Viata lui Daemon Targaryen – protagonist in House of the Dragon

Serialul american „House of the Dragon” constituie un prequel la „Urzeala Tronurilor”, bazandu-se pe volumul intitulat „Foc si Sange”, semnat de George R.R. Martin, ale carui evenimente se desfasoare cu circa doua secole in urma, avandu-l drept protagonist pe printul Daemon Targaryen.

Casa Targaryen in general, detine toate resursele necesare pentru a darui publicului larg pasionat al genului, un vast patrimoniu de actiuni, suspans si emotii, dar istoria lui Daemon Targaryen prezinta o serie intreaga de elemente fascinante, care au darul de a-l plasa in centrul unor evenimente in miezul carora personalitatea sa puternica se distinge in mod indiscutabil.

Este vorba despre un personaj care se remarca atat prin abilitatile sale razboinice de necontestat, cat si prin cele care-l disting ca dragonrider experimentat, sau intr-un limbaj mai putin protocolar, un excelent „pilot de dragoni”.

Daemon Targaryen era fiul mai mic al printului Baelon Targaryen si fratele regelui Viserys I Targaryen si se afla in posesia faimoasei spade „Dark Sister”, o arma de temut in mainile unui razboinic atat de abil, una din cele doua spade faurite in vremuri ancestrale din otel de Valyria de catre stramosii sai, forjate in flacari emanate de respiratia unui dragon, cea de-a doua numindu-se „Blackfyre”.

Legenda istoriseste ca „Dark Sister” ar fi fost realizata initial pentru a fi manuita de o preafrumoasa razboinica, astfel incat manerul sau era faurit cu mestesug, ca pentru a se potrivi in mod desavarsit intr-o mana de femeie, dar Daemon Targaryen era in masura sa perfectioneze arta utilizarii unei astfel de arme deosebite pana la o transforma intr-o magica resursa de lupta.

 

Nasterea unui Targaryen: „Ori glorios, ori nebun

Casa Targaryen avu darul de a lansa in constientul colectiv o credinta bizara, potrivit careia, la nasterea unui prunc in aceasta familie, zeii aruncau o moneda de aur, pariind ca soarta acelui copil va urma fie un curs glorios, fie cel al unui nebun.

Acest lucru se datora indeosebi faptului ca in acesta familie se pastra traditia casatoriiilor intre frate si sora, dar in realitate, Targaryenii au demonstrat ca exista si o a treia varianta, intrucat anumiti membri ai Casei, in nebunia lor fara margini, s-au treziti incununati de glorie deopotriva.

Din acest punct de vedere s-ar putea spune ca Daemon Targaryen fu pus la incercare inca din fasa, intrucat sora sa, Alyssa, lua pruncul in zbor pe dragonul sau Meleys (Red Queen), descoperind cu incantare ca micutul se simte cat se poate de la largul sau intr-un astfel de voiaj aventuros.

Daemon Targaryen se nascu in anul 81, pe vremea in care sceptrul domniei se afla in mainile bunicului sau, regele Jaehaerys I Targaryen si deveni cavaler la varsta de 16 ani, moment in care-i fu incredintata teribila spada „Dark Sister”.

In anul 97, Daemon se casatori din interes cu Lady Rhea Royce, pentru a dobandi autoritatea asupra Vaii Arryn, dar nu-i placu nici mireasa, nici valea, ba chiar mai mult decat atat, isi cataloga soata drept „catea de bronz” si o dadu uitari de indata.

Fu numit Comandant al asezarii City Watch din King’s Landing, pozitie pe care o mentinu timp de doi ani, avand la dispozitie doua mii de soldati, efective care-i sporira puterea si autoritatea in maniera exponentiala.

Multi oameni din City Watch devenira loiali lui Daemon, intrucat stiu sa isi atraga pretuirea si respectul, desavarsindu-si in acelasi timp organizarea militara a trupelor si sporindu-si resursele de armament si echipament de lupta.

Garzile sale erau cunoscute sub denumirea de „mantii de aur” si prezenta lor facu astfel incat in zona sa dispara cu desavarsire pungasii si talharii, intrucat Daemon pedepsea cu asprime faptele josnice ale acestora.

Pe de alta parte insa, desi se autointitula Printul Orasului, Daemon frecventa cu asiduitate localurile rau famate, fiind supranumit in taina „Lord Flea Bottom”, din pricina relatiei sale cu o prostituata care purta acest nume, dar poreclita „Misery” in randurile locuitorilor din City Watch.

 

Un unic deziderat: puterea si sceptrul

Daemon Targaryen nadajduia ca intr-un viitor cat mai apropiat cu putinta sa dobandeasca tronul ocupat de fratele sau Viserys, ca unic mostenitor al acestuia din urma, intrucat Viserys nu avea fii de parte barbateasca, dar visurile sale fura spulberate cand regele decise ca succesiunea la tron ii este destinata printesei Rhaenyra Targaryen.

La primirea acestei vesti, Daemon se infurie, abandona rolul de comandant al mantiilor de aur si fugi impreuna cu iubita sa, Misery, zburand pe coama dragonului Caraxes pana la Dragonstone, neluand asadar parte la ceremonia in cadrul careia fu numita drept mostenitoare a tronului printesa Rhaenyra.

Mai mult decat atat: cand Misery ramase insarcinata, Daemon voi sa-i daruiasca un ou de dragon, dar Viserys se manie cumplit la aflarea acestui fapt, si-i porunci lui Daemon sa restituie oul si sa se intoarca in Valea Arryn.

Daemon o trimise pe Misery cu o nava la Lys, pentru a o proteja, dar in timpul unei furtuni cumplite, aceasta pierdu copilul pe care-l purta in pantece, ceea ce altera si mai mult relatia dintre Daemon si Viserys.

Daemon se alie ulterior cu Lordul Mareelor, Corlys Velaryon, si se autodeclara Rege al Tuturor Insulelor, in fruntea unei flote puternice, parjolind totul in cale cu dragonul sau Caraxes si atragandu-si nenumarate dusmanii in Lys, Myr si Tyrosh dupa ce-l ucise pe Craghas Drahar, in anul 108.

 

Intoarcerea la curte

Daemon se plictisi insa destul de repede in rolul de suveran al unui regat dezlanat, inventat de el insusi si hotara sa faca pace cu Viserys Targaryen, revenind la curte, unde fratele sau porunci sa i se acorde un loc in consiliul restrans al regelui.

Dar firea sa trufasa si vesnic insetata de putere il impinse sa puna la cale un alt plan pentru a dobandi autoritate in regat, asadar incepu sa o acopere de atentii pe printesa Rhaenyra, magulind-o si straduindu-se in fel si chip sa o fascineze si o atraga de partea lui.

Raidurile in vazduh pe coamele dragonilor lor, Caraxes si Syrax, devenira tot mai dese, ca si partidele de vanatoare la care luau parte impreuna.

Dupa numai sase luni de la intoarcerea sa la curte, un nou conflict violent izbucni intre cei doi frati, gurile rele zvonind ca la baza acestuia s-ar afla tocmai seducerea printesei Rhaenyra de catre Daemon, inainte ca aceasta sa implineasca varsta de saisprezece ani.

Daemon fu alungat de la curte, astfel incat isi relua lupta pentru stapanirea vechiului sau pseudo-regat.

 

Casatorii peste casatorii

In anul 115, prima sotie a lui Daemon, Rhea Royce, muri cazand de pe cal, iar el puse ochii pe preafrumoasa Laena Velaryon, fiica prietenului sau, lordul Corlys, pe care o lua in casatorie, nu inainte insa de a ucide in duel un alt pretendent la mana acesteia.

Casatoria se incheie fara aprobarea regelui Viserys I Targaryen, astfel incat cuplul se indrepta spre Pentos, unde se nascura de altfel si fiicele lor gemene, Baela si Rhaena.

Preocupat pentru viitorul acestora, Daemon il ruga cu staruinta pe rege sa-i ierte greselile si comportamentul din trecut si sa-i ingaduie sa-si prezinte fiicele la curte.

Viserys se indupleca si accepta, convins fiind ca Daemon e schimbat devreme ce a devenit tata, iar printesa Rhaenyra decise sa-si logodeasca cei doi fii, Jacaerys si Lucerys cu cele doua gemene.

Cea de-a doua sotie a lui Daemon muri la randul sau in anul 120, in timpul unei nasteri dramatice, de pe urma careia nu reusi sa se salvaze nici pruncul, nici mama.

Cea de-a treia casnicie fu pe cat de scandaloasa, pe atat de spectaculoasa: Daemon o lua in casatorie chiar pe printesa Rhaenyra Targaryen, la doar sase luni dupa ce aceasta deveni in mod suspect vaduva, curtenii fiind convinsi ca fostul sot al acesteia fu asasinat in taina tocmai de catre oamenii lui Daemon, desi o astfel de ipoteza nu fu nicicand confirmata.

Daemon si Rhaenyra avura doi fii: printul Aegon si printul Viserys.

La moartea regelui Viserys, tronul fu incredintat lui Aegon al II-lea Targaryen, zis „Cel Mare”, pentru a se deosebi de printul Aegon, fiul lui Daemon si al Rhaenyrei, dar aceasta initiativa nu fu catusi de putin pe placul cuplului.

In timp ce la curte era incoronat rivalul printesei Rhaenyra, Aegon al II-lea Targaryen, Daemon isi proclama propria sotie regina, asezandu-i pe cap coroana regelui Jaehaeris I Targaryen, introdusa ilegal, in mare taina, in capitala, iar el se autointitula Protector al Regatului.  

 

Ode ale barzilor pentru moartea lui Daemon

Legenda istoriseste ca Daemon ar fi murit intr-o lupta crancena pe care o avu cu Aemond Targaryen (zis „Printul cu un singur ochi”), cel de-al doilea fiu al regelui Viserys I Targaryen, pe coama dragonilor lor, Caraxes si Vhagar.

In timp ce dragonii se inclestau in lupta din vazduh, Daemon salta de pe coama lui Caraxes si implanta temuta sa spada, „Dark Sister” in unicul ochi sanatos pe care-l mai avea Aemond. Ambii dragoni se prabusira in lacul cunoscut sub denumirea de „Ochiul Zeilor”.

Trupurile lui Aemond si Vhagar fura descoperite ulterior in apele lacului, Caraxes muri pe malul acestuia, in timp ce corpul lui Daemon nu fu regasit cu niciun chip.

Cronicarii vremurilor mentionara in hrisoavele lor ca Daemon muri la randul sau in aceasta batalie crancena, trupul sau scufundandu-se pe vecie in adancurile apelor Ochiului Zeilor, dar barzii ii inchinara ode, in stihurile carora sustineau ca Daemon ar fi supravietuit si ar fi fugit in lume, ascunzandu-se intr-un loc secret, impreuna cu iubita sa, Nettles.

 

Bibliografie: 

  1. Silverberg, Robert, Martin, George R.R. & Gabaldon, Diana – „Legends II: New Short Novels by the Masters of Modern Fantasy”, 2003;
  2. Adams, John Joseph – „Epic: Legends of Fantasy”, 2012;
  3. Dozois, Gardner – „Il libro delle spade”, 2018;
  4. Martin, George R.R.  – „Foc si sange”, 2019;
  5. Alfaouri, Bader – „Game of Thrones. House Targaryen Ruled Notebook”, 2020.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,087 times, 3 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.