Valkirii, demoni-fecioare ale mortii in mitologia nordica

Cuvantul Valkyrie, Walkirie, pronuntat “VAL-ker-ee” in vechea nordica –  valkyrjur, le identifica pe “CELE CARE ALEG MORTII” sau CAZUTII IN LUPTA
Valkiriile apar descrise ca elegante si razboinice, sunt spiritele ce il ajuta pe Odin. Insa prezenta lor miraculoasa si frumusetea este intrecuta de curajul in lupta. Ele apar mai infrumusetate in scrierile mai noi. Au aventuri romantice cu oameni si eroi, il asista pe Odin in Walhalla. Ele ii aleg pe Einherjar, cei mai mari eroi care vor lupta in Ragnarok. Tot ele servesc mied, bautura din miere fermentata, la mesele lungi din Walhala. Una dintre ele se numeste Ölrún,

Desi au avut mult timp unele dintre aceste caracteristici, in timpurile vechi aveau la vikingi o imagine mult mai sinistra. Ele nu ii aleg doar pe cei cazuti care merg in viata de apoi in Valhala. Ii aleg si pe cei care vor muri, adica ii separa pe vii si pe morti.
De multe ori folosesc magia pentru a li se indeplini voia.
Ele seamana oarecum cu surorile Destinului din mitologia greaca.

UNDE APAR valkiriile in mitologia nordica?

Valkiriile apar in scrierile numite Edde si in povestirile nordice numite “saga“. Aici ele sunt descrise ca zeitati minore ce hotarasc soarta oamenilor in lupta. In secolul al XIII-lea apar si in scrierile lui Snorri Sturluson. Deasemenea, apar in poeziile din sec al XIV-lea si in inscriptiile runice.

Partea lor intunecata apare in Darraðarljóð, poem din saga Njal. Aici, 12 valkirii sunt vazute inainte de lupta. Ele teseau destinul tragic al razboinicilor, activitatea asemanatoare cu ce fac Nornele in mitologia nordica. Pentru fire foloseau intestine, pentru greutati luau capetele razboinicilor, iar din sabii si sulite faceau razboiul cantand intruna de placere.
Saga Volsunga compara a privi o valkirie cu a te uita intr-o flacara.

La anglo-saxoni, valkiriile erau spirite feminine ale carnagiului in lupta.
Celtii aveau viziuni similare despre fecioare razboinice precum Badb si Morrigan.

Sa fim intelesi, valkiriile doreau sange, erau spirite ale razboiului. Ele pot fi intelese prin prisma samanismului.
Valkiriile sunt parte din Odin la fel ca si corbii sai.

Valkiriile zburau peste campul de lupta cautand pe cei mai bravi dintre razboinici. Ele capturau din senin sufletele celor mai viteji si le duceau in Asgard.
Erau numite si Fecioare Lebede. Purtau mantii magice ce le ajutau sa se transforme in lebede. Asa, prin voia lui Odin, puteau calatori prin Midgard. Insa daca erau vazute de oameni deveneau pe loc muritoare si nu se mai puteau intoarce in Valhala.

Marsul Valkiriilor

Opera Inelul Nibelungilor de Richard Wagner ne arata o parte dintre vechile legende. Acestea seamana foarte mult cu The Wild Hunt. Ca imaginea sa fie si mai terifianta, in legendele vechi valkiriile calareau lupi, nu cai. Picturile romantice au schimbat mult perceptia oamenilor despre aceste valkirii.

Apar multe valkirii in saga:

Geirdriful (aruncatoarea sulitei)
Sanngriðr (foarte cruda)
Brynhildr (batalie stralucitoare)

Eir (pace, dementa) sau (ajutor, mila)

Geirahöð (sulita)

Gunnr (razboi)

Hjalmþrimul (femeie razboinica)

Numele sunt legate de arma lor preferata si de lupta: zgomotul-luptei, timpul sabiei, varsta toporului de lupta.

Soarta vakiriilor

Skuld, fecioara numita Destin – este una dintre Norne, dar pare-se si valkirie. Nornele hotarau destinul oamenilor si zeilor. Misterioase si puternice, imbracate in zale si mereu gata de lupta, valkiriile raman un simbol al mitologiei nordice. Jumatate din cei de pe campul de lupta erau dusi lui Odin, cealalta jumatate lui Freya.

Nu le era permis sa fie vazute de oameni. Erau virgine si apareau in grupuri de 6 sau 13. Se pare ca unele aveau rang mai mare si erau mai respectate. Unele primeau daruri speciale demne de un rege. In mitologia vikinga ele chiar pot schimba cursul unei batalii.

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE

Aceste descoperiri atesta importanta lor – prin Scandinavia toata apar amulete de argint stilizate cu astfel de femei in rochii lungi, par strans la spate, cateodata cu coarne pline de bautura. Amuletele erau puse in morminte ca protectie. Runele ne arata femei cu sulite sau gata de lupta. Pe alte imagini ele apar alaturi de Odin sau Sigurd.

VALKIRIILE seamana foarte mult cu alte caractere care conduc mortii in viata de apoi in alte mitologii, precum cele grecesti. Ele apar in toate culturile in diferite forme.

 

Valkiriile in cultura moderna

In cultura moderna ele sunt portretizate de jocuri video ca God of War, benzi desenate de la Marvel si filme precum Thor: Ragnarok.

In jocuri video, valkiriile apar inca din 1985 in jocurile Atari din Seria Gauntlet, apoi in 1986 in seria Aventurile Valkyriei, Legenda Valkiriei de la Namco, apoi in 1999 si in 2002 la jocurile Sega cu Gunvalkyrie. Jocurile video noi o arata pe Valkyrie din Universul Marvel Comics in Eroii Marvel, Marvel: Alianta Razbunatorilor, Marvel: Alianta Eroilor, Lego Marvel Supereroii, si altele apartinand francizei.

In benzi desenate, Valkiria apare in Secretele Razbunatorilor din 1970. Este cunoscuta ca si Brunhilda, este din Asgard si ii ajuta pe Aparatori si Razbunatori sa apere Pamantul. Mai apare si ca Samantha Parrington, Barbara Norris, Sian Bowen, Annabelle Riggs. Are puteri supraomenesti, viteza si longevitate. Deasemenea, poate comunica cu spiritele mortilor. Apare ca un alita foarte apropiat al lui Thor in cadrul Universului Marvel Comics.

In filme o avem pe Tessa Thompson ca Valkyrie in filmul din 2017 Thor: Ragnarok.

Brunhilda mai apare in desene animate in Hulk vs. Thor, Povestile din Asgard, si Razboiul Infinitului. Apoi va aparea in seria desenata pentru televiziune cu Echipa Supereroilor alaturi de Ms. Marvel, Thor si Omul de Otel. Vor lupta impotriva AbominationFin Fang Foom, si MODOK.

 

Afla totul despre mitologia nordica aici:

Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,525 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Valkirii, demoni-fecioare ale mortii in mitologia nordica”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.