Vineri 13, ghinion sau superstitie?

Superstitiile ocupa un loc atat de important in viata noastra incat ajung sa o conduca cateodata. Foarte multi oameni cred in superstitii, inconstient sau nu. Nu treceti niciodata pe sub o scara, va intoarceti din drum daca v-a trecut calea o pisica neagra si multe altele. Unele dintre ele isi au originea in copilarie, insuflate de parinti sau de prieteni de la joaca, altele din social media, legende urbane si nu numai. Alte superstitii sunt foarte vechi si nimeni nu le mai cunoaste sensul.

Vom incerca sa aflam care este legatura intre cifra nefasta 13, ghinionul si superstitia legata de ziua de vineri. De unde are aceasta reputatie teribila? Este oara influentata de o fobie colectiva?

13 Octombrie a fost o zi de vineri in toamna anului 2017. Chiar daca a mai fost o vineri 13 in acest an, in ianuarie, acest moment din toamna e simtit si inteles altfel de nenorocosi. Nu exista un motiv logic pentru aceste coincidente de timp si loc. Dar ziua de vineri 13 are in continuare un mare impact in cultura noastra. Cateodata cream astfel de momente in mintea noastra – bune sau rele.

Crezi sau nu in Vineri 13?

Oamenii de stiinta care se ocupa de studierea comportamentelor de la Universitatea din Chicago au observat ca superstitiile pot influenta chiar si pe cei care nu cred in ele. Intr-un studiu s-a concluzionat ca atat superstitiosii cat si cei care nu cred in superstitii vor crede intr-un rezultat negativ atunci cand cobesc. Spre exemplu, atunci cand spui ca nu vrei sa ai un accident de masina. Ca si cum ai “chema” tocmai acel eveniment.

In general, asta se intampla pentru ca acel eveniment negativ iti vine in minte si este imaginat mai clar dupa ce ai cobit. Acest gen de gandire este mult mai raspandit in data fatidica de 13. Cu atat mai mult daca este vorba de vineri 13. Chiar daca nu crezi in asta, faptul ca te feresti de ceva in aceasta zi, presupune o posibilitate. Cand se va intampla un eveniment pe care de obicei nu l-am fi remarcat, in ziua de vineri 13 ni se va parea plin de insemnatate.

Asta poate adauga mai mult inteles intuitiei, facand totul sa para mai real. Exista insa si o cale de a trece peste asta. Unii sugereaza puterea autosugestiei. Altii, mai traditionali, prefera anumite ritualuri care sa alunge ghinionul. Spre exemplu, a bate in lemn sau a arunca sare. Se cunoaste faptul ca riturile magice folosesc de obicei sarea si fierul pentru a alunga spiritele rele si a curata incaperile.

Ceea ce este mai ciudat in urma acestor studii este ca aceste ritualuri sunt folosite chiar si de cei care nu cred in ele. Poate printr-o psihoza colectiva sau prin presiunea grupului social. Dupa ce au fost testati se pare ca ambele grupuri, cei care cred si cei care nu cred, au sesizat beneficii in urma acestor ritualuri.

Asadar, totul este doar la nivel psihologic. In acest fel, doar simplul fapt de a fi constient de superstitie poate ajuta in ordonarea unei lumi in care totul este intamplator si grijile sunt de necontrolat.

Cand exista reguli si stii cum sa joci dupa ele, totul pare mai usor. Cand este ziua de vineri 13 nu facem nimic care sa ne sperie sau sa ne puna in pericol. Si verificam totul de doua ori. Este ca un memento psihologic. Unii chiar vor sta acasa in astfel de zile evitand posibilele ghinioane.

Superstitia inradacinata in religie

In primul rand, de unde vine frica de vineri 13?

Este foarte dificil sa gasim originea si evolutia acestei superstitii. Dar psihologia ne indruma spre frica din ratiunea credintelor religioase. Este vorba de al 13-lea invitat la Cina de Taina.  Este vorba despre Iuda, apostolul care l-a tradat pe Iisus. Plus ca evenimentul crucificarii a avut loc tot intr-o zi de vineri. Ziua de vineri a devenit mai tarziu cunoscuta ca ziua spanzuratului.

Combinatia acestor factori este deja “biblica”. Unii savanti biblici cred si ca Eva l-a ispitit pe Adam cu fructul interzis tocmai in ziua fatidica de vineri. La fel, Abel a fost ucis de fratele sau, Cain, tot in ziua de vineri.

In Spania, spre exemplu, ziua de vineri 13 a fost schimbata cu ziua de joi 13.

Alti experti suspecteaza radacini chiar mai vechi ale acestei superstitii. Aici au intervenit numerologii. Acestia considera ca numarul 12 este un numar “complet”. Exista 12 luni intr-un an, 12 semne in zodiac, 12 zei ai Olimpului in mitologia greaca, 12 munci ale lui Hercule, 12 triburi pierdute ale lui Isral, 12 apostoli ai lui Iisus.

Numarul 13 este asociat cu ghinionul. Numerologii ne explica ca italienii nu se tem de numarul 13, dar numarul 17 i-a luat locul.

Se pare ca frica de scari, pisici negre si numere ghinioniste este foarte persistenta. Odata ce intra in sistemul nostru cultural, avem tendinta sa le onoram.

 

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 816 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Vineri 13, ghinion sau superstitie?”

  1. Pingback: Originile celor mai cunoscute superstitii din lume | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.