Miturile si secretele Vaticanului

Miturile si secretele Vaticanului

Inconjurat de zidurile Romei, Vatican este un oras-stat si tronul Papei. Aici este intreaga administratie si conducere a puternicii Biserici Catolice. Insa printre tomuri pline de praf, biblioteci pline de carti rare si interzise, se ascund si alte secrete. Secrete intunecate, unele din vremea Inchizitiei si a Evului Mediu. De la exorcizari si demoni, pana la scandaluri politice si legaturi cu aurul nazistilor. Vom analiza miturile celor mai interesante si palpitante mituri ale Vaticanului si papalitatii.

Unii sustin ca aceste secrete ar distruge lumea sau ar zdruncina temeliile crestinismului. Evanghelii aprocrife in care descoperim ca Iisus a fost doar un om, posibil linia genealogica a acestuia. Altii cred ca celebrea Biblioteca a Vaticanului ascunde si alte secrete mai intunecate.

Profetii, poate apocalipse, nazisti SS, extraterestii si multe altele sunt legate de Vatican si de biblioteca acestuia. 53.000 de manuscrise la care au acces doar 4 oameni.

Exorcizarile, cel mai bine pastrat secret al Bisericii Catolice

Miturile si secretele VaticanuluiDe vreme ce medicina si stiinta au facut progrese atat de mari, e greu sa intelegem cum Biserica Catolica inca mai crede in demoni. SI mai ales in exorcizari. Progresele din psihologie, neurostiinte si biologie sunt evidente. Insa exorcismele tot au loc in cadrul celei mai inalte institutii. Potrivit lui Gabriele Amorth, care a condus peste 70.000 de exoricizari in Vatican, exista peste 300 de exoricizatori in lumea intreaga si patru care lucreaza in Roma.

Pe langa preotii obisnuiti care indeplinesc ritualul, exista cel putin doi papi din zilele noastre care au facut exorcizari intre zidurile sfinte ale Vaticanului.

Primul este Papa Ioan Paul al II-lea in martie 1982, cand o femeie tanara numita Francesca Fabrizi din Umbria, Italia a fost exorcizata. In timpul exorcizarii, ea s-a ghemuit si a strigat. Papa i-a tinut slujba si se pare ca a vindecat-o. A avut apoi o viata normala, maritandu-se si avand copii.

Al doilea exorcism al Papei Ioan Paul a fost in septembrie 2000, cand o femeie posedata de mai multe ori statea in primul rand din audienta saptamanala a Papei. A innebunit de furie si a fost necesar sa fie legata, dar era prea puternica si s-a luptat cu securitatea. Cand a fost retinuta, Papa Ioan Paul a vorbit cu ea, a imbratisat-o si apoi a realizat exorcismul. Totusi nu a functionat. Parintele Amorth a trebuit sa revina asupra subiectului cu inca o sesiune de exorcism ce a durat doua ore. Daca nici Papa nu scoate dracii din tine, atunci ai probleme, nu?

In mai 2009, Papa Benedict al XVI-lea a tinut o exorcizare pe doi barbati ce urlau in timpul audientei. Aparent, papa i-a binecuvantat si acestia s-au retras si au fost vindecati.

Papii si Papalitatea, cea mai sacra institutie a Bisericii Catolice

Pentru cei mai multi papi, este o slujba pe viata. Este parte din dogma catolica. Dar asta nu inseamna ca se intampla tot timpul. Insa sunt foarte rare momentele cand demisioneaza sau se retrag. De fapt, in ultima mie de ani au fost 123 de papi si doar cinci au abdicat.

Primul care a demisionat a fost Bendict al IX-lea, care a fost si cel mai tanar Papa, la aproape 20 de ani si-a pus mitra papala. A fost si singura persoana legata de papalitate ce a avut mai multe mandate. A fost fortat sa renunte in 1036, apoi s-a intors. A vrut sa se insoare si si-a vandut locul succesorului sau, Papa Gregorie al VI-lea in mai 1045. Totusi, Benedict a regretat curand pentru ca cea pe care tocmai o luase de sotie nu era interesat de el. In noiembrie 1047 si-a revendicat titlul, dar a tinut numai un an pana sa fie excomunicat. Mare aventurier si om papa Benedict.

Al doilea papa care a demisionat a fost omul ce a cumparat papalitatea, Papa Gregoriu al VI-lea. El a renuntat la rugamintea episcopilor sai. A sustinut insa ca nu a facut nimic rau.

Al treilea papa este Papa Celestin al V-lea in 1294. A decretat ca daca Papa vrea sa demisioneze, ar trebui lasat. O saptamana mai tarziu chiar asta a facut. Dupa 5 luni ca papa. Dupa retragere, a trait ca un calugar pentru 2 ani. Din pacate, predecesorul sau era ingrijorat ca Celestin ar putea sa reclame tronul si l-a intemnitat. A murit dupa 10 luni.

Al patrulea papa a fost Papa Gregoriu al XII-lea in 1415. Atunci, din cauza unei schisme in Biserica Catolica pornita in 1378, erau doi Papi. Unul era la Roma, altul la Avignon. Gregoriu a ales sa cedeze, lasandu-l pe Papa de la Avignon sa fie excomunicat. Astfel, Biserica Catolica s-a bucurat de un nou inceput.

Ultimul papa care a demisionat a fost Papa Benedict al XVI-lea in 2013. A facut-o din motive de sanatate. Totusi, exista o conspiratie ce spune ca a fost fortat. Unii sustin ca a plecat dupa scandalul “Vatileaks”. Scandalul era o scurgere de informatii despre preoti, abuzuri sexuale si poltici interne.

Scandalul Banco Ambrosiano

Miturile si secretele VaticanuluiBanca Vaticanului este cunoscuta oficial ca Institutul pentru Lucrari Religioase. Din 1971 pana in 1989, presedintele bancii a fost arhiepiscopul Paul Marcinkus din Cicero, Illinois. Inainte, fostul jucator de rugby urias a lucrat ca bodyguard pentru Papa Paul al VI-lea. Totusi, el este amintit pentru un mare scandal din 1982.

Scandalul a inceput cu un colaps al Bancii Ambrosiano, una dintre cele mai mari banci private din Italia. Cu o datorie de 1.4 bilioane de dolari. Dupa asta, Roberto Calvi, managerul bancii si prieten cu Marcinkus, a fost gasit mort. S-a spanzurat de un pod din Londra. Considerata sinucidere la inceput. Insa cinci oameni au fost legati de aceasta crima.

Principalul actionar la bancii Marciano era Vaticanul. Vaticanul scosese bilioane de dolari din banca prin 10 companii. Alte zvonuri sustineau ca cei de sus erau implicati in crima organizata sau in lojile masonice.

Cand politia a incercat sa il chestioneze pe Marcinkus, acesta a refuzat sa paraseasca Vaticanul. A invocat imunitatea diplomatica. A fost acuzat, dar in cele din urma acuzatiile au fost ridicate. A continuat sa fie sef al bancii inca 7 ani.

Scandalul a dus la alte teorii ale conspiratiei. Cea mai faimoasa dintre ele este chiar cea legata de intriga din filmul Nasul, partea III. Este vorba de asasinarea Papei Ioan Paul I in 1978. El a fost papa doar 33 zile pana a fost gasit mort in patul sau. Cauza oficiala a mortii a fost atacul de cord. Potrivit teoriei conspiratiei, el a fost ucis pentru ca incerca sa inchida relatia dintre biserica si banca privata.

Penitenciarul Apostolic

Preotii catolici aveau puteri aproape absolute cand era vorba de absolvirea pacatelor si crimelor. Asta includea iertarea oamenilor pentru crime, si chiar genocid. Daca erai catolic si ucideai pe cineva, puteai merge la preot si el te ierta. Nu numai asta, dar nici nu avea voie sa spuna politiei.

Totusi, exista 5 pacate care sunt atat de grave incat preotii nu te pot absolvi. Insa, in Vatican, exista un tribunal secret, numiti Penitenciarul Apostolic, care judeca aceste cazuri.

Tribunalul a fost gandit de Papa Alexandru al III-lea in 1179. Cazurile discutate au fost un secret absolut in intreaga istorie. Totusi, in 2009, Biserica Catolica a revelat natura acestor pacate.

Doua dintre ele pot fi comise de oricine. Primul este pangarirea Euharistiei. Catolicii cred ca acesta este literalmente trupul si sangele lui Hristos. Al doilea pacat este incercarea de ucidere a Papei.

Celelalte trei pacate pot fi comise doar de un preot sau preoti in devenire. Primul este daca un preot revela secretul pacatului si al faptuitorului. ce s-a confesat. Al doilea este legat de sex. Nu poti confesa persoana cu care ai facut sex. Al treilea, un preot in devenire sau diacon nu trebuie sa fie legat in niciun fel de un avort.

Banca Vaticanului si aurul nazistilor

Intr-un document din 1946 din trezorerie, Vaticanul a tinut sub pastrare si a facut contrabanda cu auzul nazistilor in cel de-al doilea razboi mondial. Desi era o entitate declarata neutra.

Documentul, adus in atentia publicului in 1997, spune ca Vaticanul tinea aproape 254 milioane de dolari pentru nazisti. Potrivit unui zvon, acesti bani i-au ajutat pe nazistii ce au fugit in Argentina si Spania.

Tot Banca Vaticanului se pare ca a avut grija si de banii furati de la sarbi si evrei de Utashe, un regim nazist din Croatia subordonat lui Hitler. Aproape 440 milioane de dolari era suma. Banii au fost folositi tot pentru sponsorizari ulterioare.

In 2000 a inceput un proces impotriva Vaticanului pe aceasta tema, dar a fost rapid inchis.

Asadar, scandalurile si bogatiile nemasurate au atras atentia publicului larg asupra Vaticanului. Oare ce se intampla cu adevarat in spatele acestor ziduri?

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 2,385 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Miturile si secretele Vaticanului”

  1. Pingback: Cum se impaca exorcismul si societatea moderna? | Mythologica.ro

  2. Pingback: CUM SE IMPACA EXORCISMUL SI SOCIETATEA MODERNA? | Lupul Dacic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.