Zeul-sacal Anubis

Zeul-sacal Anubis, lordul mumificarii

Una dintre cele mai importante figuri din mitologia egipteana, Anubis, Zeul-Sacal este zeul Lumii de Apoi si protectorul mortilor. Anubis apare printre cei mai vechi si venerati zei ai Egiptului inca de acum 5.000 de ani. La inceput a fost vazut ca protector al mormintelor, apoi functiile sale au fost preluate de Osiris ca lord al mortilor.

 

Zeul-sacal Anubis

Anubis, cunoscut si ca Yinepu sau Anpu (c. 3100 – c. 2890 d. Hr.) era legat de inmormantare si viata de apoi a regelui, asa cum este descris in Textele Piramidelor.

Mai tarziu, rolul sau s-a extins. In cele din urma, cultul lui Anubis a fost asimilat in cel al lui Osiris. Acesta era tatal lui si regele lumii subpamantene. Mumificand corpul lui Osiris, Anubis isi confirma rolul. Astfel, devine patronul preotilor care se ocupau de aceasta meserie.

In Textele Sarcofagelor, o colectie de vraji funerare antice, Anubis apare ca fiu al zeitei-vaci Hesat. Acesta apare si ca fiu al lui Bastet. In perioada ca. 2181–2055 d.Hr., o alta poveste ne spune ca poate fi fiul lui Seth.

Seth era zeul haosului, al violentei, desertului, furtunilor si strainilor. In vechea religie egipteana, a fost si fiul lui Re si Nephytys, zeita protectiva a mortilor, fiica lui Geb (pamantul) si Nut.

Exista multe povesti despre parintii lui Anubis. Multe epitete i-au fost atribuite. Simbolul lui principal a fost sacalul. Deasemenea, trusa si instrumentele de imbalsamare il reprezentau.

Centrul cultului sau era orasul Hairdai, numele grecesc pentru Cynopolis, “orasul cainelui”.

Zeul-sacal Anubis este si zeul vestului. In Egiptul antic, cele mai multe cimitire se aflau pe malul vestic al Nilului.

 

Zeul cunoasterii, al noptii si pazitorul mortilor

Mai apare si epitetul de “Stapan al pamantului sacru” sau al “pamantului pur”. Acest spatiu este desertul acoperit de necropole. Deasemenea, “el ce sta pe muntele sacru” reprezinta puterea sa de a veghea mortii.

Sigiliu regal in Valea Regilor. Reprezentarea Zeul-sacal Anubis se aseza deasupra mormantului.

‘Cel ce este in locul de imbalsamare” (imy-ut), se refera la rolul lui Anubis. El este si “Stapanul Per Wabet’, cortul ritual unde avea loc mumificarea.

In perioada greco-romana (332 i. Hr. – 395 d. Hr.), Anubis devine o zeitate cosmica. El stapaneste cerul si pamantul. Tot el detine si puteri antice ascunse. Anubis aduce lumina cunoasterii oamenilor. In rol mortuar, ramane asociat lui Hekate, zeita greaca a magiei, vrajitoriei, noptii, lunii, fantomelor si necromantiei.

Reprezentarile lui sunt numeroase. Apar dovezi ca Zeul-sacal Anubis a fost adorat in Roma pana in secolul al II-lea.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,464 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Zeul-sacal Anubis, lordul mumificarii”

  1. Pingback: Zeii si mitologia Egiptului Antic - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.