Dragi mitologi, am vazut ce nebuni erau faraonii egipteni si ce lucruri ridicole si prostesti faceau in episodul precedent. Va las un link in descriere daca vreti sa va aduceti aminte. Dar e clar ca erau lasati sa-si vada de boii lor, sau de camile, dupa caz. Ce-i drept, cand ai asemenea conducatori, ma gandesc ca nici oamenii normali, aia care lucrau pe plantatie, nu erau prea intregi la cap. De la crearea primului vibrator din lume pana la politia babuinilor si retetele oribile de pasta de dinti, egiptenii antici nu aveau limite in materie de imaginatie. Eu sunt Delmo, mare faraon dupa cum se stie, si astazi la Mythologica vom vedea care sunt cele mai nebunesti inventii ale egiptenilor.
Da, egiptenii antici au inventat de toate: lucruri folositoare care exista si astazi: matematica, astronomia, calendarul, au construit piramidele (fara sclavi evident) si chiar au introdus machiajul lumii intregi. Femeile au de ce multumi aici. Dar printre inventiile astea renumite, au existat si multe alte inventii si idei care erau cel putin ciudate pentru acea vreme. Sau poate i-am facut ciudati odata cu trecerea timpului, dar ceva e clar: Egiptul antic a modelat civilizatia umana cum a vrut muschiul lui.
-
Cleopatra a inventat probabil primul vibrator
Egiptenii antici cu siguranta nu erau timizi când era vorba de placerea sexuala. De fapt, multi experti sunt de acord ca regina-faraon Cleopatra a umplut o cutie cu albine furioase si apoi si-a pus-o pe organele genitale tocmai pentru a simti placere. Bâzâitul albinelor furioase din interiorul cutiei a creat o senzatie asemanatoare cu cea a unui vibrator electric pe care ea a folosit-o pentru masturbare. Chiar daca Cleopatra era practic de origine greaca, inventia ei a fost în mod evident inspirata de stapânirea ei din Egipt (Nu încercati asta acasa). Asta cu albinele, voiam sa zic.
-
Babuinii erau dresati sa captureze criminalii
Nu este surprinzator faptul ca egiptenii antici venerau animalele si tineau multe dintre ele ca animale de companie. Am vazut destul morminte cu animale impaiate, pardon mumificate. Chiar cimitire intregi. Sa nu uitam ca multe zeitati aveau cap de animal, pisicile erau considerate sfinte samd. Dar se pare ca babuinii erau foarte buni la prinderea criminalilor. Ciudat, nu? De asemenea, au fost instruiti sa participe la culesul fructelor, la fabricarea berii si la dans. Erau atât de pretiosi încât au fost gasite mai târziu unele mumii cu tatuaje de babuini pe corp!
-
Tutankamon s-a nascut din incest
Da. Descoperirile recente au reusit sa conecteze urmele AND-ului parintilor mumificati ai lui Tutankhamon, ceea ce a dovedit ca acestia împartasesc mult mai mult decât o casatorie – erau frate si sora! Se pare ca egiptenii antici s-au casatorit si cu nepoatele lor – eek. Acum nu vrem sa mergem atat de departe incat sa zicem ca egiptenii au inventat incestul, dar na .. e drept ca l-au ridicat la rang de dinatie. Desi nu toti faraonii erau implicati în astfel de casatorii intre rude, sau intre frate si sora, era o practica comuna în rândul multor dinastii antice sa pastreze linia de sânge cât mai pura posibil. Deci nu e chiar atât de ciudat când mama încearca sa te convinga sa te casatoresti cu verisoara Fatima, fa asa cum au facut faraonii! Glumeam, desigur!
-
Egiptenii antici fabricau bere cu mult înaintea oricui
Ce faci când apa Nilului este plina de daunatori si atat de poluata de resturi incat te poate ucide? Si chiar si dupa ce o fierbi, tot nu este sigura de baut? Ei bine, tu cresti grâu, nu-i asa? Lasa acele cereale sa fermenteze folosind soarele si caldura, evident – adauga mirodenii, ierburi si alte chestii distractive, astfel încât atunci când le bei sa te încalzesti si sa fii fericit.
Civilizatia a fost întemeiata pe agricultura, în special pe culturile de grâu. Asta v-ar spune specialistii. Eu va zic ca civilizatia a fost intemeiata pe bautura. Daca ai o natiune de muncitori in agricultura, asa cum era Egiptul antic, ce plata si recompensa mai buna credeti ca ar exista decât pâinea si berea; Si aici castigi de doua ori – pentru ca si paine si berea se fac din acelasi lucru: graul.
Si daca te-ai îmbatat prea tare, dai cu niste dafin alexandrin – o planta din Egipt care ti-ar vindeca instantaneu mahmureala. Doamne, stramosii nostri erau genii. Nu mai ai scuze pentru a veni mahmur la serviciu. Deci putem spune ca egiptenii au inventat atat berea, cat si mahmureala institutionalizata. Ce-mi mai plac glumele nesarate!
-
Femeile din Egiptul antic foloseau chestii dubioase pentru evitarea sacricii
Prima înregistrare a testelor de sarcina la domiciliu a existat în epoca antica a Egiptului. Oare exista ceva sa nu fi fost inventat de egiptenii antici? Femeile faceau pipi pe semintele de orz si grâu pentru câteva zile, iar daca semintele încolteau, femeia era declarata însarcinata. Egiptenii antici au determinat chiar genul copilului folosind aceeasi metoda. Daca încolteau semintele de orz, copilul era fata, iar daca erau cele de grau, automat copilul era fetita (Nu încercati nici asta acasa)! Aici mai am inca un detaliu pentru cei cu stomac sanatos. Pentru cei care tin la mancarea lor, derulati asa vreo zece secunde. Hai ca astept! Nu vreti? Bineee, eu v-am avertizat ca vi se va face rau. Femeile din Egiptul antic introduceau si o ceapa în vagin pentru a determina daca sunt însarcinate, astfel daca respiratia lor mirosea a ceapa a doua zi, le era clar ca nu aveau niciun copil în burta (poate ca cel mai bine ar fi sa nu încercati nimic din ce zic eu aici).
Se pare ca introducerea în vagin a balegarului de crocodil si a aluatului fermentat functiona pentru a evita sarcina. Tot cu acelasi efect erau folosite lâna, semintele de salcâm, curmalele si mierea.
-
Crocodilii erau sacrificati si mumificati ca ofranda catre zei
De parca antrenarea babuinilor malefici nu era de ajuns; egiptenii antici capturau crocodili, le dadeau in cap si ii mumificau ca un sacrificiu pentru zei. Ca credinciosi puternici în viata de dupa moarte, oferirea acestor sacrificii a fost modalitatea suprema de a-l venera pe Sobek – o zeitate egipteana asociata cu crocodilul de Nil – dupa moartea sa. Nu suntem siguri ce simtim despre asta.
-
Copite de bou, cenusa, coji de ou arse si piatra ponce erau folosite pentru igiena bucala
Ca sa te speli pe bu.., pe dinti voiam sa zic. Egiptenii antici foloseau o combinatie de pulberi derivate din copite de bou, cenusa, coji de ou arse si piatra ponce pe dinti si gingii – pentru a proteja dintii si a avea o respiratie delicioasa. Eu sa zic sa le multumiti celor de la Colgate. Va dati seama ce gust avea sarutul de dimineata in Egiptul antic?
-
Pulberea de amprenta criminalistica provine din Egipt
Stiti praful pe care îl folosesc astia in CSI pentru a identifica vinovatul prin amprente? Acesta se numeste albastru egiptean; cel mai vechi pigment sintetic din lume produs de egiptenii antici.
-
Relatiile între persoane de acelasi sex erau în regula
Va surprinde?! Povestea despre Niankhknum si Khnumhotep este prima relatare despre o relatie între persoane de acelasi sex. Picturile sugereaza ca acest lucru a fost acceptat pe scara larga in Egiptul antic si era vazut ca perfect normal, având în vedere statutul binecunoscut al lui Niankhknum si Khnumhotep. Desi nu va exista niciodata vreo dovada concreta care sa arate ca a fost practicata pe scara larga, nu exista nicio dovada care sa sugereze ca a fost sanctionata.
-
Virginitatea si prostitutia nu erau mare lucru
Stiti ca in Evul Mediu si, in unele societati chiar si in prezent, se punea mare pret pe virginitate. Mai ales in cazul anumitor religii. Ca sa nu mai zicem de eticheta pusa prostitutiei. Ei bine, egiptenii antici nu erau asa purist.
A fi virgin înainte de casatorie nu prea avea nicio valoare pe vremuri. Oricare doua parti se puteau angaja într-o relatie sexuala cu conditia ca niciuna dintre ele sa nu fie casatorita. Daca erai necredincios, erai omorât. Multi savanti au remarcat acest lucru în cercetarile lor. Mersul la prostituate era comun printre clasa conducatoare. Daca sotul unei femei deceda, aceasta era libera sa practice profesia.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.