Poate ca nu sunteti o persoana superstitioasa insa cu siguranta cunoasteti pe cineva superstitios. Cand este vineri 13 chiar si stirile vorbesc despre asta. Cele mai comune superstitii si originile lor s-ar putea sa nu aiba la baza nimic real dar atunci cand oamenii cred cu adevarat in ceva se pare ca acest detaliu nu are importanta. Fie ca evitam numarul 13 in general, ca facem tot posibilul sa nu ne intersectam drumul cu o pisica neagra sau incercam sa nu varsam sarea pe masa, aceste superstitii sunt atat de bine intiparite in mintile noastre incat nici nu stim exact de ce le facem. Care sunt asadar originile celor mai cunoscute superstitii din lume? Elucidam misterele chiar in acest articol.
Pisica neagra care iti trece prin fata
Chiar daca pisicile au fost adorate de catre popoare antice cum ar fi egiptenii si sumerienii, se pare ca o pisica neagra care iti taie calea va aduce consecinte devastatoare. Ei bine aceasta mentalitate a inceput sa prinda contur de pe vremea cand vrajitoarele erau vanate. Se credea ca vrajitoarele pot comunica cu anumite animale iar “seful” acestor animale era bineinteles pisica. Eram atat de maturi emotionali ca si specie in acele timpuri incat credeam ca pisicile negre poarta in ele sufletul necuratului. Se considera chiar ca daca o pisica neagra se uita la tine, te priveste necuratul.
Oglinzile sparte si cei 7 ani de ghinion
Stim cu totii ca nu e sub nici o forma o placere sa cureti podeaua de cioburile unei oglinde sparte. Nu asta este insa motivul pentru care ne temem sa spargem o oglinda. Motivul e arhicunoscut, 7 ani de ghinion pentru cel care sparge magica oglinda!
Unii cred ca aceasta superstitie se trage din timpurile cand oglinda era considerata un obiect de lux iar inlocuirea unui obiect de acest gen costa cat venitul pe 7 ani de zile a unei persoane cu un statut social obisnuit.
In timp ce isi examinau pacientii uitandu-se la imaginea lor reflectata intr-o farfurie tip oglinda umpluta cu apa, doctorii romani spuneau ca daca aceasta se va crapa in timpul procedurii atunci pacientul va fi foarte bolnav vreme de 7 ani. Romanii credeau insa ca organismal uman are nevoie de 7 ani pentru a se regenera. As fi foarte fericit sa stiu ca am 80 de ani si ca la 87 ma voi simtii mult mai bine.
Cititi mai multe despre:
Vineri 13, superstitie sau ghinion?
Mituri si superstitii legate de oglinzi
Batutul in lemn
E interesant ca noi romanii batem in general in lemn atunci cand vrem ca un lucru rau sa nu se intample, adaugam chiar si clasicul “Doamne fereste”. Ei bine in culturile altor tari se bate in lemn atunci cand vrei ca ceea ce ai spus sa se implineasca.
Aceasta superstitie provine din culturile pagane care credeau ca spiritele bune traiesc in copaci si ca daca vrei ca o dorinta sa ti se implineasca trebuia sa o soptesti copacului si sa bati in lemn de doua ori pentru ca spiritele sa te auda. De partea oricui ar fi adevarul e clar ca aceasta superstitie a devenit aproape un reflex printre oameni. Sa mai spuna cineva ca nu suntem superstitiosi!
Ai varsat sarea pe masa? Ghinion, bineinteles
La fel ca si in situatia oglinzilor. Candva demult nici sarea nu era chiar atat de ieftina si de accesibila ca in ziua de astazi asa ca pentru a avea o mai mare grija sa nu risipeasca sarea oamenii mai destepti au decis sa le spuna celor mai putin inzestrati cu minte ca acest procedeu le va aduce ghinion. Simplu nu?
Pe de alta parte in “Cina cea de taina” a lui Da Vinci se pare ca Iuda este pictat varsand sarea. Asa ca prietenii tai ar trebui sa isi faca griji foarte mari daca te surprind facand asta la o cina pe care o luati impreuna. Nu de alta dar cine ar vrea sa fie tradat si dus la executie din cauza unui prieten bun?
Frica de numarul 13
Nu stiu de ce l-am mai inventat daca apoi am ajuns sa-l renegam. Celebrul numar 13 da dureri mari de cap in multe culturi. Si nici nu e de mirare ca ai sanse mari sa te implici in situatii nefericite atunci cand te doare capul.
Ei bine si aceasta superstitie are o origine antica. Totul a pornit de la Codul lui Hammurabi. In prima culegere de legi din istoria lumii legea cu numarul 13 a fost omisa, cel mai probabil din cauza unei simple greseli de atentie. A fost suficient insa pentru ca oamenii sa inceapa sa vorbeasca ca acest numar poarta ghinion. Si cum totul s-a intamplat in jurul anului 1760 i. Hr. e clar ca lumea a avut mult timp la dispozitie sa vorbeasca despre numarul 13.
Printre altele ajungem din nou la Iuda. Pe langa faptul ca a varsat sarea, Iuda a fost al 13-lea apostol. Iar in mitologia vikingilor Loki a fost al 13-lea participant la cina festiva a celor 12 zei distrugand in acest fel echilibrul prestabilit.
Daca e sa ne intoarcem mai in vremurile noastre aflam ca incepand cu anul 2013 mai mult de 80% dintre cladirile inalte din SUA nu recunosc etajul cu numarul 13. Eu chiar am patit-o personal intr-un restaurant din Cipru in care am muncit, dupa masa cu numarul 12 urma in mod evident masa cu numarul 14. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar nu stiu de ce am un feeling ca oamenii care au o problema cu numarul 13 se tem si de intuneric si cred in fiorosul Bau Bau!
Cititi mai multe despre:
Pastele simbolic, superstitii si obiceiuri
Traditii si superstitii ale primaverii: babele, mosii, Ziua Cucului, Sambata Mortilor
Superstitii ale sportivilor
Sunt multe dar am ales sa va spun despre cateva care sunt mai interesante. Moises Alou un fost jucator celebru de baseball din liga americana avea obiceiul sa urineze pe propriile maini inainte de fiecare meci important. Culmea este ca el apela la acest obicei pentru a-si inaspri pielea palmelor. El spunea ca acest obicei ii permite sa joace fara sa poarte manusile special destinate acestui sport. Nu prea as crede ca sportivul avea colegi care ii strangeau mana dupa partide.
Johan Cruyff, un fost mare fotbalist si mai apoi antrenor olandez, avea obiceiul de a-si scuipa guma de mestecat in partea de teren a advsersarilor inainte de inceperea unui meci. La finala de Liga Campionilor din 1969, Cruyff a justificat infrangerea in fata lui Milan, spunand ca a uitat sa scuipe guma la inceputul partidei.
Jason Giambi, un alt fost jucator de baseball american obisnuia sa poarte in timpul meciurilor o pereche de tanga aurii declarand ca rezultatele sportive sunt fantastice. Colegii lui nu au declarant decat ca Jason este putin mai ciudat.
La capitolul origini ale acestor superstitii ale sportivilor e clar ca singura sursa plauzibila este capul lor. E interesant si cred eu amuzant in acelasi timp cum oamenii reusesc sa se motiveze si sa se protejeze, in opinia lor, cu ajutorul acestor superstitii. Produse ale imaginatiei noastre care ne fac sa ne simtim mai bine in propria piele dar care in unele cazuri denota o oarecare lipsa de maturitate si echilibru.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5