pompeii

Pompeii – antichitatea in 3D

Cercetatorii au folosit tehnologie 3D pentru a reconstrui digital casele din Pompeii. Asta ne-ar arata exact cum aratau casele in  trecut, inaintea exploziei vulcanului Vesuviu in anul 79.

ric_09Aceasta casa din Pompeii, reconstruita digital, ne arata cum era viata acum 2.000 de ani. Casa unui bancher roman foarte bogat.

Pompeii – orasul ingropat in cenusa

Faimosul oras italian a fost ingropat in cenusa. Astfel, el a inghetat in timp. Vastele ruine au fost explorate inca din secolul al XVIII-lea, iar arheologii inca descopera secretele sitului.

Din anul 2000, Swedish Pompeii Project a lucrat la o intreaga “insula” de locuinte, in detaliu. Ei incearca sa le reabiliteze si sa le redea circuitului istoric. Acest teren include 3 proprietati, o taverna, o spalatorie, o brutarie si cateva gradini.

pompeiiProiectul este condus de Anne-Marie Leander Touati, arheolog la Universitatea Lund. Echipa suedeza a folosit metode traditionale de excavare, dar si tehnici avansate. Printre acestea, scanari laser si imagini luate cu dronele pentru reconstructia digitala. Cercetatorii au pus la punct primul model 3D care arata aceasta sectiune a orasului.  

Au utilizat noi metode dar si surse traditionale precum descoperirile arheologice, fotografii vechi si fresce pierdute. Deasemenea, desenele vechi din secolul al XIX-lea le-au fost de ajutor. Astfel, au reconstruit in cele mai mici detalii casa unui bancher numit Caecilius Iucundus si locuintele extinse ale familiei sale.

Tehnologie 3D si reconstructii digitale in arheologie

Iucundus avea un statut social de invidiat. El se afla imediat sub elita politica cea mai bogata din Pompeii. Arheologii au unele indicii despre afacerile lui Iucundus datorita tabletelor de ceara care s-au pastrat intr-un cufar din lemn pastrat in casa. Multe dintre aceste tablete descriu licitatii pentru vanzarea proprietatilor. Acestea includ chiar si sclavi. Se pare ca Iucundus lucra ca intermediar intre vanzator si cumparator.

Universitatea a folosit chiar si un tur video prin care aduc cu adevarat la viata acest crampei pierdut din istorie. Acesta arata intrarea in vila, camera de intrare unde barbatii isi primeau partenerii de afaceri dimineata. Tot aici femeile tesatoare si alte femei lucrau si isi petreceau dupa-amiaza. Reconstructia arata si un altar domestic decorat cu scene din cutremurul care scuturase Pompeiul cu 17 ani inainte de eruptia din 79.

 

Cercetatorii suedezi au facut si alte descoperiri intersante. Printre altele, ei au descoperit diferite suprafete si au primele dovezi ca apa venea din una din fantanile “insulei”. Intr-un magazin, arheologii au gasit chiar o gramada de ferestre facute din gips cristalin transparent.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 523 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.