Ghilgames

Una dintre marile lui realizari – zidurile de protectie ale orasului Uruk impotriva inamicilor

Ghilgames a trait in orasul sumerian Uruk. Odata legendar acest oras, el a fost descoperit. A fost fiul muritorului Lugulbanda si al unei zeite minore, Ninsun.

Ghilgames a construit si a remodelat acest frumos si maret oras. L-a dedicat lui An, tatal tuturor zeilor si fiicei sale, Inanna, zeita dragostei si razboiului.. A creat sisteme de irigatii, a sapat fantani si a plantat livezi.

Ghilgames

Marele oras Uruk

‘… Zidurile exterioare straluceau in soare ca cel mai sclipitor cupru; zidul interior intrece imaginatia regilor. Studiaza zidaria, studiaza fortificatiile; catara-te pe marea scara antica ce duce la terasa; studiaza cum a fost construita; de la terasa observa campurile plantate si culese, elesteele si livezile. Pe o leghe se intinde orasul interior, pe alta leghe se intind livezile; inca una spre campurile din departare; acolo este si templu.”

Trei leghe si maretul templu apartinand lui Ishtar masurau Urukul, orasul lui Ghilgames.

Conform Listei Regilor Sumerieni, Uruk a fost intemeiat de regele Enmerkar in jurul 4.500 i.Hr. La vremea aceea era cea mai intinsa asezare din sudul Mesopotamiei. Poate chiar din lumea intreaga.

In timpul periodei dinastice timpurii (2900–2350 i. Hr), Uruk a dominat Mesopotamia.

Ghilgames

Tableta lui Ghilgamesh. Gasita la Nineveh, astazi in British Museum

Spre sfarsitul mileniului al IV-lea i. Hr., atunci cand scrisul a fost inventat, Uruk se intinsese deja pe 400 de hectare. Devenise mai intins si mai numeros ca populatie decat Roma, 3.000 de ani mai tarziu. Sau Atena atunci cand zidurile Acropolisului si Panteonului au fost reconstruite in timpul Perioadei de Aur sub Pericle (460-430 i. Hr.).

Uruk era inconjurat de un zid masiv. Potrivit traditiei, el a fost construit din ordinele regelui Ghilgames. Acesta a domnit in 2.700 i. Hr.

Epopeea lui Ghilgames

In epopeea lui Ghilgames exista urmatoarea descriere a orasului Uruk:

Ghilgames“….au ajuns la Uruk, orasul cu ziduri puternice. O treime din intreg era orasul, o treime era gradina, iar alta treime erau campurile cu templul zeitei Ishtar.

Toate astea erau opera lui Ghilgames, regele, ce cunostea tarile lumii. Era intelept, vedea misterele si intelegea lucrurile secrete, ne-a adus o poveste de dinainte de potop. A plecat intr-o lunga calatorie si a gravat-o apoi in piatra.”

Uruk era un loc activ, vibrant, un oras unde viata publica era impresionanta. Strazi pline, monumente impresionante din caramizi de lut decorate cu mozaic pictat impanzeau zidurile. Arta bogata umplea templele si palatele.

Sculpuri imense, impresionante chiar si dupa standardele de astazi, au aparut in Uruk prima oara. Prelucrarea metalelor tot aici si-a gasit obarsia.

Acceptat ca al 5-lea rege istoric al Uruk-ului, influenta sa a fost profunda. El a fost amintit in multe povesti ca erou.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 2,428 times, 1 visits today)