Bes, zeul pitic egiptean al muzicii, razboiului, protector impotriva serpilor, ghinionului si spiritelor rele

Piticii sunt proverbiala “cireasa” mitologica. Indiferent de mitologie sau civilizatie ii vei regasi. De la gnomi si dwarfi, la pitici sau hobitii lui Tolkien. Mitologia nordica si irlandeza vorbeste adesea despre micii oameni. Dar cu precadere, un zeu pitic este mult mai interesant.

Numele lui este Bes si este o figura grotesca. Acelasi nume era folosit in Egipt pentru a descrie numeroase zeitati si demoni. Acestea erau  Aha. Amam, Hayet, Ihty, Mefdjet, Menew, Segeb, Sobdu si Tetetenu. Toate aveau caracteristici asemanatoare zeului asociat.

Bes - zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului

Misteriosul zeu-pitic Bes ca zeitate militara

Astfel, Bes sau Bisu este un zeu ascuns si foarte complex. Nu a fost o figura mitologica inteleasa pe deplin. Dar, in timpul Egiptului antic, a ajuns unul dintre cei mai populari si raspanditi zei. Insa nu se stiu prea multe despre originile sale obscure.

Spre exemplu, se crede ca radacinile sale pot fi africane sau estice. Dar era atestat ca un zeu puternic inca din timpul Regatului Vechi.

In timp, reprezentarile lui Bes s-au schimbat de multe ori. Se cedea ca este un zeu caritabil ajutand oamenii si facand fapte bune.

Bes - zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului

Zeita-hipopotam Taweret si zeul-pitic Bes

A fost asociat in mod special cu protejarea copiilor. Adesea era reprezentat alaturi de tanarul Horus. Il proteja in drumul spre maturitate. Deasemenea, era protectorul gravidelor. De multe ori era reprezentat alaturi de zeita-hipopotam, dar si asociat cu Re sau Hathor.

Infatisarea lui parea sa fie cea a pigmeilor africani. In special reprezentarile din Regatul Nou (ca. 1550–1070 d. Hr.). O figura de statura mica, cu barba, picioare scurte, un cap foarte mare si ochi pe masura. Cateodata are limba scoasa si coada de leu.

Bes – zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului

Dupa aceasta perioada, aparitiile lui Bes se schimba. El apare imbracat in piele de leopard. Aceasta era purtata in timpul anumitor ceremonii. Alteori, e imbracat ceremonios si are o burta imensa.

Ca protector impotriva serpilor este adesea infatisat muscand serpi sau tinandu-i in maini. Astfel, el este avatarul demonului Aha, care ucide serpii cu mainile goale.

Bes – zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului, purta chiar si instrumente muzicale. Uneori dansa, dar tinea in maini sabii sau cutite. Se crede ca putea alunga spiritele rele. Datorita calitatilor sale, era adesea recunoscut ca o zeitate militara.

Bes - zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului

Schimbarile zeului Bes de-a lungul Regatelor

Bes nu are un centru cultural sau un altar specific. Statuile sale au fost gasite in casa nasterilor la Dendera. La fel, in templele din Abydos si in toate casele din Egipt unde era adorat. Au fost gasite si multe picturi cu el in camerele palatului lui Amenophis II la Malqata. La fel si in casele muncitorilor la Deir el-Medina.

Bes – zeul pitic egiptean al muzicii si razboiului nu a fost un zeu oficial al Regatului. Nici un zeu exclusiv sau exclusivist. Era pictat pe oglinzi, borcane, perne, paturi pentru ca proteja somnul. Era zeul comun si popular al oamenilor de rand.

Bes este un zeu fascinant si uimitor. In vremurile dinastiei Ptolomeu, il gasim intr-o camera ritualica. Aceasta era legata de ritualurile de vindecare.

 

Era iubit si in Cipru, Siria, iar romanii il infatisau in uniforma de legionar.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,345 times, 1 visits today)