Imperiul Roman acoperea o arie vasta si, cand a cazut, oamenii sai erau in pericol de a-si pierde civilizatia. Explorand mostenirea Imperiului Roman vom intelege felul in care cetatenii lui au fost afectati si cum intreaga lume s-a schimbat.
Constantinopol, ultimul oras-capitala al Imperiului Roman de Rasarit
La apogeul sau, la inceputurile celui de-al doilea secol, Imperiul Roman era puternic si se intindea pe o arie imensa. Totusi, era slabit si a inceput sa se destrame in vest dupa invazia triburilor germanice ca gotii, vandalii, francii si anglo-saxonii in secolul al V-lea. In partile estice ale Imperiului Roman, o noua cultura s-a dezvoltat in Constantinopol, un important si mare oras din Imperiul Roman. Societatea din aceasta zona includea influente de la romani si de la greci. Deasemenea, includea si influente de la religia crestina dominanta.
Totusi, odata cu raspandirea crestinismului, multi oameni din zona n-au fost de acord cu biserica. Unele dintre aceste neintelegeri erau legate de felul in care erau prezentate imaginile religioase – iconoclasmul (distrugerea icoanelor si imaginilor religioase) si drepturile clerului. Pana la urma, biserica s-a impartit in doua, iar preferinta pentru un anumit limbaj a separat partile estice si vestice ale Imperiului. In est, greaca era preferata, in vest, latina era dominanta.
Imparatii bizantini erau conducatorii ce au succedat imparatii romani si au pretins la conducerea intregului Imperiu Roman din est. Unul dintre cei mai cunoscuti imparati bizantini era numit Justinian. Cea mai mare realizare a lui in istoria romana a fost codificarea legii romane. Justinian a facut legea romana oficiala in intregul Imperiu Roman. Apoi s-a raspandit in Europa de Vest. Textul a fost numit Corpus Juris Civilis sau “Corpul de Legi Civile”. Justinian a luptat si sa recastige controlul asupra pamanturilor ce fusesera cucerite de triburile germanice.
Dupa Justinian, Constantinopolul se confrunta cu invazii aproape permanente. Prima amenintare a venit din partea Imperiului Persan. Curand, musulmanii s-au alaturat asaltului. Bizantinii si-au mentinut pozitiile, dar au cazut pana la urma in fata invadatorilor turci otomani in 1453. Totusi, Imperiul Bizantin a avut un impact major si de durata asupra acestor regiuni. Bizantinii au codificat legea romana, impiedicandu-i pe musulmani sa isi duca cuceririle mai departe in sanul Europei. Deasemenea, tot bizantinii au pastrat cunostintele filosofilor si oamenilor de stiinta greci. Acestea vor deveni foarte populare in timpul Renasterii din Europa.
Catolicismul rezista – Biserica, mostenirea Romei
Europa de Vest a trecut prin schimbari dramatice in economie si politica. In acest timp, Imperiul Roman se afla in colaps. In timp ce popoarele germanice isi extindeau puterea, zonele urbane si sistemele de guvernare au inceput sa decada si sa se stratifice. Oamenii s-au raspandit in zonele rurale, iar comertul a suferit un declin. Unul dintre singurii factori unificatori ramas oamenilor de la Imperiul Roman a fost religia.
Catolicismul se raspandise si ramasese religia dominanta in cea mai mare parte a vietii Imperiului. In aceste vremuri de nesiguranta, oamenii erau in cautarea unei institutii care sa le ofere continuitate si autoritate. Desi oamenii nu mai credeau de mult in Imperiul Roman, puteau crede inca si apartine Bisericii Catolice. Desigur, Europa nu era ferita de conflictele acelei epoci. Dar cand triburile germanice au invadat cu forta Imperiul Roman, s-au confruntat cu alta cultura. Unele triburi au fost asimilate in aceasta cultura prin adoptarea practicilor intalnite. De exemplu, dupa o victorie in batalie, un rege franc numit Clovis s-a convertit la crestinism, iar tribul sau l-a urmat.
Crestinii estici si vestici nu s-au pus de acord in privinta anumitor reglementari ale religiei. Netinand cont de acestea, responsabilitatea de a avea grija de intregul neam crestin a cazut in sarcina papei. Ramasi fara un guvern centralizat, oamenii Imperiului au permit Bisericii sa preia anumite functii administrative de baza. Desi se ingrijeau la inceput de nevoile spirituale ale oamenilor, papalitatea si-a asumat responsabilitatea de pentru managementul afacerilor politice straine. Daca n-ar fi existat papalitatea sa preia controlul, civilizatia s-ar fi putut narui.
Asadar, nici Biserica n-a fost atat de rea la inceput. Iata cum un gol de putere, un vid in ceea ce priveste puterea centralizata, administratia si guvernarea, au permis unei alte institutii, mult diferita, sa preia puterea. In esenta, bizantismul si biserica sunt principalele mosteniri ale Imperiului Roman. Ultima exista chiar si astazi, mai puternica ca oricand.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Saptamana mitologiei romane | Mythologica.ro