Top 10 dragoni in seria House of the Dragon

Game of Thrones si seria lui George Martin este cea mai mare drama fantasy a erei noastre, iar spectatorii pur si simplu nu se pot satura de povestea captivanta.

Unul dintre cele mai epice aspecte ale serialului este includerea dragonilor, acestia fiind portretizati foarte bine în urmatorul serial TV HBO numit “Casa Dragonului”. Dansul Dragonilor, în special, este unul dintre cele mai mari razboaie cu tematica a dragonilor despre care veti citi vreodata.

Aceasta lista va arunca o privire asupra primilor 10 cei mai puternici dragoni cunoscuti vreodata inainte de evenimentele din Game of Thrones.

10. Meleys, Regina Rosie

Meleys, unul dintre cei mai mari dragoni de care s-a auzit vreodata în Game of Thrones. A trait 69 de ani. Supranumita Regina Rosie, Meleys era o femela-dragon puternica calarit de nimeni alta decât printesa Rhaenys Targaryen. Legendele povestesc despre frumusetea si puterea lui Meleys, care nu a îmbatrânit nici ce a luptat în mai multe batalii. Dragonii continua sa creasca pe durata vietii lor asa ca acest dragon a devenit foarte mare.

Meleys avea solzi stacojii cu aripi roz, tinând o alura pozitiva, dar un temperament de foc. Din pacate, Meleys a fost ucisa intr-o lupta impotriva a doi dragoni în timpul Dansului Dragonilor.

9. Syrax

Syrax, un alt dragon important in seria Cantec de Gheata si Foc, a trait aproape 30 de ani. Solzii ei erau de culoare galbena si a fost dragonul lui Rhaenyra Targaryen înca de când Rhaenyra avea 7 ani, iar Syrax însasi era tânara.

Dupa cum s-a vazut in cucerirea Debarcaderului Regelui, Syrax era atat de puternica încât ea si un alt dragon au fost suficiente pentru a intimida un întreg oras si a-l supune. Din pacate, dragonul si-a pierdut viata in Groapa Dragonilor.

8. Sunfyre

Sunfyre, desi a trait doar 15 ani, este considerat a fi cel mai frumos dragon care a existat vreodata în lumea inventata de George Martin – Un cantec de gheata si foc. Maretia lui Sunfyre trebuie sa fi fost o bucurie pentru privitori. Stralucind puternic in soare, Sunfyre parea acoperit in aur. În timpul Dansului Dragonilor, Sunfyre a fost unul dintre cei 2 dragoni care au invins-o pe mareata Meleys. Cu toate acestea, Sunfyre nu a scapat fara rani si, desi s-a vindecat, nu a putut niciodata sa zboare asa cum obisnuia. Dupa aceasta, Sunfyre va continua sa lupte si sa omoare alti dragoni monstruosi, cum ar fi Moondancer si neîmblânzitul Grey Ghost.

O astfel de cariera nu vine fara consecinte, totusi, Sunfyre a fost transformat în echivalentul unui infirm, fragil si bolnav. În cele din urma avea sa moara deoarece ranile erau prea grave.

7. Quicksilver

Quicksilver a fost dragonul lui Aegon Targaryen, dupa ce s-a legat initial de Aenys Targaryen. În ciuda faptului ca avea doar un sfert din marimea fiorosului Balerion, dragonul si-a câstigat o reputatie pentru respiratia sa palid de foc.

Dragonul si-ar fi întâlnit în cele din urma sfârsitul în Batalia de sub Ochiul Zeilor, Quicksilver fiind atacat brutal pe cer de Balerion the Black Dread. Balerion a smuls una dintre aripile lui Quicksilver, facându-l pe dragon sa cada la pamânt.

6. Silverwing, “Aripi de argint”

Silverwing a fost dragonul legendarei Regine Alysanne Targaryen, care este amintita pentru ca a avut un impact urias asupra politicii din Westeros, în special în ceea ce priveste nordul. Regina Alysanne a zburat cu Aripi de Argint spre Zid, unde a rezonat cu curajul Gardei de Noapte .

Drept urmare, Regele la acea vreme a ajuns sa trimita mai multi oameni si chiar a extins Darul (o zona de pamânt din jurul Zidului detinuta si guvernata de Veghea de Noapte). Silverwing a refuzat sa zboare dincolo de Zid, sugerând magia si pericolul dincolo de Zid.

5. Vermithor

Vermithor a fost al treilea dragon ca marime din toate timpurile, crescând la o dimensiune intimidanta si ajutând la aplicarea stapânirii lui Targaryen asupra Westeros cu calaretul sau, Jaehaerys Targaryen primul si apoi sub Hugh Hammer.

Calarit de cel mai mare rege Targaryen dupa Aegon, Jaeharys Targaryen, Vermithor a fost o creatura gigantica de culoarea bronzului care a crescut pâna la o vârsta înaintata. Ajuns la peste 100 de ani în timpul Dansului Dragonilor, Vermithor a fost unul dintre cei mai temuti dragoni in viata, capabil sa topeasca otelul si piatra cu focul sau. El va continua sa fie testat in numeroase batalii si va domina cerul.

Epoca lui Vermithor s-a încheiat în timpul celei de-a doua batalii de la Tumbleton, unde Vermithor a luptat din greu pentru a-i respinge pe dragonii Seasmoke si Tessarion. Rezultatul: niciunul dintre cei trei nu a supravietuit.

4. Caraxes

Caraxes a fost dragonul legendar al lui Daemon Targaryen. În ciuda faptului ca a trait doar 20 de ani si avea aproximativ jumatate din dimensiunea lui Vhagar, dragonul a reusit sa-l învinga pe giganticul Vhagar în timpul razboiului civil dintre Targaryeni, cunoscut sub numele de Dansul Dragonilor.

În timp ce Caraxes a reusit sa-l învinga pe Vhagar în lupta, lupta intre dragoni este mereu foarte periculoasa si adesea duce la caderea ambilor dragoni, asa cum s-a întâmplat cu Caraxes.

Caraxes a fost un adversar formidabil, foarte puternic, infricosator, testat in batalii. El era usor de recunoscut pe cer intrucat era în întregime rosu. Putini au putut sa-l egaleze pe Caraxes în lupta, abia dupa Batalia de deasupra Ochiului Zeilor Caraxes a fost ranit foarte grav si a murit.

3. Meraxes

Meraxes a fost dragonul lui Rhaenys Targaryen si, ca urmare, a participat la Cucerirea lui Aegon, ajutându-l pe Aegon Cuceritorul si pe legendarul sau Balerion, poreclit Teroarea Neagra, sa invadeze Westerosul si sa domneasca peste Cele Sapte Regate.

În ciuda statutului legendar al acestui dragon, Meraxes a fost ucis de o sageata de scorpion extrem de norocoasa. Daca multi cred ca e usor sa ucizi un dragon in acest fel, va spunem noi ca este doar un joc de noroc.

Descris ca având solzi de argint si ochi de aur, Meraxes a fost unul dintre cei trei dragoni pe care Aegon i-a folosit pentru a cuceri cele Sapte Regate. Calarit de sora-sotie, Rhaenys Targaryen, acest dragon a dus multe lupte. Ajungand pana la 100 de ani, Meraxes a crescut la dimensiuni formidabile, egalata doar de ultimii 2 de pe aceasta lista.

Meraxes a fost în cele din urma învinsa, la fel ca si calaretul ei. Dornishenii au fost atat de norocosi incat au infipt o sageata imensa de scorpion la Hellholt, in timpul razboiului impotriva lui Aegon Cuceritorul.

2. Vhagar

Vhagar a fost dragonul atât al Visenyei Targaryen, cât si al lui Aemond Targaryen. Pe lânga faptul ca este al doilea cel mai mare dragon din toate timpurile, Vhagar a participat si la Cucerirea lui Aegon si la Dansul Dragonilor, asta aratând longevitatea imensa a dragonului. Vhagar avea sa experimenteze nenumarate batalii la vremea ei si va trai pâna la 180 de ani.

În timp ce dragonul era al doilea ca marime din toate timpurile, Vhagar nu va supravietui Dansului Dragonilor. Vhagar a fost ucis în lupta de Daemon Targaryen si dragonul sau Caraxes. Desi era foarte aproape de pensie am putea spune, si isi pierduse mult din puterea de odinioara, Vhagar a reusit totusi sa stea impotriva maretiei si ferocitatii lui Caraxes.

1. Balerion “Teroarea Neagra”

Balerion a fost dragonul lui Aegon Cuceritorul, ajutându-l pe viitorul rege al Westerosului sa cucereasca cele Sapte Regate si chiar sa construiasca Tronul de Fier care avea sa devina principalul scaun al regilor care sa-i urmeze. Cei mai mari si mai cunoscuti dragoni sunt cunoscuti dupa porecle, insa Balerion nu a fost niciodata uitat. Multi chiar credea ca Drogon, dragonul lui Daenerys Targaryen este reincarnarea acestuia.

Balerion merita cu usurinta sa fie în fruntea acestei liste, dragonul având o reputatie înfricosatoare pentru ca era gigantic, dar si incredibil de devastator. Poate cel mai emblematic moment al sau a fost în timpul invaziei din Westeros. Harren cel Negru era conducatorul Riverlands, în timpul cuceririi lui Aegon el s-a retras în Harrenhal, crezând ca zidurile înalte de piatra îl vor proteja de Aegon. Cu toate acestea, Balerion a zburat deasupra zidurilor si l-a prajit pe rege în propriul sau castel, topind pana si pietrele.

Multe povesti epice au fost create in jurul lui Balerion. Focul lui era negru, la fel ca si solzii sai si de aceea foarte usor de recunoscut pe cer. Dupa moartea lui Aegon, Balerion va fi calarit de Maegor Targaryen si mai târziu de Viserys Targaryen. Balerion va trai pâna la 200 de ani, murind în cele din urma de batrânete, o virtute pe care cei mai multi dragoni nu o obtin niciodata.

Mentiuni onorabile

Ar mai trebui sa ii mentionam si pe femela-dragon Dreamfyre, calarita de printesa Rhaena Targaryen si mai tarziu de Helaena Targaryen.

Dreamfyre era un dragon subtire, de culoare albastru-deschis cu urme argintii, creasta argintie si aripi albastru-deschis. Rhaena a fost prima nepoata a lui Aegon I Cuceritorul. Ouale acestui dragon vor fi furate de un companion al reginei si aproape va incepe un razboi pentru asta. Dupa moartea Rhaenei, dragonul se va lega de Haelena Targaryen. Este primul dragon despre care cronicile consemneaza ca a simtit moartea calaretului sau. Ea va muri in Groapa Dragonilor.

Sheepstealer, adica Hotul de Oi, a fost un dragon salbatic. Si desi numele sau nu spune prea multe, este unul dintre putinii dragoni care a fost calarit de cineva care nu avea sange valyrian. A trait pe Piatra Dragonului si este unul dintre cei dragoni salbatici care vor schimba istoria. De culoarea noroiului, cu nimic special fata de fratii sai si avea aproape 70 de ani.

In timpul Dansului Dragonilor, Jacaerys Velaryon a chemat toti bastarzii casei Targaryen sa incerce sa calareasca dragoni pentru a-si mari armata. Desi multi au incercat, acest dragon a fost cucerit de o fetita fara sange valyrian. Era numita Nettles. Mai tarziu, Nettles va fi tradata si va disparea cu dragonul ei in Muntii Lunii din Vale. De atunci nu a mai fost zarita niciodata.

Terrax a fost un dragon calarit de Jaenara Belaerys, o femeie din Valryria. Desi nu este un dragon cunoscut pentru luptele sale, Terrax si calareata ei au zburat mai departe decat a ajuns orice om vreodata, adanc in inima continentului Sothoryos.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,847 times, 6 visits today)

1 thought on “Top 10 dragoni in seria House of the Dragon”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.