Zilele Mihai Viteazul la Craiova

Theodor Aman – Izgonirea turcilor de la Calugareni

 Asta seara a avut loc la Craiova pe hipodromul Parcului Nicolae Romanescu reinterpretarea bataliei de la Calugareni  în cadrul unui spectacol la care au luat parte Natasa Raab in rolul Doamnei Teodora, Ion Besoiu in rolul preotului, Maria Buza, vestitul tenor Vlad Mirita, Radu Pietreanu de la Vacanta Mare in rolul lui Radu Buzescu, Vasile Calofir si cei mai buni cascadori din Romania, care si-au demonstrat maiestria calarind 12 superbi cai de rasa. Rolul lui Mihai Viteazul a fost intrepretat de celebrul cascador Adrian Pavlovschi. Au fost prezenti si Sinan Pasa, conducatorul de osti otoman, sultanul Mehmed, cavaleria sa, spahii si ienicerii vestiti ai Semilunei. Interpretarea a constat in cavalcada cavaleriei romanesti urmata de lupte corp la corp si calare. Au fost folositi cai din rasele pur sange arab, englezesc, frisee si cai sportivi romanesti si cascadorii specifice, arme medievale si costume plus recuzita Teatrului National Marin Sorescu. El a rostit discursul prin care domnitorul a anuntat unirea tarilor romane în anul 1600.

Mihai Viteazul se naste in 1558 la Dragoesti in familia Cantacuzino, fiul lui Patrascu cel Bun, domn la Tarii Romanesti. El va ajunge un simbol al unitatii nationale si al luptei impotriva turcilor. Dupa numeroase batalii si unirea Principatelor Romane el moare la  9 august 1601 pe campia Turzii. A fost ban al Craiovei si un simbol al Craiovei de altadata.

Batalia de la Calugareni a fost una dintre cele mai importante batalii din istoria moderna timpurie a Tarilor Romane. Aceasta a avut loc pe 23 august (13 august pe calendarul de stil vechi) 1595 între armata condusa de Mihai Viteazul si armata otomana condusa de Sinan Pasa. Aceasta batalie a  fost o parte din razboiul lung, in care fortele crestine au luptat cu fortele otomane la sfarsitul secolului al XVI-lea si începutul secolului al XVII-lea.

Fortele armatei otomane care au intrat in tara au fost estimate la aproximativ 100.000 de oameni, dar nu toate trupele lor au fost prezente pe campul de lupta de la Calugareni. Se pare ca aproximativ 30.000-40.000 de soldati otomani s-au implicat in lupta.

Mihai Viteazul a avut în total aproximativ 16.000 de oameni si 12 tunuri mari de teren, cu detasamentul de secui din Transilvania. Fiind depasit numeric, Mihai Viteazul si-a pozitionat strategic fortele langa un teren mlastinos (în apropierea raului Neajlov), care ar fi putut infrunta superioritatea militara otomana. La sud de satul Calugareni , unde raul Calnistea curge în Neajlov, terenul este o mlastina noroioasa, înconjurata de paduri. Un pod îngust peste Neajlov a fost un punct de trecere obligatoriu. Aici romanii i-au invins pe turci.

Pierderile sunt estimate la cel putin 1.000 de valahi, în timp ce pierderile otomane sunt considerate a fi la intervalul de 10.000 pana la 15.000. Mihai Viteazul stia ca va fi curand coplesit numeric si în timpul noptii s-a retras spre nord. El a abandonat atat Bucuresti cat si Targoviste, oprindu-se la tabara de iarna în Stoienesti, în apropiere de pasul Rucar-Bran.

La 6 septembrie, printul Transilvaniei Sigismund Bathory a ajuns cu o oaste de aproximativ 7.500 de oameni pentru a-l sustine pe Mihai Viteazul. La inceputul lunii octombrie înca 1500 de soldati din Imperiul Habsburgic si 300 de cavaleri din Toscana au sosit. Aceste forte combinate au atacat turcii si în cele din urma i-au învins la Targoviste (18 octombrie), Bucuresti (22 octombrie), si Giurgiu (26 octombrie).

Maine va avea loc un carnaval cu costume de epoca si muzica specifica in piata Mihai Viteazul. Deasemenea va avea loc si un concert simfonic extraordinar sustinut de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Craiova sub comanda dirijorului Gheorghe Costin. Craiovenii vor fi invatati sa danseze de protagonistii Teatrului Liric si li se vor pune la dispozitie costume de epoca. Alte spectacole de teatru, vernisaje la Casa de Cultura Traian Demetrescu si expozitii medievale la Casa Baniei ii asteapta pe invitati. Deasemenea, in centrul vechi se vor desfasura proiectii pe un ecran gigant ale filmelor Mihai Viteazul si Buzdugan cu trei peceti.

Prima editie a Zilelor Mihai Viteazul desfasurata la Craiova a adus atmosfera medievala a timpurilor lui Mihai Viteazul. Discursul lui Mihai, cei al doamnei Teodora si cuvintele insufletite ale lui Mihai Patrascu interpretat de tanarul tenor Vlad Mirita au starnit aplauze furtunoase.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 466 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.