Top 10 familii din Westeros la venirea dinastiei Targaryen

Elaborarea unei analize aprofundate in scopul stabilirii importantei si influentei celor mai insemnate familii nobile care administrau teritorii bine determinate ale continentului Westeros inainte de intemeierea dinastiei Targaryen constituie un proiect destul de ambitios.

Factorii care ar putea influenta plasarea uneia sau alteia pe o anumita treapta intr-un Top 10 sunt extrem de variati si afectati la randul lor de evenimente neprevazute care determina adoptarea unor decizii importante de catre liderii Caselor respective, astfel incat se regasesc antrenate in vartejul unor actiuni ce pot schimba efectiv cursul istoriei.

Toate acestea au loc pe fondul unei evolutii a societatii din Westeros care pare sa nu cunoasca strop de stabilitate nici inainte de venirea lui Aegon Cuceritorul, nici dupa instalarea dinastiei Targaryen.

Dintr-un motiv sau altul, tentativele lui Aegon de a impune o schema organizativa cu caracter general la nivelul intregului continent au esuat, revoltele ciclice aducand in prim-plan protagonisti diferiti, dar temeiuri similare.

Remarcabil este insa faptul ca importanta marilor case nobiliare si puterea detinuta de acestea favorizeaza exercitarea unui control indiscutabil asupra anumitor teritorii la nivelul carora populatia manifesta devotament si/sau vasalitate fata de propriul lider traditional.

Traseul narativ creat de George R.R. Martin conduce totusi la o evidentiere a anumitor familii ce detin rol crucial in evolutia evenimentelor istorisite, motiv pentru care in cele ce urmeaza prezentam o varianta de Top 10 al acestora, lasand spatiu larg comentariilor in ceea ce priveste argumentul fixarii treptei pe care se situeaza:

 1. Casa Frey

Pentru ultimul loc in top am selectat familia Frey din Teritoriile Fluviilor, care guverneaza regiunea din castelul Turnurilor Gemene, jurand la randul lor fidelitate Casei Tully, cea mai importanta familie din Delta Apelor.

Casa Frey obtinu statutul nobiliar cu circa trei secole inainte de venirea lui Aegon Cuceritorul, impunandu-si autoritatea de-a lungul celor doua cursuri importante de apa ale fluviului Furca Verde, ce separa Nordul de teritoriile apelor din Westeros.

De-a lungul a trei generatii construiesc un pod peste fluviu, cu intarituri fortificate pe ambele maluri ale acestuia, inlucuind pe masura trecerii timpului lemnul de constructie cu piatra – un material mult mai rezistent si mai potrivit pentru a face fata cu succes eventualurilor atacuri.

Blazonul Casei Frey infatiseaza Turnurile Gemene legate printr-o punte arcuita, ansamblu zugravit in albastru intens pe un fundal gri-argintiu.

 1. Casa Martell (Dorne)

Nobila Casa Martell, de la Lancea Soarelui, este la randul sau una din cele mai puternice familii din Cele Sapte Regate, careia tute casele principale din Dorn jurau fidelitate.

Liderul Casei Martel detine insa rangul de „Print de Dorne” si nu rege, intrucat la origini, fu regina Nymeria cea care conduse la Dorne cele zece mii de corabii ale sale, casatorindu-se cu Lordul Mors Martell de la Lancea Soarelui si unind teritoriile din zona sub autoritatea Casei Martell.

Familia Martell se distinge in contextul narativ ca fiind singura casa nobiliara din Westeros care reuseste sa sa-si pastreze independenta si autonomia dupa ce Aegon Targaryen Cuceritorul parjoli continentul cu dragonii sai, facand astfel incat toate celelate Case sa i se ingenunchieze si sa-i jure supunere.

Casa Martell fu cucerita insa ulterior in maniera pasnica, in timpul domniei regelui Daeron al II-lea Targaryen, care se casatori cu printesa Mariah Martell, in timp ce sora sa ia in casatorie Printul din Dorne.

Blazonul Casei Martell infatiseaza soarele de un rosu aprins, strapuns de o lance galbena, pe un fundal auriu.

 1. Casa Tyrell (Podis)

Casa Tyrell domina toate celelalte familii nobiliare din platoul Podisului, tragandu-si sevele genealogice din insusi legendarul Rege al Podisului care guverna Primii Oameni in Epoca Eroilor.

In timpul razboiului de cucerire condus de Aegon Targaryen, regele Mern muri in batalia din Campia de Foc, astfel incat intreaga regiune a Podisului fu incredintata spre administrare lordului Harlen Tyrell, care-i jura in graba supunere fara a opune pic de rezistenta, primind in schimb titlul de „Protector al Sudului”.

Blazonul Casei Tyrell infatiseaza un fir de trandafir auriu pe un fundal verde aprins, simbol al pasiunii care-i anima, dar si a pretuirii frumosului, elegantei si rafinamentului in general, pe care si le pot permite, intrucat vistieriile lor sunt incarcate de comori.

In acelasi timp, blazonul indica si traditia potrivit careia fiii nelegitimi nascuti pe meleagurile Podisului au un unic nume de familie: „Flowers” (flori sau, in sens mai larg, copii din flori).

 1. Casa Bolton (Nord)

Casa nobiliara Bolton este una din principalele familii din teritoriile de Nord care jurara fidelitate Casei Stark din Winterfell.

Potrivit legendei, Boltonii au o reputatie cutremuratoare in materie de comportament fata de inamici: ii jupoaie de vii, apoi le atarna pieile in incaperile secrete ale Fortaretei Terorii.

In anul 283 lordul Roose Bolton ia parte la revolta lui Robert Baratheon, declarandu-se fatis impotriva membrilor Casei Targaryen.

Blazonul Casei Bolton infatiseaza un om jupuit de piele si inconjurat de picaturi de sange, pe un fundal de culoarea rozalie a lemnului de trandafir; la vederea stindardului acestei case, orice inamic isi amintea instantaneu ce soarta il asteapta in caz ca pierde batalia…

 1. Casa Tully (Delta)

Casa Tully detin autoritatea suprema asupra Teritoriilor Apelor, iar membrii acestei familii sunt caracterizati de trasaturi fizice specifice: parul de un rosu-aramiu si ochii albasti.

Dobandira privilegiul de a guverna in Teritoriille Apelor gratie faptului ca luptara alaturi de Aegon Cuceritorul in batalia contra regelui Insulelor de Fier, Haron cel Negru.

Blazonul Casei Tully infatiseaza un peste argintiu, care aminteste de dominatia acestei familii in Teritoriile Apelor, pe un fundal jumatate albastru, jumatate rosu.

 1. Casa Mormont (Nord)

Casa Mormont din Insula Ursului dobandeste autoritatea asupra teritoriului insular ca dar pretios din partea lui Rodrik Stark.

Membrii acestei familii detin firi mandre si pline de onoare, dar pamanturile lor sunt saracacioase; in afara titlului nu detin cine stie ce resurse, exceptie facand un tezaur de o valoare nepretuita: spada din otel de Valyria cunoscuta sub denumirea de „Gheara cea Lunga”.

Arma va intra in posesia lui Jon Snow in anul 298.

Blazonul Casei Mormont infatiseaza un urs negru, ridicat pe labele din spate, inconjurat de arbori de conifere, pe un fundal verde intens.

 1. Casa Greyjoy (Insule)

Casa Greyjoy este una din principalele familii ale Insulelor de Fier, asupra carora isi exercita dominatia dupa ce Aegon Cuceritorul isi impuse autoritatea in Westeros.

Descendenta familiei Greyjoy din ramura Regelui Gri de pe vremea Epocii Eroilor constituie un motiv de orgoliu pentru aceasta, desi in general, Oamenii de Fier sunt cunoscuti drept grosolani, lipsiti de scrupule si gata sa jefuiasca precum piratii orice victima le iese in cale, atat pe mari cat si pe uscat.

Blazonul Casei Greyjoy infatiseaza un calamar auriu pe fond negru, simbolizand infrangerea monstrului marilor, Kraken, de catre stramosii lor.

 1. Casa Arryn (Vale)

Casa Arryn isi are resedinta in Cuibul Acvilei (Eyrie), guvernand asupra intregii Vai care-i poarta numele si detinand titlul de „Protectoare Rasariteana” a continentului Westeros.

Membrii acestei Case se mandresc cu descendenta lor din cea mai pura linie nobiliara a Andalilor; dupa cucerirea Continentului Occidental de catre Aegon Targaryen, jura supunere acestuia si obtin in schimb privilegiul de a guverna sub obladuirea Cuceritorului.

Blazonul Casei Arryn infatiseaza o acvila alba cu aripile larg deschise, alaturi de o semiluna de aceeasi culoare, pe fond bleu, avand drept motto expresia „As High as Honor”.

 1. Casa Lannister (Vest)

Una din cele mai puternice case nobiliare din Cele Sapte Regate este Casa Lannister, a carei resedinta de scaun se afla in Castelul de Granit.

Exponentii sai sunt caracterizati de infatisarea atragatoare, inaltime peste medie, par blond si ochii verzi, iar din punct de vedere al profilului psihologic se remarca prin mandrie excesiva, ambitie si nu in ultimul rand convingerea ca sunt superiori semenilor lor.

Sunt renumiti pentru faptul ca isi platesc totdeauna datoriile, intrucat este una din cele mai bogate familii de pe intreg continentul Westeros.

Blazonul Casei Lannister prezinta un leu de aur pe fundal rosu aprins.

 1. Casa Stark (Nord)

Pe primul loc in top am plasat Casa Stark – una din cele mai interesante si mai profund implicate in evenimentele ce marcheaza istoria din Westeros.

Membrii sai iau parte intens la cele mai importante actiuni istorisite, prezinta personalitati marcante si detin titlul de „Protectori ai Nordului”, exercitandu-si autoritate din castelul Winterfell.

Lor li se datoreaza construirea giganticei bariere de gheata ca protectie impotriva creaturilor inspaimantatoare ce populeaza teritoriile asupra carora domina iarna vesnica si tot lor le revine meritul organizarii efectivelor de „Gardieni ai Noptii”, cei ce vegheaza pentru ca populatia sa nu fie atacata prin surprindere de inamici.

Blazonul Casei Stark infatiseaza un „dierwolf” argintiu in goana, pe fundal alb, simbolizand legatura misterioasa si intrucatva magica pe care anumiti membri ai familiei Stark o au cu acest gen de creaturi similare lupilor gigantici, afirmandu-se deseori ca prin venele lor „curge sange de lup”.

Aceasta caracteristica deosebita le permite ca in situatii critice sa poata vedea, simti, adulmeca si auzi prin trupul propriului dierwolf – abilitate deprinsa inca de la varste fragede si care pe masura trecerii timpului tinde sa se intensifice tot mai mult.

Topul nostru ramane insa deschis propunerilor avansate de cititori, in functie de preferintele fiecaruia si de modul in care interpreteaza actiunile si deciziile adoptate de cele mai insemnate familii care triumfau la Westeros in momentul intemeierii dinastiei lui Aegon Cuceritorul.

 

Bibliografie: 

 1. Bettridge, Daniel – „A Travel Guide to The Seven Kingdoms of Westeros”, 2015;
 2. Carroll, Shiloh – „Medievalism in A Song of Ice and Fire and Game of Thrones”, 2018;
 3. Weinczok, David C. – „The History Behind Game of Thrones: The North Remembers”, 2019;
 4. West, Ed – „Iron, Fire and Ice: The Real History that Inspired Game of Thrones”, 2019;
 5. Biehl, Brigitte – „Leadership in Game of Thrones”, 2021.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 239 times, 1 visits today)