagit si socat de lasitatea iubitei sale, acesta din urma se lasa sa cada in prapastie, decizand ca nu are sens sa se mai lupte pentru viata atat timp cat dragostea sa nu este impartasita in egala masura de cea pe care o socotea sufletul sau pereche.

Ankh-sun-Amun da bir cu fugitii, dar cade la randul sau intr-o groapa plina de scarabei carnivori, murind devorata, iar Evelyn, Rick si Jonathan reusesc sa se salveze, urcand in varful piramidei, de unde sunt salvati de un dirijabil bizar, pilotat de prietenul lor, Izzy Buttons, chiar inainte ca structura sa se prabuseasca pe vecie in haurile nisipoase ale desertului.

Ca ultim gest de temeritate vecina cu nesabuinta, Jonathan insfaca marele diamant din varful piramidei chiar inainte de a urca in dirijabil: cei patru strabat vazduhul spre apus, in timp ce Ardeth Bay si oamenii sai ii saluta cu o amicitie nedisimulata de pe dunele Saharei.

Departe de o simpla manevra comerciala

Optima solutie pentru mentinerea stachetei la un nivel inalt din punct de vedere al continuarii ideii de a reinvia mumii, filmul nu este catusi de putin o supa reincalzita, demonstrandu-se departe de o simpla manevra comerciala a producatorilor.

Mumia se intoarce este interesant sub numeroase aspecte: evolutia Scorpionului, lupta impotriva armatei lui Anubis si nu in ultimul rand, un trecut care isi manifesta bizara proprietate pseudo-transcedentala pentru a renaste in spiritul personajelor.

In ciuda recenziilor contrastante, filmul se impuse ca o initiativa de succes, inregistrand incasari ce au depasit cifra de 433 milioane de dolari la nivel global, dar beneficiind de critici si elogii in egala masura.

Tabara nemultumitilor il caracteriza drept un filmulet lejer, care nu dezamageste dar nici nu incanta, ci se mentine la distanta de un adevarat film de actiune si aventura demn de a cuceri publicul, in timp ce elogiatorii se declarara incantati de rasturnarile de situatie constante, abundenta secventelor de actiune si intensitatea impactului vizual.

Filmarile se desfasurara intr-o variata gama de locatii: Maroc, Anglia, Iordania si Egipt, extinzandu-se pe o perioada de 101 de zile (din 1 mai 2000 pana pe 29 septembrie 2000); printre cele mai importante locatii se numara:

  • British Museum din Londra;

  • Localitatea Heath and Reach din contea Bedfordshire (pentru scenele din Hamunaptra);

  • University College din Londra (pentru scenele din British Museum);

  • Complexul Royal Naval College din Greenwich;

  • Studiourile Pinewood si Shepperton;

  • In incinta istoricei cladiri cunoscuta sub denumirea de „Mentmore Towers”;

  • In incinta sitului arheologic din Petra (Iordania).

Curiozitati, gossip si chestiuni din culise

Pentru scenele de lupta dintre Evelyn si Ankh-sun-Amun, actritele Rachel Weisz si Patricia Velasquez urmara un program intens, efectuand antrenamente dure, de acord fiind sa nu accepte dubluri sau asa-numite „diavolite” (cascadorite profesioniste) care sa le inlocuiasca in timpul filmarilor.

Cele doua protagoniste batura palma, declarandu-se intr-un duet cat se poate de convingator

in masura sa execute cele mai complexe si mai surprinzatoare scene de lupta pe care le va solicita Stephen Sommers, atata vreme cat o alta le poate face”.

In schimb, actorii Brendan Fraser si Dwayne Jonson, chiar daca au avut de pus la punct marea scena a confuntarii lor intr-o lupta pe viata si pe moarte, in realitate nu se intalnira nicodata pe toata durata filmarilor, ci se cunoscura abia dupa ce filmul fu finalizat.

Prima data cand ne-am intalnit efectiv si ne-am privit direct in ochi a fost in timpul receptiei organizate dupa „Mumia se intoarce”; pana in acel moment nu am avut niciodata ocazia sa-l cunosc pe „The Rock” (Dwayne Johnson), chiar daca in film ne batem de sar scantei”, a declarat ulterior Brendan Fraser.

In opinia actorului, din pricina acestui motiv, scena luptei dintre cei doi nu este chiar asa de reusita, avand in vedere ca de fapt Brendan lupta „impotriva unui plasture aplicat pe un stalp”, imaginile fiind post-procesate intr-o etapa succesiva.

O alta chestiune care provoca polemici cu privire la cel de-al doilea capitol din „Mumia” este legata de muzica ce a acompaniat aventurile protagonistilor filmului sau mai exact, de compozitorul care a semnat-o.

Pentru „Mumia 1” de aceasta sarcina se ocupa Jerry Goldsmith (1929-2004), dar luandu-l gura pe dinainte, declara dinaintea unui public numeros, cu ocazia unui concert sustinut la Londra in 2000, ca filmul ar fi fost de fapt doar „a piece of shit” sau mai pe romaneste… un rahat.

Expresia avu darul de a starni furia producatorilor, dar mai cu seama a regizorului Stephen Sommers, care se afla si el in public la momentul respectiv, astfel incat, pentru lipsa de respect, decise sa nu-i mai incredinteze carma coloanei sonore pentru „Mumia se intoarce”, inlocuindu-l cu Alan Anthony Silvestri.

Goldsmith dadu cu piciorul in acest mod unei magnifice ocazii de a-si rotunji portofelul din nou cu o suma pentru care nimeni nu ar fi strambat din nas.

Daca as fi stiut ca Sommers se afla in public, probabil ca mi-as fi tinut gura, nu ma costa nimic sa-mi vad de treaba mea; in lumea noastra, a artelor in general, uneori te trezesti ca te comporti ca un necioplit tocmai atunci cand ar trebui sa te demonstrezi un gentleman – in ziua de azi asta se afla imediat…”, admise ulterior compozitorul.

Bibliografie:

  1. Whitman, John – „La Mummia. Il ritorno”, 2001;

  2. Collins, Max Allan – „La Mummia. Il ritorno. Dalla sceneggiatura di Stephen Sommers”, 2001;

  3. Sclavi, Tiziano – „I segreti delle mummie”, 2004;

  4. Canova, Gianni – „Enciclopedia del cinema”, 2005;

  5. Redda, Carlo Ruo – „Egittomania: l’immaginario dell’antico Egitto e l’Occidente”, 2006;

  6. Russo, Antonino – „Magica Fantasia o ritorno alla realta?”, 2017.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 163 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul “Mumia se intoarce” (2001)”

  1. Un film uimitor, plin de aventura si romantism exotic, regizat de Steven Sommers, care a reusit sa intreaca el insusi capitolul precedent al seriei, Mumia. Ritmul alert in care se imbina ororile, fantezia, ironia si monstruosul, alaturi de efectele speciale din ce in ce mai spectaculoase, il fac pe “Mumia se intoarce” un blockbuster garantat. Filmul ne surprinde cu idei inedite si un continut de valoare, urmarind actiunea, luptele, urmaririle si toate celelalte elemente pe care Sommers le-a scos din “jobenul sau de magician” pentru a ne tine cu sufletul la gura. De aceasta data, Imhotep nu mai este singurul rau care ameninta pamantul, deoarece teribilul Rege-Scorpion se intoarce la viata, sub forma unui blestem puternic, pentru a-si organiza ostirile si a cuceri lumea. In comparatie cu el, Imhotep din primul capitol al seriei arata mai putin infricosator, intrucat avea ca scop doar readucerea la viata a femeii iubite si regasirea “pozitiei” sale intr-o lume schimbata. In schimb, de data aceasta, Imhotep revine pentru a pune mana pe o bratara magica ce ii poate ajuta sa controleze armatele Rege-Scorpionului. Rick si Evelyn, insotiti si de fiul lor Alex, vor trebui sa salveze omenirea si sa se implice din nou in calamitatea care se abate asupra lor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.