Cele mai faimoase ordine cavaleresti exista deja de mii de ani. Unele dintre ele au disparut de-a lungul epocilor, altele au inflorit. In timp ce unele s-au bucurat de averi si libertati, altele au fost alungate si persecutate.
Istoria Cavalerilor Templieri, cel al Cavalerilor Ospitalieri, Ordinul Dragonului (din care a facut parte si Vlad Tepes) si Ordinul Teutonic au facut istorie. Si au trecut in legenda. Dar exista si alte ordine cavaleresti si initiatice la fel de interesante. Unele au innebunit oamenii facandu-i sa comita tot felul de acte abominabile, altii s-au sincucis, unii chiar au atins statutul de secta, altii de asasini, si tot asa.
La baza majoritatii ordinelor a stat religia. Sau cel putin scuza acesteia. Caci in numele ei s-au comis multe crime si furturi. Nu prea conta de la cine atat timp cat purtai o cruce si te credeai cavaler.
Multi au aparat religia crestina, precum Cavalerii de Malta. Ei exista si astazi, fiind implicati in multe acte de caritate. Daca va vine sa credeti, la un moment dat erau inregistrate circa 300 de astffel de ordine.
Ordinele cavaleresti
Putine subiecte au creat atata valva, atractie si magie in jurul lor. In cultura noastra exista o imagine puternica, dar si o imaginatie pe masura, asupra felului in care ar arata si s-ar purta un cavaler. Multe idealizate, fara indoiala. Altele, de-a dreptul fantastice.
Orice ne-am imagina, ordinele de cavaleri au cate ceva in comun. Aproape de fiecare data pretuiesc valori ca si credinta, curajul, cavalerismul, onestitatea, integritatea, fratia, puterea si chiar misterul. In continuarea vom discuta despre ordinele din trecut, dar si cele din prezent.
Cei mai faimosi cavaleri din lume au fost Cavalerii Mesei Rotunde. Ei si Regele Arthur au devenit idealul multor generatii.
Ordinele cavaleresti de astazi
Cavalerii Ospitalieri sau Cavalerii de Malta
Aceasta organizatie a fost fondata ca ordin religios si militar in 1099 si exista si astazi. Scopul lor principal era sa apere si sa aiba grija de Pamantul Sfant. Unul dintre lucrurile notabile este uniforma pe fond negru cu o cruce alba malteza. Ordinul a suferit multe schimbari de-a lungul secolelor. Cartierul lor principal s-a mutat de multe ori in Europa, prin Malta si Rusia. Astazi este la Roma.
Cavalerii lui Columb
O fratie catolica mai putin cunoscuta, Cavalerii lui Columb au luat fiinta in 1882. Aceasta organizatie este numita in onoarea patronului ei Cristofor Columb. Ei sunt dedicati binefacerii, unitatii si fraternitatii. Acestia sunt si cei trei piloni principali. Pe langa acestea, patriotismul este foarte important. Contributiile lor si binefacerile sunt semnificative. In 2007 au donat 145 milioane de dolari. Contributiile lor total in ultimii 10 ani depasesc 1 bilion de dolari.
Cavalerii Teutoni
Cavalerii Teutoni sunt un ordin religios romano-catolic de origine germana. Ordinul a fost fondat la sfarsitul secolului al XII-lea. Au fost un ordin al cruciatilor si purtau o uniforma alba cu o cruce neagra. Adica chiar opusul Cavalerilor Ospitalieri. Ordinul a suferit multe schimbari. Astazi este in mare o organizatie caritabila. Estimeaza aproape 1000 de membri.
Ordinul Jartierei
Desi suna pompos, sau sexist, Ordinul Jartierei este un ordin extrem de exclusivist. El este un ordin de cavaleri ce a fost fondat intre 1344 si 1351. Este cel mai inalt rang din sistemul de onoare ce exista in Anglia. Numarul lor este foarte sever limitat la Suveran, Printul de Wales si alti 24 de membrii. Dar exista si un numar restrans de cavaleri si doamne. Printul William, fiul Dianei si al lui Charles, este al 1000-lea cavaler primit in ordin.
Ordinul Lanei de Aur
O organizatie-fratie fondata in 1430 de Ducele Filip al III-lea de Burgundia. Acesta celebra casatoria sa cu Printesa Isabela de Aviz. Are o ramura austriaca si spaniola.
Ordinele cavaleresti din trecut
Cavalerii Muncii
Cunoscuti si ca cei Nobili si Ordinul Sfant al Cavalerilor Muncii, a fost infiintat in 1869. Ordinul a rezistat pana in 1949. Era o organizatie a muncii din America si lupta pentru egalitate. In timp a functionat ca o uniune.
Cavalerii Templieri
Atat de celebrii deja, au aparut in Evul Mediu si au rezistat 200 de ani. Au ajuns bancheri ai Europei si cei mai importanti oameni de stat. Ei fost infiintati dupa prima cruciada si trebuiau sa pazeasca pelerinii ce mergeau spre Ierusalim. Au construit multe fortificatii si au finantat lumea.
Acestea sunt parte din motivele pentru care raman un mister. Ei si comoara lor.
Cavalerii Vestirii
Cavalerii Vestirii apar intre 1362 si 1788. Ordinul Suprem al Celei Mai Sfinte Vestiri era un ordin religios si cavaleresc ce a fost instituit de Amadeus al VI-lea conte de Savoia in Italia. A fost dedicat Fecioarei Maria.
Ordinul Cavalerilor Sfantului Duh
Chevaliers du Saint-Esprit il aveau pe insusi rege ca si mare maestru. Au fost un ordin francez. Numarau 8 membri ai preotimii, 4 ofiteri si 100 de cavaleri. Ordinul a fost fondat in 1578 si a rezistat pana in 1830.
Ordinul Dragonului
Un ordin european de cavaleri jurat sa apere crucea si sa lupte impotriva inamicilor crestinismului. A fost fondat de regele Ungariei in 1408 in principal in Germania si Italia. Membrii sai erau numiti draconi – dragoni. Se crede ca ordinul a inspirat si legenda Dracula a lui Bram Stoker. Deasemenea, Vlad Tepes a facut parte din acest ordin.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Nasterea statelor medievale | Mythologica.ro
5