Primele hieroglife descoperite vreodata

Arheologii de la Yale au descoperit cele mai vechi hieroglife egiptene. Noile descoperiri reprezinta imagini ale unui taur si ale unor pasari.

hieroglife egipteneAranjamentul simbolurilor este comun in reprezentarile egiptene tarzii ale ciclului solar si sunt legate de lumina.

O expeditie a Universitatii Yale si a Muzeului Regal de Arta si Istorie din Bruxelles a explorat anticul oras egiptean Elkab. Aici au descoperit unele inscriptii inca ingropate de acum 5.200 de ani.

Aceste noi inscriptii nu au fost inregistrate de nicio alta expeditie si sunt de mare importanta istorica pentru istoria antica a Egiptului. Deasemenea, ele redefinesc vechiul sistem egiptean de scriere.

Hieroglife vechi de 5200 de ani si arheologie digitala 3D

Noile hieroglife de la situl El-Khawy  sunt printre cele mai vechi si mari semne din perioada de formare a acestei scrieri si ne ofera dovezi despre felul cum intelegeau vechii egipteni acest sistem.

Profesorul egiptolog John Coleman Darnell, de la Departamentul de Limbi Orientale si Civilizatie de la Yale este conducatorul acestui proiect.

Cercetatorii au mai descoperit si arta pe stanci ce descrie o turma de elefanti ce a fost sculptata intre 4.000 si 3.5000 i.Hr. Unul dintre elefantii mari are un alt elefant mai mic desenat in interiorul sau, aceasta fiind o rara si incredibila ocazie in care vedem felul de a gandi al anticilor egipteni.

Arheologii au mai identificat si un tabel cu patru semne creat in 3.250 i. Hr. si scris de la dreapta la stanga, directia dominanta in textele egiptene ale acelei perioade. Acestea reprezinta imagini de animale: un taur, doi starci si un ibis deasupra lor. Acestea pot reprezenta vechiul concept de autoritate regala si ordine cosmica.

Elementele individuale sunt imense. E prima oara cand arheologii descopera hieroglife de o asemenea amploare pe o scara masiva. (aproape jumatate de metru fiecare simbol).

 

Cititi mai multe despre:

 

 

 

Descoperirea a fost facuta in desertul nordic din Elkab. Aria respectiva, la un loc cu Hierakonpolis, peste rau, este un oras-geaman, un loc foarte important si centru in vechiul Egipt.

Aceste descoperiri ne indica ca nu a exista o dezvoltare lenta a sistemului de scriere primar pentru scopuri birocratice asa cum s-a crezut initial. Hieroglifele erau mult mai raspandite geografic si diverse.

Asta sugereaza si ca a existat o utilizare mult mai extinsa a sistemului de scriere. Asadar, nu era doar un apanaj al clasei sacerdotale.

Echipele de arheologi au incercat sa localizeze alte inscriptii punand pe harta rutele comerciale din Egipt. Cele mai multe sunt localizate pe marginea marilor drumuri, paralele cu Nilul sau cele care merg spre desert. Ele apar adesea la rascruci.

Au fost create imagini 3D ale acestor situri si inscriptii la un nivel extrem de detaliat. Aceasta noua tehnica permite “inregistrarea” descoperirilor ca locatii. Arheologia digitala ne permite salvarea acestor situri chiar daca ele vor fi distruse de timp.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,952 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.