Tot ce trebuie sa stii despre dragonii din Casa Dragonului

Dragonii sunt creaturi magice zburatoare, care au existat pe continentele Westeros si Essos, dar au fost considerate disparute timp de aproape o suta cincizeci de ani. Adica perioada de timp dintre Dansul Dragonilor din cartea Sange si Foc si Urzeala Tronurilor. Singurele urme ramase ale dragonilor au fost ramasitele de schelet si ouale de dragon despre care se crede ca s-au transformat în piatra. Dar în timpul evenimentelor descrise în seria principala de carti, specia este adusa înapoi prin eclozarea magica a trei oua vechi de dragon aparent pietrificate.

Dragonii sunt reprezentati în sigiliile Caselor Blackfyre, Targaryen, Toland, Vance si Willum.

Dragonii sunt creaturi reptiliene. Ei au patru membre: doua aripi, care sunt folosite ca membrele anterioare, cum au liliecii si pterozaurii si doua picioare. Dragonii lui George R.R. Martin difera prin urmare de reprezentarea traditionala a dragonilor. Martin a luat decizia asta deoarece era deranjat de faptul ca niciun animal din natura nu a evoluat vreodata în acest fel (adica patru picioare si doua aripi). Cu toate acestea, unele lucrari de arta din Cântec de gheata si foc îi arata cu patru picioare si o pereche de aripi.

Dragonii au falci puternice, dinti ascutiti si gheare, aripi de piele. gât lung si cozi, dar si coarne pe cap. Dintii lor sunt ca niste pumnale curbe de diamant negru. Oasele lor sunt la fel de puternice ca otelul , dar mai usoare si mult mai flexibile si rezistente la foc. Erau folosite pentru a face brose, arcuri, teci pentru pumnale de otel Valyrian.

Ca pui au marimea unei pisici. Daca are suficienta hrana si libertate, un dragon nu se opreste niciodata din crestere. Un dragon având o astfel de libertate poate atinge o latime 6 metri în decurs de un an si jumatate. Dragoni care sunt închisi, de exemplu, cum au fost dragonii Targaryen gazduiti în Dragonpit – Groapta Dragonului din King’s Landing, nu cresc atât de mari precum dragonii lasati liber sa zboare dupa cum doresc. Desi trecrea anilor înseamna cresterea in dimensiunie, un dragon mai mare nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie si batran (de exemplu, Meraxes mai tânar a fost mai mare decât Vhagar care era mai în vârsta). Balerion, cel mai mare dragon Targaryen, era suficient de mare pentru a înghiti întreg     un mamut din Ibben.

Dragonii, demonii si alte creaturi se spune ca locuiesc în pesterile stancoase suspendate deasupra raului Ash. Acesta este un rau ce trece prin Tinuturile Umbrei spre Marea de Jad. Aceasta zona face parte din misteriosul Asshai, o zona care este mereu in umbra. Raul este mereu negru, iar noaptea straluceste in verde fosforescent. Pestii de aici sunt orbi si deformati.

Alti dragoni precum cei de mare din Marea Apusului si dragonii de gheata din Marea Tremuratoaresunt amintiti în legende si folclor, dar oamenii de stiinta nu au nicio dovada a existentei lor sau cât de strâns sunt legati de dragonii de foc ai Valyriei.

 

Caracteristici dragonilor din Casa Dragonului

Se spune ca dragonii sunt facuti din carne si foc. Din trupurile dragonilor emana o caldura mare, pâna la punctul în care acestia scot aburi în timpul noptilor reci. Dragonii manânca doar carne gatita si folosesc flacara de dragon extrem de fierbinte pe care o respira pentru a-si gati carnea înainte de a o mânca.

Solzii unui dragon sunt în mare masura, dar nu în totalitate, impermeabili la flacari si servesc drept protectie pentru carnea si musculatura mai vulnerabila de dedesubt. Cu trecerea timpului, solzii unui dragon se ingroasa si cresc, oferind protectie si lasând dragonii aproape imuni la foc, desi pot fi în continuare raniti de dragonflame (de exemplu, Moondancer ochii lui fiind orbit de focul lui Sunfyre în timpul Dansului Dragonilor). În mod similar, pe masura ce dragonii îmbatrânesc, flacara lor devine mai fierbinte si mai apriga. Acolo unde flacara unui pui poate aprinde paiele, flacarile dragonilor mai batrâni, precum Balerion si Vhagar puteau topi otelul si piatra. Durata de viata a dragonilor este mult mai mare decât cea a unui om, desi durata lor maxima de viata este dificil de determinat: ca fiare de razboi, majoritatea exemplarelor cunoscute au murit în lupta. Balerion, cel mai mare si cel mai vechi dragon Targaryen, în viata când Casa Targaryen s-a mutat din Valyria la Dragonstone în 114 a murit de batranete în 94 Anul Cuceririi în timpul domniei regelui Jaehaerys I Targaryen. Balerion avea aproape doua sute de ani când a murit, dar fiind singurul exemplu cunoscut de dragon care a murit de batrânete, nu este clar daca acest lucru ar trebui considerat tipic. Dragonii nu sunt invulnerabili; o sageata de scorpion prin ochi l-a ucis pe Meraxes. Când Balerion s-a întors cu Printesa Aerea Targaryen înainte de moartea lui Aerea, dragonul a avut rani mari din cauze necunoscute.

Se crede ca dragonii sunt legati intrinsec de magia din lume. De la moartea ultimului dragon în 153 d.Hr., verile au devenit mai scurte, iar iernile mai reci si mai crude, în timp ce vrajile au devenit mai putin puternice.

 

Reproducerea dragonilor

Istoricii, precum Septonul Barth, Marele Maester Munkun si Maester Thomax, nu sunt de acord cu privire la obiceiurile de împerechere ale dragonilor. Dragonii depun oua mari, acoperite de solzi, pentru a se reproduce. Potrivit arhimaesterului Gyldayn si Maesterului Yandel, capacitatea unui dragon de a depune oua este dovada ca acel dragon este femela. Când nu se observa niciodata ca un dragon a depus oua, aceasta este o dovada ca trebuie sa fi fost barbat. Cu toate acestea, potrivit lui Barth si Maester Aemon, dragonii nu au un gen fix, ci sunt „acum unul si acum celalalt, la fel de schimbatori ca flacara”. Barth credea ca dragonii pot schimba sexul la nevoie, dar Maester Anson crede ca acest lucru este eronat.

Dragonii despre care se crede ca sunt femele, de exemplu, Syrax, Dreamfyre, Tessarion si Meleys sunt numiti adeseori regine-dragon.

În mod traditional, printii Targaryen primeau un ou de dragon în leaganul lor, permitându-le sa se lege de dragoni de îndata ce ouale au eclozat. Se presupune ca aceasta traditie a început în timpul domniei regelui Aegon I Targaryen , când printesa Rhaena Targaryen a pus un ou de dragon în leaganele fratilor ei mai mici, Jaehaerys si Alysanne, la scurt timp dupa nasterea lor. Din aceste doua oua au eclozat dragonii Vermithor si Silverwing.

În timpul domniei regelui Jaehaerys I Targaryen, regele a pus un ou în leaganul fiului sau nou-nascut, Aemon, în anul 55 d.Hr., la sugestia reginei Alysanne Targaryen.

În timpul domniei regelui Viserys I Targaryen, asezarea unui ou de dragon în leaganul unui print nou-nascut a devenit cu adevarat obisnuita. Jacaerys Velaryon, Lucerys Velaryon, Joffrey Velaryon, Viserys Targaryen, Jaehaerys Targaryen, Jaehaera Targaryen si Maelor Targaryen sunt cunoscuti ca au primit un ou în leaganul lor în timpul domniei lui Viserys I. În timpul domniei regelui Aegon al III-lea Targaryen, ouale au fost puse în leaganele printului Aegon si ale Lady Laena Velaryon.

 

Calaretii dragonilor din Cantec de Gheata si Foc

Dragonii sunt creaturi inteligente care pot fi antrenate sa serveasca drept cai de lupta si sa înteleaga comenzile vocale. Se spune ca sunt capriciosi si trebuie sa fie antrenati pentru a-i împiedica sa arunce flacari în tot ceea ce îi înconjoara. Cu toate acestea, dragonii nu vor permite tuturor sa ii calareasca. În Valyria, familiile nobile care calareau dragoni, familiile Dragonlord, se casatoreau frecvent frate cu sora pentru a pastra linia de sânge pura si se crede în general ca mostenirea Valyriana joaca un rol; În timpul razboiului civil cunoscut sub numele de Dansul Dragonilor, printul Jacaerys Velaryon a chemat descendentii Targaryen si toti copiii bastarzi din flori, asa-numitele “seminte de dragon”, sa încerce sa calareasca un dragon. Barbatii fara descendenta valyriana au facut si ei încercari. A avea sânge valyrian nu este o garantie ca legatura cu un dragon va avea succes.

Odata ce un dragon s-a legat de un calaret, acel dragon nu va permite nimanui altcuiva sa-l calareasca cât timp traieste calaretul sau, indiferent cât de familiara ar fi persoana respectiva cu dragonul, cu exceptia cazului în care persoana legata de dragon se afla pe spatele dragonului. Când calaretul unui dragon moare, acel dragon se poate lega de un nou calaret. Niciun calaret nu a calarit vreodata un alt dragon cât timp actualul lor stapan era în viata. Cu toate acestea, când dragonul printului Viserys Targaryen, Balerion, a murit, „[Viserys] nu a luat un al doilea dragon”, lasând posibilitatea ca un calaret sa se lege cu un nou dragon dupa el/ea. Într-adevar, regina Rhaenyra Targaryen, în urma mortii dragonului ei Syrax, a insistat sa gaseasca mai multe oua de dragon, deoarece „trebuia sa aiba un alt dragon”. Dragonii care au mai avut un calaret înainte sunt mai usor de calarait si stapanit decât dragonii salbatici.

Un dragon ar putea sa simta când calaretul sau actual este în dificultate sau a murit. Acest lucru este semnalat în cazul dragonului Dreamfyre, care, în ciuda faptului ca a fost închis si înlantuit în Dragonpit, se spune ca a simtit când calaretul ei, Helaena Targaryen, s-a sinucis în Maegor’s Holdfast, de cealalta parte a King’s Landing. Un calaret al dragonului a tipat si când dragonul sau a fost lovit de o sulita.

 

Dragonii antici din Fire and Blood

În Istoria nenaturala a lui Barth, septonul a luat în considerare mai multe legende referitoare la originile dragonilor. Valyrienii sustineau ca au gasit prima oara dragoni cand erau o comunitate simpla de pastori din regiunea Paisprezece Flacari, un inel de vulcani de pe peninsula Valyriei. În Qarth, povestile despre dragoni spun ca au venit dintr-o a doua luna de pe cer, care a fost oparita de soare si a crapat ca un ou, si un milion de dragoni s-au revarsat in lume. De asemenea, se spune ca dragonii au provenit din Tarile Umbrelor dincolo de Asshai si insulele Marii Jad. Povestile antice din Asshai sustin ca un popor fara nume i-a îmblânzit mai întâi pe acesti dragoni, i-a adus în Valyria si i-au învatat pe valyrieni artele lor înainte de a disparea din istorie. Barth vorbeste mai departe si despre teoria conform careia dragonii au fost create prin magie de sange in Valyria din serpi zburatori.

Dragonii au populat cea mai mare parte a lumii cunoscute în epocile trecute si oase de dragon stravechi au fost gasite la nord pâna la Ib si la sud pâna în junglele din Sothoryos. Se spune ca împaratul galben Chai Duq din Yi Ti a tinut un dragon la curtea sa dupa ce s-a casatorit cu o nobila din Valyria.

În Westeros se spune ca Ser Galladon din Morne a ucis un dragon, iar Serwyn Mirror Shield l-a ucis pe dragonul Urrax. Davos the Dragonslayer este un erou îndragit în Reach si, de asemenea, se spune ca dragonii s-au asezat cândva pe Battle Isle pâna când primul Hightower le-a pus capat. Altii sustin ca izvoarele termale de sub Winterfell sunt încalzite de suflarea unui dragon subteran. Si cei din Insulele de Fier cred ca Nagga a fost primul dragon de mare.

Valyrienii au folosit dragoni pentru a cuceri Vechiul Imperiu Ghis în razboaiele Ghiscari si sute de dragoni au fost folositi de Valyria în timpul razboaielor Rhoynish.

Dupa Sfarsitul din Valyria, totusi, singurii dragoni despre care se stie ca au supravietuit au fost cinci dragoni de pe Dragonstone. Ei apartineau Casei Targaryen, care îi adusese din Valyria când au plecat în exil. Patru dintre acesti dragoni au murit în cele din urma pe Dragonstone, lasându-l doar pe Balerion. Cu toate acestea, ceilalti dragoni au lasat oua în urma si din acestia au eclozat Vhagar si Meraxes.

 

Dragonii Casei Targaryen

Casa Targaryen l-a folosit pe Balerion, Vhagar si Meraxes în razboaiele lor de cucerire împotriva celor sapte regate. Au jucat un rol esential în arderea cetatii Harrenhal si in batalia hotaratoare de la Câmpia de Foc, iar amenintarea dragonilor a dus la supunerea fara lupta a lui Torrhen Stark si a Casei Arryn. Dragonii au fost, de asemenea, utilizati în primul razboi cu Dorne care a provocat moartea dragonului Meraxes la Hellholt în 10 AC . Atat de importanti au devenit dragonii incat cea mai valoroasa moneda de aur a Tronului de Fier a devenit cunoscuta drept dragon de aur.

Multi dragoni au iesit din gaoace dupa cucerirea lui Aegon. În timpul domniei lui Aegon I, pe Piatra Dragonului s-au nascut „o jumatate de duzina” de pui. Unul dintre primii a fost Quicksilver, nascut în 7 AC, care s-a legat de fiul mai mare si mostenitorul lui Aegon I, Aenys. Alte doua oua au eclozat în timpul primului an al domniei lui Aenys în 38 AC. Un dragon a luptat prima oara impotriva altui dragon in Westeros în Batalia de la Ochiul Zeilor, ducând la moartea lui Quicksilver în 43 AC.

Pe parcursul a o suta cincizeci de ani, Targaryenii si-au calarit dragonii ca simbol al puterii lor si ca mijloc de transport. Regele Jaehaerys I Targaryen a luat cu el sase dragoni în nord pentru a-l vizita pe Gardianul Nordului.

Balerion a murit de batrânete în 94 d.Hr., la sfârsitul domniei lui Jaehaerys I. Nepotul lui Jaehaerys si eventual succesor al lui Viserys I era calaretul lui Balerion la momentul mortii sale. Aceasta a lasat-o pe Vhagar drept cel mai mare dragon viu, iar pâna în 129 d.Hr. Ea se apropia de dimensiunea lui Balerion.

Pâna în 129 d.Hr., în ajunul razboiului civil dintre Rhaenyra si Aegon II, existau douazeci de dragoni vii. Cei mai mari si mai vechi dragoni au fost Vhagar, Vermithor, Silverwing, Dreamfyre, Meleys, Caraxes si Syrax. Dragonii mai tineri însa suficient de mari pentru a fi condusi la razboi erau Seasmoke, Sunfyre, Tessarion, Vermax, Arrax, Tyraxes si Moondancer. Stormcloud, Morghul si Shrykos erau pui nu înca suficient de mari ca sa fie calariti.

Pe Dragonstone traiau si trei dragoni salbatici care nu fusesera niciodata revendicati cu succes de niciun calaret: Grey Ghost, Sheepstealer si Cannibalul. Sheepstealer a eclozat când Jaehaerys I era înca tânar, iar Canibalul era chiar mai în vârsta (nimeni nu stia sigur când a clocit) si, prin urmare, ei erau, de asemenea, destul de mari la vremea Dansului Dragonilor, în timp ce Grey Ghost era mai tânar si mai mic. Cu toate acestea, nu toti puii au trait pâna la maturitate, asa cum s-a vazut cu Rhaena din Pentos, al carei pui a trait doar câteva ore.

 

Extinctia si renasterea dragonilor

Pâna la sfârsitul domniei regelui Viserys I Targaryen, douazeci de dragoni erau în viata. Majoritatea acestora au murit în timpul razboiului civil numit Dansul Dragonilor, care a început în 129 si a durat pâna la mijlocul anului 131 AC. Arhimaesterul Marwyn, totusi, sustine ca ordinul maestrilor, cu scopul lor secret de a suprima magia, a fost responsabil pentru disparitia dragonilor.

Pâna la sfârsitul Dansului Dragonilor în 131 AC, doar patru dragoni au ramas în viata: Sheepstealer, Canibalul si Silverwing, si un dragon deabia nascut numit Morning (dimineata), care a eclozat în timpul razboiului.

Au mai ramas multe oua de dragon dupa razboi si cel putin unul dintre ele a eclozat. Ultimul dragon a fost unul pipernicit, bolnav si diform, murind tânar, în 153 AC , în timpul domniei regelui Aegon Targaryen III, poreclit Urgia Dragonilor sau Aegon cel Nefericit. Fusese o femela verde, mica, cu aripi ofilite. Ea a depus cinci oua care nu au eclozat niciodata.

Sotii Targaryen aveau si o colectie de nouasprezece cranii de dragoni de diferite dimensiuni si vârste pe care le-au afisat pe peretii salii tronului din Fortareata Rosie. Unele dintre acestea erau vechi de mii de ani.

Dupa disparitia lor, singurele ramasite de dragoni au fost craniile lor si ouale, dintre care unele erau pietrificate. Ouale erau foarte apreciate pentru frumusetea si natura lor exotica. Potrivit lui Ser Arlan din Pennytree, verile au devenit mai scurte dupa moartea ultimului dragon, iar iernile mai lungi si mai crude.

Au fost facute multe încercari zadarnice de a reinvia dragonii. Aegon III Targaryen a pus noua magi sa traverseze Marea Ingusta pentru a-si folosi magia în încercarea de a cloci ouale de dragon ramase. Cuviosul Rege Baelor I Targaryen a încercat sa-si cloceasca oul rugându-se pentru el. Aegon IV Targaryen le-a ordonat piromantilor sa construiasca sapte „dragoni” mecanici care improscau jeturi de flacari. Sute de oameni au murit într-o încercare esuata de a-i folosi pentru a invada Dorne.

 

Evenimente recente

Daenerys Targaryen, probabil ajutata de Mirri Mmaz Duur, reuseste sa scoata din gaoace ultimii trei dragoni din lume: Drogon, Rhaegal si Viserion. Focul este raspunsul in acest caz. In ultimii 100 de ani nu mai zburase niciun dragon pe cerul Westerosului.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,461 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.