Studiile genetice ADN arata istoria rasei umane

Prin ultimele studii ADN am putut urmari migratia oamenilor de la vechile imperii pierdute pana in orasele moderne.

Societatea Europeana de Studii Genetice foloseste o noua metoda genetica ce ne va dezvalui mult dezbatuta problema a originii populatiilor. Pana de curand, prezumtiile privind aceasta origine erau bazate pe morminte, dar nu tineau cont de migratiile ce avusesera loc acum mii de ani.

La conferinta anuala din mai 2017, Dr. Eran Elhaik, Profesor Asistent de Stiintele Naturii la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, ne-a aratat ca noile tehnologii pot fi folosite de oamenii de stiinta pentru a intelege mai bine originea civilizatiilor.

Genetica, ADN-ul si arheologia ne arata Atlasul Uman

Structura geografica a populatiei (GPS) ne poate ajuta sa trasam drumul origilor geografice ale anticelor ADN-uri. Singura limitare este gasirea probelor de ADN. Si asta ne ajuta sa reconstruim trecutul reintroducandu-l in istoria moderna. ADN de acum 12.000 de ani ne poate arata drumul facut pana in prezent. Este de departe cea mai completa reconstructie a istoriei noastre genetice. Lucrarile savantilor ne arata colonizarea Europei, pas cu pas, si ne raspunde la multe intrebari privind migratia si originea populatiilor din Europa.

Aplicata pe o baza de date de peste 300 antici euroasiatici si populatii din Orientul Apropiat din timpul Epocii de Gheata pana in Epoca de Fier tarzie, structura geografica a populatiei a localizat aproape 50% din mostre cu pana la 200 de km de locul de inmormantare. Aproape 32% au fost gasite intre 200 si 1000 km si restul intre 1000 si 3175 km. Modelele migratiei ne indica ca erau foarte complexe si dinamice, iar dificultatile in interpretarea lor sunt semnificative.

Principala preocupare a oamenilor de stiinta in acest moment este sa inteleaga de ce au avut loc aceste migratii. Ce a cauzat mutarea unui grup particular? Ce i-a facut sa porneasca intr-o calatorie de 3000 de km intr-un timp cand calatoritul era complicat si periculos? Cand combinam rezultatele cu dovezile arheologice si datele climatice, putem intelege. De exemplu, putem identifica arii unde pamantul a fost epuizat dn cauza agriculturii intensive. Asta a cauzat mutarea populatiei. Putem indica si formarea de orase-state si centre de biodiversitate, corespunzand cu anticele imperii ce atrageau imigranti din alte zone.

Rezultatele le-au permis cercetatorilor sa confirme teoria migratiei masive a populatiei din stepele caucaziene  (Yamnaya) spre Euripa Centrala in timpul perioadei din neoliticul tarziu. Aceasta a avut loc intre 3500 si 2300 i. Hr.

S-a descoperit ca central europenii erau intotdeauna in miscare, amestecandu-se cu alte populatii si formand orasele antice din Germania, Danemarca, Ungaria, spre exemplu langa Hamburg, Berlin, Budapesta. Ca si contrast, populatiile din est stateau mai mult pe loc.

Asa vom putea rezolva si alte mistere. Si raspunde la alte intrebari. Spre exemplu, daca anumite efecte, decoratii, motive apartin unei culturi externe sau sunt de import? Aceste noi perspective sunt fascinante, nu doar ca si context istoric. Putem merge atat de departe in trecut incat sa ne gandim la un “punct zero” al omogenitatii etnice, exceptand poate cateva locuri izolate.

Insa in aceste cercetari apar mereu necunoscute si nenumarate schimbari. Goluri intregi de ADN trebuiesc umplute. Trebuie sa raspundem la intrebari precum “cand?” si “unde?” pentru ca diferite regiuni au intrat in diferite stagii de dezvoltare in momente diferite.

Lumea Veche va iesi la iveala si un nou Atlas Uman va fi cladit. Vom vedea propria noastra istorie genetica in fata ochilor. Ne vom putea localiza istoria genetica, stramosii si ADN-ul lor. Genetica si arheologia intr-o combinatie perfecta de a dezvalui secretele trecutului. Ce poate fi mai grozav decat asta?

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 782 times, 1 visits today)

1 thought on “Studiile genetice ADN arata istoria rasei umane”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.