Razboiul in antichitate

Istoria razboiului si a armelor

Razboiul din preistorie pana in anul 600

Razzboiul nu s-a schimbat prea mult in timpul preistoriei. Practic, de la 3.500 i.e.n pana in anul 600 e.n, desi marimea armatelor a crescut exponential, strategia nu s-a schimbat prea mult. Insa scopul lor era mereu altul. Tehnicile si tehnologiile s-au imbunatatit constant, insa luptele dintre combatanti erau duse corp la corp, de obicei cu sabii si sulite. De la distanta erau folosite arcuri cu sageti in asedii si atacuri de cavalerie. Vom prezenta cateva tactici de razboi ce au avansat foarte mult in acea perioada.

Cavaleria

istoria razboiuluiCalul a ajuns pe campurile de batalie tragand carele de lupta cand indo-europenii au venit in Europa si Asia Centrala. A fost o inovatie remarcabila a acelor vremuri. Sumerul a folosit care trase de magari in anii 3000 i.e.n, insa hititii au atacat Sumerul in 1400 i.e.n si au fost necontestati.

Au urmat apoi inventia scarilor de catre nomazii asiatici in anul 300 i.e.n. Deasemenea, hunii nomazi au potcovit pentru prima oara caii. Aceste inventii le-au facut caii sa mearga mai departe si sa aiba control complet asupra lor.

India a fost prima tara care a folosit elefantii in batalie. Alexandru cel Mare i-a intalnit prima oara in India. Mai tarziu romanii i-au pretuit si ei pentru calitatile lor. Dar elefantii nu s-au adaptat bine la frig. Cand Hannibal a invadat Italia, doar un elefant a supravietuit trecerii Alpilor.

Infanteria si armele de fier

Calul nu a facut infanteria nefolositoare. Au aparut imbunatatiri in privinta protectiei soldatilor infanteristi. Asa au aparut scuturile in Sumer in 2500 i.e.n. In timpul lui Alexandru cel Mare o intreaga companie era instruita sa foloseasca un zid de scuturi. Aceasta formatie s-a numit “falanga”. Instructia militara continua si in viata civila si in interactiunile sociale. In Grecia antica, Atena a gasit noi oportunitati pe mare. Aristocratia ei bazata pe cavalerie a facut loc democratiei bazata pe infanterie si forta navala. Armura individuala impreuna cu scutul protejau soldatii in lupta. Pana in anul 250 i.e.n chinezii au dezvoltat armura facuta din placi de metal. Idea “cavalerului in armura stralucitoare” apartine in general Evului Mediu, intrucat fierul era prea greu si valoros pentru a fi uzat pe scara larga. Partii foloseau cai in 250 e.n ce puteau purta calareti in armura completa.

Hititii au inaugurat Epoca Fierului cu arme de fier ce le inlocuiau pe cele de bronz. Pana in 1000 i.e.n fierul era comun deja in toata Mediterana. S-a raspandit pana in China si dupa 500 i.e.n chiar si celtii au devenit experti in topirea si folosirea lui pe campul de batalie.

Asediile si arcasii

Asirienii, cei mai temuri razboinici din Orientul Apropiat, au excelat in tehnologiile de razboi. Deasemenea organizatii precum politia secreta si propaganda au iesit la iveala. Cand au trebuit sa marsaluiasca spre zidurile si portile altor cetati, asirienii au folosit berbeci de razboi si masini de asediu ce au imprastiat teroare. Cand cei atacati ieseau din cetate erau secerati de carele de razboi si arcasi. Timp de 500 de ani tehnica de asediu nu s-a schimbat prea mult. Pana cand romanii au inventat catapulta in anii 500 i.e.n. Bolovani si imense bile de foc au distrus apararea dusmanilor.

Arcul si sagetile au fost printre cele mai timpurii arme primitive folosite in intreaga lume. Pentru grecii din Iliada arcul si sagetile erau considerate arme pentru femei. Lupta corp la corp era considerata adevaratul test al eroilor. Persii lui Xerxes in 490 i.e.n. si romanii lui Marcus Aurelius in 170 e.n. au folosit arcasii in avantajul lor. Sagetile lor au acoperit soarele si cerurile. Chinezii au gasit modalitati de a perfectiona tinta si puterea arbaletei. Mai tarziu, arcul composit a aparut la triburile nomade din stepele asiatice. Erau mult mai precise si puternice decat arcurile simple.

Istoria razboiului si fortele navale

In secolul al XIV-lea i.e.n, aheii si alti greci au strabatut marile. Pana in 1200 i.e.n s-a inregistrat si prima batalie navala. Popoarele marii din Mediterana impotriva egiptenilor. Asiria si India au avut nave pe mari in 700 i.e.n.  Cu exceptia fenicienilor si poate a etruscilor, atenienii au fost primul stat care au transformat forta navala in forta primara. Folosirea triremelor ca vase de razboi a schimbat istoria razbboiului.

Fortele navale au devenit mai importante in timp ce civilizatiile au crescut, comertul s-a dezvoltat. Nativii din Oceania si-au folosit navele in colonizarea, iar fenicienii au explorat Britania si Cornul Africii.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,298 times, 1 visits today)

1 thought on “Razboiul in antichitate”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.