zeul inecat

Zeul Inecat: religii, credinte si mitologie din Urzeala Tronurilor

In Games of Thrones apar cateva religii interesante si, din anumite puncte de vedere, unice. Astazi le vom analiza incercand sa le intelegem ascunzisurile si sa vedem de unde s-au inspirat.

Zeul Inecat din Urzeala Tronurilor

Acest zeu apare in principal in Insulele de Fier. El a adus focul din mare si i-a invatat pe insulari modul de viata: sa jefuiasca si sa-si scrie numele in sange si cantec.

zeul inecatZeul Inecat este un zeu ce ramane venerat in timp ce alte regate se inchina Celor Sapte. Doar Nordul mai practica vechile credinte. Statuile sale sunt compuse din bucati de lemn purtate de mare in ceva ce seamana a forma umana.

Omul fara Fata crede ca acest zeu este unul dintre multele aspecte ale Zeului cu Multe Fete.

Sistemul de credinte construit de acest zeu justifica practicile de piraterie si raiduri. Religia se invarte in jurul abilitatilor maritime. Nu este doar venerare a-ti ucide inamicii in lupta, ci chiar un act pios.

Un tanar din Insulele de Fier nu este considerat barbat pana nu isi ucide primul inamic. Religia incurajeaza si plata “pretului fierului” in locul “pretului aurului”. Adica sa nu cumperi cu aur ci sa smulgi din mainile moarte ale dusmanului.

Desi strainii ii considera ciudati si nebuni, insularii au propriul lor sistem cosmologie.

Zeul Inecat este intr-o continua lupta cu Zeul Furtunii. Salile primului sunt sub ocean, iar ale celui de-al doilea in cer cu tunetele. Zeul Furtunii trimite mereu furtuni sa distruga vasele oamenilor de fier. Iar oamenii de fie se roaga Zeului Inecat pentru protectie.

Religia Oamenilor de Fier: credinte, rugaciuni si practici

zeul inecatApar si figuri care invie in aceasta religie. Dar ele sunt simbolice – invierea de dupa inec, vazut ca un act al renasterii. Chiar Zeul Inecat s-a inecat pe mare de dragul oamenilor de fier, dar s-a intors mai puternic. Inecul este si o metoda de sacrificiu.

De aceea, oamenii de fier nu se tem de inec sau de mare. Ba chiar le intampina sperand sa ajunga in salile Zeului de sub ocean, hranindu-se cu pesti si fiind serviti de sirene pentru eternitate.

Diferita de Religia celor Sapte, religia Zeului Inecat nu interzice relatile cu acelasi sex.

In rugaciuni, oamenii de fier invoca mereu: “Ce este mort nu poate muri niciodata”. Iar ceilalti raspund: “Dar se ridica din nou, mai tare si mai puternic”. Rugaciunea implica si tinerea pumnului drept strans deasupra inimii.

Preotii sunt numiti Oameni Inecati. Ei ung devotatii cu apa marii, apa sfanta in religia lor. Copiii sunt “inecati” ca ceremonie a botezului: Iata ce se spune la ceremonia de incoronare: 

“Lasa-l pe servitorul tau [numele] sa fie nascut din nou din mare, ca si tine. Binecuvanteaza-l cu sare, binecuvanteaza-l pe piatra, binecuvanteaza-l cu otel. Asculta valurile, asculta Zeul. El ne vorbeste si ne spune ca nu vom avea alt rege decat [numele]. Lasa marea sa-ti spele prostiile si vanitatea. Lsa vechiul nume sa fie inecat. Lasa-i plamanii sa se umple cu apa marii, lasa pestii sa-i manance solzii ochilor. Ce este mort nu moare niciodata. Doar se ridica mai tare si mai puternic”.

Legea ospitalitatii e sacra, iar criminalii, regicizii si cei care sunt vinovati de incest sun ucisi prin innec legati pe o plaja la flux.

Religia seamana cu cea vikinga. In privinta salilor zeului, a Valhalei.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 841 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Zeul Inecat: religii, credinte si mitologie din Urzeala Tronurilor”

  1. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.