misterul-oamenilor-scorpion-din-mitologia-babiloniana

Misterul oamenilor-scorpion din mitologia babiloniana

 

Misterul oamenilor-scorpion din mitologia babiloniana

Aqrabuamelu – Misterul omului-scorpion din mitologia babiloniana

Oamenii-scorpioni pazesc intrarea in Kurnugi, tinuturile intunericului

Ii intalnim pe acesti oameni-scorpioni si in epopeea lui Ghilgames. Datoria lor era sa pazeasca intrarea portilor soarelui Shamash din muntii Mashu. Portile erau intrarea in Kurnugi, pamanturile intunericului. Oamenii-scorpioni deschid portile pentru zeul Shamash care calatoreste in fiecare zi si le inchid dupa el cand se intoarce in lumea de dedesubt noaptea.

Oamenii-scorpioni detin abilitatea de a vedea foarte departe la orizont si puteau avertiza calatorii de pericole. Potrivit miturilor din limba akkadiana, Aqrabuamelu aveau capete care puteau atinge cerul. Puteau dealtfel teroriza lumea si privirea lor era fatala.

Misterul oamenilor-scorpion din mitologia babiloniana

Oamenii-scorpioni din miturile aztece erau Tzitzimime

Creaturi asemanatoare sunt mentionate si in legendele aztece. Acestea sunt numite Tzitzimime si sunt considerati spirite ale zeilor infranti si expulzati din ceruri dupa ce au distrus poiana sacra de pomi fructiferi.

Aceste zeitati erau asociate cu stelele, in special cele care apareau in jurul Soarelui in timpul unei eclipse soalre. Erau descrisi ca niste femei scheletice purtand fuste, cranii si oase incrucisate. Dupa cucerirea spaniola au fost interpretati ca demoni sau diavoli. La azteci, ei aveau un dublu rol in religie: protectori ai umanitatii si creaturi puternice si periculoase.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,265 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.