Secretele pietrelor solare vikinge

Secretele pietrelor solare vikinge

 

Secretele legendarelor cristale solare folosite de vikingi pe ocean

 Acum o mie de ani, vikingii navigau in apele Oceanului Atlantic. Vase de lemn echipate cu imense rame si panze pe masura. Forta si indemanare. Dar cum navigau vikingii? Ce instrumente foloseau pentru orientare?

Potrivit relatarilor din epoca vikinga, ei se foloseau de balene, pasari, stele si vanturi pentru a mentine directia.

Potrivit sagelor nordice se mentioneaza si o misterioasa “piatra a soarelui” – o piatra magica care le arada navigatorilor drumul atunci cand soarele disparea.

Secretele pietrelor solare vikinge

In prezent, cercetatorii cred ca piatra era reala si era de fapt un cristal special. Unul dintre motivele pentru care existenta pietrelor solare a fost indelung disputata este pentru ele apar in saga Sf. Olaf, o poveste cu multe elemente magice.

Astazi insa pietrele solare nu mai pot fi considerate un mit. Arheologii au descoperit un astfel de cristal care arata ca ele existau in realitate in timpul vikingilor. Cristalul a fost descoperit in 1592 intr-un naufragiu. 

Se crede ca vikingii foloseau aceste pietre solare ca un compas pentru a-si gasi drumul in apele arctice. Cercetatorii cred ca ele erau tinute sus spre cer pentru a putea lasa soarele sa le atinga.

Din nefericire, arheologii nu spera ca vor gasi astfel de cristale in mormintele vikinge. De obicei vikingii isi ardeau mortii cu tot cu bunurile lor.

Misteriosul compas antic Uunartoq

Apoi, mai avem misteriosul artefact Uunartoq. Acesta ar putea face lumina in felul in care navigau vikingii acum 1.000 de ani. Cand discul a fost descoperit s-a crezut ca are rol decorativ. Altii au crezut ca este un compas. Sa ne gandim cat de departe au ajuns vikingii. Se crede ca ei navigau de-a lungul unor latitudini deja alese folosind cristale primitive.

Astfel de intrumente au fost testate pe mare si s-au dovedit eficiente unelte de navigatie.

Cu ajutorul cristalelor, vikingii ar fii putut localiza soarele dupa apus. Atat timp cat sunt expuse razelor solare aceste cristale formeaza un soi de tipar. Acesta poate fii apoi folosit. Dupa ce localizau soarele ce asfintise, vikingii puteau folosi un “bat al umbrei” pentru a simula umbra.

Descoperirea acestor artefacte, cristalul “piatra solara” dar si Uunartoq ne ofera informatii pretioase despre felul in care vikingii puteau naviga distante atat de lungi.

Foarte mult timp aceste povesti i-au intrigat pe istorici. Astazi aflam ca miticele pietre solare vikinge sunt adevarate. Ele i-au ajutat pe vikingi sa atinga Lumea Noua si sa navigheze in siguranta Atlanticul de Nord.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 748 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.