Regii blestemati – Maurice Druon

 

Regii blestemati - Maurice DruonCele sapte volume ale “Regilor blestemati” (Lei rois maudits) de Maurice Druon anunta intr-un fel sau altul “Urzeala tronurilor” sau “Games of Thrones” al lui George R. R. Martin.

Cavalerii Templieri, Filip cel Frumos, Franta, Regii blestemati – Maurice Druon – astea sunt doar premisele unei serii de succes. Dar asta nu e totul. Dintr-un rege care isi instaleaza propriul papa, ii invinge pe englezi si pe flamanzi, instaureaza statul centralizat francez, din atatea conspiratii, intrigi, inselatorii se naste o serie care nu da savoare doar istoriei, ci o intrece. Se pare ca seria a inspirat cartea lui Martin si acum imi dau seama de ce. Consiliul mic si mare, intrigile de la Curte, descrierea personajelor, ambitiile lor mari si mici si buturuga mica care rastoarna carul mare. Sapte volume scrise in Franta secolului al XIV-lea si al XV-lea, insa o istorie care se rescrie mereu. Fie reala sau fantasy ea inspira si transcende linia temporala.

Iata mai jos si lista volumelor:

Regii blestemati – Maurice Druon

Regele de fier
Regina sugrumata
Otravurile coroanei
Legea barbatilor
Lupoaica fratiei
Crinul si leul

Cand un rege pierde Franta

Pasionat de istorie ca nimeni altul, nepotul unui poet, Druon isi scrie romanele in anii ’50 si moare in 2009. Regii blestemati – Maurice Druon reprezinta capodopera sa, Dupa el s-a inspirat si George R.R. Martin privind intrigile de la curte.

Toti stim despre blestemul lui Jacques de Molay, marele maestro al Templierilor. Dar oare a fost acesta adevarat? A fost doar pronia divina sau a mai avut ajutor din partea oamenilor? Totul a fost doar o pedeapsa a divinitatii sau o simpla conicidenta?

Romanul Regii blestemati – Maurice Druon este un roman istoric, format din sase carti. Actiunea are loc la inceputul secolului al XIV-lea in timpul domniei lui Filip al IV-lea cel Frumos. Regele Frantei din acele timpuri era Supranumit Regele de Fier sau Regele de Marmura (fiind tot timpul alb la fata si cu niste trasaturi distincte), foarte dur, punand statul chiar si inaintea familiei sale.

Este o perioada istorica tumultoasa, cu multe intrigi, secrete, mistere inca nedezlegate. Printre acestea este unul de mare amploare si mare insemnatate atat istorica, cat si religioasa: distrugerea Ordinului Templierilor. Maurice Druon descrie cu acuratete uimitoare epoca, orasele, targurile, hainele, mancarea, vinurile, dar mai ales moravurile cetatenilor francezi. Pe langa acestea, cele care dau savoare si aseaza romanul cu mult deasupra altora istorice de acelasi gen, sunt personajele principale. Extrem de bine trasate, desi le cunoastem din istoria reala infatisarea, obiceiurile, iubirile si dezamagirile, Druon ne arata pasiunile interioare ale acestora, dramele, suferinta, mandria, egoismul, tot ce le misca launtric.

Asadar, toata partea de fatada istorica capata noi sensuri si intelesuri atunci cand vedem si in spatele cortinei. Fiii regelui Filip cel Frumos, anume Filip al V-lea (Filip cel Lung), Ludovic al X-lea ( Ludovic cel Artagos), Carol al IV-lea (Carol cel Drept) si Isabela, regina Angliei (Lupoaica Frantei) devin personaje de carte, cu sperante, idealuri, vise. Toate presarate de tradare, lasitate, coruptie, ura, adulter si alte frumuseti ale genului.

Unul dintre cele mai frumoase si taioase caractere istorice, Filip cel Frumos marcheaza o epoca. Moartea lui da nastere alteia complet noi. Daca unul incearca sa uneasca Franta, altii vor incerca s-o rupa. Si, printre toate acestea, troneaza blestemul Templierilor. Arsi pe rug, dezbracati, torturati, cu averile furate, supusi oprobiului public, templierii se vor razbuna. Dar razbunarea vine pe furis, in noapte. Si dusmanii coroanei vor fi intotdeauna acolo sa dea o mana de ajutor.

Roger Mortimer, Robert D’Artois, mama acestuia, amanta sa, Ioan al II-lea si multe alte personaje esentiale în aceasta opera, dar si multe lupte cruciale, descrise cu pricepere te fac sa citesti cu nesat. Istoria Frantei se imbina cu cea a Angliei si punctual culminant e felul in care o femeie, Isabela, va avea un cuvant de spus intr-o lume dominata de barbati.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,689 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.