Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

Cartea lui Harari a devenit bestseller New York Times. Si asta ar trebui sa spuna totul despre istoria omenirii, nu? Ei bine, cartea depaseste asteptarile unei astfel de incercari. Deloc grabita, cartea lui Harari exploreaza inceputurile societatii umane. Doctorand in istorie la Oxford si  profesor de istorie universala la Universitatea din Ierusalim, Harari ne ofera perspectiva perfecta – evolutia omenirii de la inceputuri pana in prezent. Si, poate si o privire in viitor.

 

Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari – a fost publicata in 2011 si s-a bucurat de un succes rasunator. Astazi este tradusa in peste 40 de limbi. Iar Homo Deus – ultima sa carte aparuta in 2015 – ne introduce intr-o Scurta istorie a viitorului.

Caci Harari vrea sa ne arate specia omeneasca asa cum a evoluat, fara perdele sau exagerari.  Cartea este impartita in patru parti:

  • revolutia cognitiva
  • revolutia agricola
  • unificarea umanitatii
  • revolutia stiintifica

 

Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari nu este doar o istorie a civilizatiei asa cum o stim astazi. Harari imbina istoria si stiinta, antropologia si arheologia, chimia si fizica pentru a ne arata cum au aparut si evoluat Homo Neanderthalis, Homo Erectus, Homo Sapiens. Cum a reusit specia umana de astazi sa supravietuiasca? Cum am reusit sa construim imperii si religii?

Iata asadar o reconstituire totala la cea mai inalta scara: doar o singura specie – Homo Sapiens – supravietuieste acum 100.000 ani din sase specii diferite si adaptate. Astazi, acum, in prezent exista 7 miliarde si jumatate de oameni pe aceasta planeta!

Cum am reusit sa cucerim Pamantul si sa devenim specie dominanta? Cum ne situam atat de sus in lantul trofic?

 

Harari incearca sa raspunda la toate aceste intrebari folosind toate descoperirile si stiinta ce o avem la indemana. El pleaca de la inventia limbajului acum 70.000 ani, extinctia neanderthalienilor ca punct de cotitura, prin cultivarea plantelor si domesticirea animalelor, aparitia primelor regate si a scrisului si banilor, la aparitia religiilor politeiste. Apoi ajunge la primul imperiu in 4250 i.e.n si inventarea religiilor de cult, ajungand in cele din urma la mareata revolutie stiintifica pe care o traim si in prezent. Omul a inceput colonizarea planetei, iar astazi se indreapta spre stele.

In viitor vom avea de-a face cu proiectarea inteligenta care va deveni principiul fundamental al vietii. Homo Sapiens va fi inlocuit de supraoameni – Homo Deus – dar asta in viitoarea recenzie a ultimei carti a lui Harari.

Iata un rezumat al maretei noastre aventuri pe Pamant:

  • 13, 5 miliarde – apar materia si energia, inceputul fizicii, apar atomii si moleculele, inceputul chimiei.
  • 4,5 miliarde – formarea Pamantului
  • 3,8 miliarde – apar organismele, inceputul biologiei
  • 6 milioane – ultimul stramos comun al oamenilor si cimpanzeilor
  • 2,5 milioane – aparitia genului Homo in Africa, primele unelte
  • 2 milioane – oamenii se raspandesc din Africa in Eurasia, aparitia speciilor umane diferite
  • 500.000 – aparitia Neanderthalienilor in Europa si Orientul Mijlociu
  • 300.000 – utilizarea focului
  • 200.000 – aparitia lui Homo Sapiens in Africa de Est
  •  70.000 – Revolutia Cognitiva – aparitia limbajului, inceputul istoriei, Sapiens pleaca din Africa
  •  45.000 – Sapiens colonizeaza Australia
  •  30.000 – extinctia Neanderthalienilor
  •  16.000 – Sapiens colonizeaza America
  •  13.000 – extinctia Homo Floresiensis. Doar Sapiens este SINGURA specie care supravietuieste
  •  12.000 – Revolutia Agricola – cultivare plante, domesticire animale, asezari permanente
  •  5.000 – aparitia primelor regate, a scrisului si a banilor. Religii politeiste
  •  4.250 – primul imperiu – Akkadian – Sargon
  •  2.500 – inventarea monedelor, imperiul persan, buddhismul in India
  • 2.000 – Imperiul Han in China, Imperiul Roman in bazinul mediteraneean, crestinismul
  •  1.400 – islamul
  • 500 – Revolutia Stiintifica – omenirea dobandeste o putere fara precedent. Europenii cuceresc America si oceanele, intreaga planeta devine arena istoriei, ascensiunea capitalismului
  • 200 – Revolutia Industriala – statul si piata devin coloanele principale, inlocuind familia si comunitatea. Extinctia masiva a plantelor si animalelor.
  • Prezent – oamenii depasesc granitele planetei Pamant, armele nucleare ameninta supravietuirea umanitatii.

 

Harari conchide ca succesul evolutiei speciei noastre s-a bazat pe faptul ca omul este un animal social. Atunci cand Darwin a numit omulanimal“, intreaga lume s-a scandalizat. Dar astazi vedem adevarul din spatele acestor afirmatii.

Trei mega-revolutii au setat cursul acestei istorii. Dar oamenii au existat cu mult timp inainte sa existe istoria.

Animale foarte asemanatoare cu oamenii moderni au aparut prima data acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Dar timp de nenumarate generatii ele nu au iesit cu nimic in evidenta fata de multimea de organisme cu care isi imparteau habitatul.

 

Oamenii arhaici nu aveau habar ca urmasii lor vor pasi pe Luna, vor cuceri oceanele sau vor scrie carti de istorie. Cel mai important lucru ce trebuie stiut despre oamenii preistorici e ca erau animale neinsemnate, care nu aveau mai mult impact asupra mediului lor decat gorilele, licuricii sau meduzele.

Homo Sapiens are secrete tulburatoare. Nu doar ca avem o multime de veri necivilizati, dar candva am avut multi frati si surori. Suntem obisnuiti sa ne gandim la noi insine ca la singurii oameni pentru ca in ultimii 10.000 de ani specia noastra a fost intr-adevar singura specie umana. Totusi, adevarata semnificatie a cuvantului om este “un animal apartinand genului Homo“. Si au existat multe alte specii ale acestui gen in afara de Homo Sapiens. Iar intr-un viitor nu chiar atat de indepartat s-ar putea sa trebuiasca sa ne luptam din nou cu oameni non-sapiens.

 

Si de aici ajungem la “teoria barfei”, la “teoria leului-de-langa-rau” si toata constructia Revolutiei Cognitive care ne-a ajutat sa imaginam legende, mituri, religii, zei.

Dar cea mai importanta chestiune ramane cea legata de sensul vietii. Iar aceasta este tratata in ultimul capitol:

Specialistii au inceput sa studieze istoria fericirii abia de cativa ani si inca formulam ipoteze initiale si cautam metode de cercetare adecvate. E mult prea devreme sa adoptam concluzii rigide si sa punem capat unei dezbateri care nici nu a inceput bine. Ce e important e sa reusim sa cunoastem cat mai multe abordari diferite cu putinta si sa punem intrebarile potrivite.

Majoritatea cartilor de istorie isi indreapta atentia catre ideilor marilor ganditori, vitejia razboinicilor, caritatea sfintilor si creativitatea artistilor. Ele au multe de spus despre teserea si destramarea structurilor sociale, despre ascensiunea si prabusirea imperiilor, despre descoperirea si raspandirea tehnologiilor. Totusi, nu spun nimic despre cum au influentat toate acestea fericirea si suferintele indivizilor. Aceasta e cea mai mare lacuna din intelegerea pe care o avem asupra istoriei. Ar fi de dorit sa incepem s-o umplem.

Dar nu vom intra in amanunte si va vom lasa sa intrati in aceasta aventura a istoriei!

 

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Sapiens. Scurta istorie a omenirii

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,496 times, 1 visits today)

1 thought on “Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari”

  1. Pingback: Homo Deus – Scurta istorie a viitorului de Yuval Noah Harari | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.