Arme magice in mitologia nordica

Armele au jucat un rol important in mitologia nordica. Astazi vom incerca sa privim in trecut la cele mai notabile arme din legendele nordice.

Stim cu totii ca intreaga cultura vikinga a fost dominata de inclinatia spre razboi, raid si jaf. Tocmai de aceea raidurile vikinge, razboaiele vikinge si armatele vikinge ocupa o mare parte din istoria medievala a Europei de Nord. Pentru vikingi, si pentru toate culturile nordice, razboiul era un mod de viata important, iar armele erau importante pentru supravietuire. Astfel, nu este nicio surpriza ca armele ocupau un loc de frunte in legendele si miturile nordice. In timp ce povestile nordice sunt pline de zei, populate de eroi si monstri, foarte multe arme ii acompaniaza pe acestia in lupta.

odin

Gungnir, sulita magica a lui Odin

O arma deosebit de puternica, manuita de de regele zeilor in mitologia nordica. Tatal zeilor la vikingi, Odin, conducatorul suprem, trebuia sa aiba o arma pe masura. Aceasta este Gungnir. Sulita magica loveste de fiecare data la tinta atunci cand este aruncata si intotdeauna ucide. Potrivit unor povesti, aceasta este arma pe care Odin o va folosi in Ragnarok, batalia finala, marele razboi cosmic intre zei de la sfarsitul lumii.

Odin este asociat cu sulita si cu streangul. Tocmai pentru ca s-a spanzurat singur de copacul lumii – Axis Mundi. Pentru a invata adevarurile universului si a dobandi intelepciune el s-a sacrificat. Astfel, foarte multe sacrificii in cultura vikinga sunt facute in numele lui cu sulita si streangul. Potrivit altor surse, razboinicii nordici isi aruncau sulitele pe deasupra capului inamicilor pentru a simboliza sacrificarea intregii armate dusmane lui Odin.

Dainsleif, sabia magica creata de pitici

Sulita lui Odin este una dintre armele magice manuita de zei. Dar exista si arme ale oamenilor in mitologia nordica. Zeii nu sunt singurii cu acces la magie in mitologia vikinga. Hogni este un rege scandinav legendar ce a jucat un rol major in batalia de la Heodenings, o batalie fara sfarsit. Sabia lui Hogni este numita Dainsleif si a fost creata de pitici.

Este o sabie magica si a fost blestemata astfel incat orice rana facuta cu ea nu se va vindeca niciodata. Aceasta sabie este periculoasa si in alt sens. Se credea ca oricand Dainsleif era scoasa din teaca, nu mai putea fi pusa inapoi pana cand nu lua o viata. Intr-o poveste, Hogni merge sa isi salveze fiica rapita si afla ca ea era vie si fericita. Totusi, Dainsleif fusese scoasa din teaca si o batalie a inceput. Sabia cerea o viata si astfel razboiul a continuat.

Skofnung, cea mai puternica sabie din Nord

O alta sabie magica ce i-a apartinut unui conducator uman este numita Skofnung. Se crede ca a apartinut unui rege legendar danez numit Hrólf Kraki. Hrolf este o figura interesanta, ceva asemanator unui rege Arthur si un caracter care apare in poemul epic saxon Beowulf. In timp ce multi istorici considera ca Hrolf a reprezentat o persoana reala sau un grup de persoane, nu se stie clar cine a fost acesta.

Se crede despre sabia sa, Skofnung, ca tinea spiritele garzilor regelui si era faimoasa ca fiind cea mai ascutita si puternica sabie din Nord. Aceasta arma magica putea cauza rani ce nu se puteau vindeca. Locul ei continua sa fie un mister si o sursa de fascinatie.

Gleipnir, singura panglica magica

In mitologia nordica exista multe sabii si sulite magice, dar o singura panglica magica. Funda nu este o arma traditionala, dar Gleipnir este unul dintre cele mai importante obiecte din mitologia nordica.

Potrivit legendelor nordice, zeul-lup Fenrir este printre cei mai rai dintre cei mai rai. De fapt, cand vine Ragnarok, sfarsitul lumii, Fenrir este cel ce devoreaza cosmosul. Pentru a tine legat lupul, zeii ii pun pe pitici sa creeze un lant care sa il poata tine legat pe Fenrir.

Astfel, piticii construiesc o panglica magica, un lant ce nu putea fi rupt. Gleipnir este facut din sunetele pasilor unei pisici, barba unei femei, rasuflarea unui peste, scuipatul unei pasari si radacinile unui munte. Lucruri greu de gasit, nu? De vreme ce lantul fusese creat din lucruri ce nu existau, era imposibil de rupt.

Fenrir este pacalit de zei. Ei se ofera sa-l lege de o stanca cu Gleipnir pentru a-i masura puterile. Si acolo ramane pana la Ragnarok.

Sabia zeului Freyr lupta singura

Singura sabie fara nume, sabia zeului Freyr are o mare importanta mitologica. Desi nenumita, sau poate nu am ramas noi cu numele, aceasta sabie este atat de buna incat lupta singura. Prima arma care lupta singura vine din mitologia nordica. Freyr a schimbat-o mai tarziu pentru a castiga mana frumoasei gigante, Gerðr. Se crede ca sabia este acum in mana lui Surter, demonul focului. El o va manui in lupta finala, Ragnarok. Probabil atunci Freyr va regreta schimbul.

Sabia Gram – Excalibur ce va ucide dragonul

Aceasta sabie seamana foarte mult cu Excalibur. De ce? Odin a pus aceasta lama in inima unui puternic stejar si a spus ca oricine o va putea scoate va fi destinat sa castige in batalie.

Sigmund a fost eroul ce a indeplinit destinul. Si a folosit sabia in avantajul sau. Pana in ziua cand aceasta s-a sfaramat intr-o batalie cu un strain misterios ce purta o palarie mare neagra si o gluga. Se stie ca Odin calatorea des prin lume deghizat in acest fel. Sau poate a fost Loki cel gelos. Sabia s-a facut bucati, dar Sigmund i-a cerut sotiei sale gravide sa adune bucatile si sa le refaca pentru ca fiul sau sa primeasca aceasta sabie cand va avea varsta necesara.

Fiul sau a fost Sigurd, cateodata numit Siegfried. Cand sabia a fost refacuta era in stare sa taie o nicovala de fier in doua. Mai tarziu, asa cum invatam din Cantecul Nibelungilor, Siegfried foloseste sabia pentru a ucide dragonul Fafnir.

Asadar, aceasta este una dintre cele mai puternice arme din mitologia nordica. Si probabil cea mai cunoscuta. Relatarea apare in saga Volsunga.

Sabia va fi refacuta de Regin, un pitic. Ca si plata pentru asta, Regin ii cere lui Sigurd sa ucida dragonul Fafnir. Se crede ca dragonul era fratele lui Regin, ce se transformase dupa ce le ucisese tatal. Sigurd va gati inima dragonului pentru ca Regin dorea sa o manance. Insa cand a gustat el insusi din ea sa vada daca este fiarta, va deprinde glasul pasarilor. Astfel aude ca Regin planuieste sa il ucida si sa ii fure comoara. Sigurd il va ucide.

Povestea uciderii balarului seamana foarte mult cu cea a hobitului lui Tolkien.

Sabia Tyrfing ingrozitoarea ucigasa

Se zice ca Svafrlami, un mare rege si nepot al lui Odin a reusit sa captureze doi pitici la suprafata. Piticii se numeau Dvalinn si Durin. Daca nu se intorceau inainte de rasarit se transformau in piatra. Regele s-a decis ca ii va pune sa ii faca o sabie magica doar pentru el. Sabia va avea o teaca din aur, nu va rata niciodata, nu va rugini in veci si va fi suficient de ascutita sa taie metalul. Dar piticii nu erau fericiti cu aceasta obligatie. Asa ca au blestemat lama. Odata scoasa din teaca cineva trebuia sa moara. Si primul a fost chiar regele. Un berserker numit Arngrim  i-a taiat mana si i-a luat viata cu sabia. Sabia a facut prapad in cateva tari inainte ca blestemul sa fie rupt.

Dar legenda continua. Desi sabia Tyrfing fusese ingropata cu berserkerul Arngrim, nepoata sa a dorit sa o recupereze. Arngrim era ingropat pe o insula bantuita. Neputand ajunge acolo, Hervor, nepoata sa, a cerut ajutorul spiritului tatalui ei. Dar acesta a avertizat-o. Daca va lua sabia de acolo, toti cei dragi ei vor muri.

Ciocanul Mjölnir

L-am lasat la urma pentru ca toata lumea il cunoaste. Mjölnir, ciocanul magic al maretului zeu Thor. Thor era zeul tunetului in mitologia nordica, un zeu razboinic. Un lucru foarte ciudat este coada acestui ciocan. Daca observati ciocanele si securile de lupta vikinge veti vedea ca sunt foarte lungi. Aceasta coada este foarte scurta din cauza trucurilor lui Loki.

Ciocanul este numit “zdrobitorul”. Putea lovi orice dorea, oricare ar fi fost tinta, si niciodata nu rata. Dealtfel, mereu ciocanul revenea proprietarului de drept. Cand dorea se facea atat de mic incat il putea purta in tunica. O arma ce inspaimanta toti gigantii si monstrii. Mai avea si alte accesorii pe deasupra. Anume, o centura a puterii si manusi de fier create de pitici. Acestia ii dublau puterea. Si venea timpul distrugerii.

Sabiile lui Beowulf: Hrunting si Naegling

Un mare erou viking daca vreti, pe langa Siegfried ucigatorul de dragoni, este Beowulf. El apare in saga nordica. Avea doua sabii pe nume Hrunting si Naegling. Ele au venit la el pe cai diferite. Prima i-a fost imprumutata de Unferth, un supus al lordului danez Hrothgar. Era o arma antica. Se spunea despre ea ca niciodata nu lasase un razboinic la ananghie. Dar in lupta lui Beowulf cu mama monstrului Grendel, sabia nu i-a putut face rau. Dar a fost folositoare in orice batalie.

Poemul nu spune exact cum a facut rost de Naegling. Se crede ca era o sabie veche. El va lua aceasta sabie in batalia finala cu Daeghrefn. Dar si ea il va dezamagi pe erou si se va rupe in doua. Si asta pentru ca Beowulf era prea puternic pentru arma.

Aceste arme sunt doar extensia unor zei si eroi. Desi iconice si reprezentative, ele reprezinta atribute si calitati ale zeilor care le manuiesc. Importanta armelor in societatea vikinga si in cultura nordica este data de inclinatia spre razboi. Asadar, zeii si oamenii trebuiau sa detina arme de mare importanta deopotriva.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,813 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Arme magice in mitologia nordica”

  1. Pingback: Nascut sub semnul Valhallei – copiii vikingi si arta razboiului | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok | Mythologica.ro

  3. Pingback: Cum luptau vikingii? Tactici, strategii, arme si lupte navale | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.