Cand am inceput aceasta carte ma asteptam poate la ceva aventuri intr-o lume medievala. Poate Anglia sau Franta secolului al XVII-lea. Deceptia nu s-a instalat insa. Cartea nu are legatura nici macar cu lumea noastra. Este un SF autentic cu planete necunoscute si universuri largi. Eroul, ei bine, eroul nu e facut din materialul din care ne asteptam. E deosebit de inteligent, integru, etic si, mai presus de toate, excesiv de politicos. Te-ai fi asteptat poate la un pistolar al spatiului ca Han Solo.
Ce-i drept e un fel de negutator ce umbla sa-si vanda marfa de pe cargobot. Dar nici pe departe atat de viclean si razbonic. Nici macar chipes. Dar are niste argumente teribil de convingatoare. Ce e cel mai ciudat e ca niciodata nu foloseste forta. Vorbeste prea mult. Atat de mult incat putem crede ca e indragostit de vocea lui. Face chiar si apologia divinitatii. Pana la urma cum devine un negutator ciudat iubitor de pisici, un vagabond interstelar, un zeu?
I-ar trebui o arma, nu? Si aici intervine ARCA. Nu v-ati putea imagina o masinarie mai minunata si mai sinistra in acelasi timp. O creatia a divinitatii care poate da viata. Sau poate o creatie infernala care poate distruge planete si galaxii. Ce ar face lumea de astazi cu un asemenea instrument? Problema moralitatii persista peste tot, si poate, numai poate, asa-zisul nostru erou, e singurul om incoruptibil din univers.
Cartea asta mai pune si problema transanta a dreptului la viata. Gasim foarte multe raspunsuri,unele chiar avangardiste daca stim sa cautam, in probleme legate de ecologie, bio-inginerie, genetica aplicata etc.
Tuf e un mare caracter. Poate megaloman, cu pretentii de atotstiutor, insa intotdeauna isi face lectiile. Rasturnand veleitatile de erou impuse de literatura si film, George R.R. Martin creaza un nou model. Unul in care inteligenta, studiul, cunoasterea primeaza in fata fortei brute, a luptelor cu pistoale laser sau infruntarilor de tot soiul. Un “erou” sarcastic, supraponderal, urias chiar, foarte palid si chel, vegetarian, iubitor de pisici si solitar.. El nu e arhetipal eroului forte, nici al razboinicului fara prea mult creier dar cu o sabie mult prea mare.
Daca stam sa ne gandim, cartea a fost publicata in 1986, cu mult inaintea timpului ei. Ne invata cum se poate imbina omenirea si tehnologia respectand etica si morala pe care civilizatia, in goana ei, pare mereu sa le uite sau sa le lase in urma. E ciudat cum un om poate avea puterea absoluta asupra oricarui om de pe orice planeta locuita. Puterea poate corupe, nu? Iar puterea absoluta corupe complet. Acest citat apare si in carte. Tocmai asta il face erou pe candidatul nostru. Puterea de a folosi aceasta arma suprema numai pentru a face bine.
Haviland Tuf nu este doar acest nou gen de erou, hai sa-i spunem de dragul criticii literare – ecologic, el este bunul simt si responsabilitate morala in lupta cu prostia si lacomia umana. De unde apar foametea si razboiul? Nu sunt cauzate tot de noi? Daca ai avea puterea sa opresti, ba chiar sa elimini definitiv aceste flagele, ce ai face? Crezi ca ai putea face asta in politica de azi?
Pentru un cititor neavizat poate parea o comedie neagra, extrem de cinica, la problemele intampinate de omenire in prezent. Insa toate astea te indeamna la meditatie spre problemele globale care se vor inrautati in viitor, O alta perspectiva este puterea si felul in care ea e obtinuta si mentinuta de partide, guverne, biserici. Toate sunt la fel pentru ca toate urmaresc acelasi scop. Fie ca vorbim de lumi inventate sau de ceea ce avem in fata in fiecare zi, trebuie sa realizam ca solutia sta tot in mainile noastre. Nu avem nevoie de o interventie divina pentru ca spatiul ala spre care intindem mereu gatul in cautare de raspunsuri, e foarte gol.
Martin poate fi acuzat aici de romantism, poate si de un usor aer melancolic-gotic. Poate se vede partea intunecata si mult din influenta lui Jack Vance, pe care, dealtfel, autorul o si recunoaste in interviuri.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5