Furtuna pe Windhaven de George R.R. Martin

 

Furtuna pe Windhaven de George R.R. MartinGeorge R. R. Martin si Lisa Tuttle au scris “Furtuna pe Windhaven”, furtuna in Paradisul Vanturilor. O planeta-ocean, doar cu insule si stanci iesite din apa marii, furtuni interminabile si monstrii marini. Nu un alt Pamant, ci o versiune mai bune poate. O colonie daca vreti.

De la mitul lui Dedalus si prabusirea lui Icar la schitele lui Da Vinci din Renastere, omul a visat mereu sa zboare. A inventat masinarii, dar nu a reusit sa se inalte pe sine in inaltul cerului. Pana la triumful fratilor Wright, literatura si cultura noastra au fost incarcate de aceste imagini. Zborul a fost prima si ultima tragedie umana. Visul suprem.

Windhaven nu e doar un SF, e mult mai mult. Ne arata ca dreptul innascut nu este suficient. Traditia se poate schimba? Un erou poate fi si egoist? Toate limitarile umane, setea de a zbura, visul supreme se contopesc aici. Windhaven nu e doar un roman, ci apologia unei intregi societati, felul in care e construita, modul in care gandeste, lupta intre conservatorism si meritocratie.

Ati visat vreodata sa zburati? Poate atunci cand erati copii? Ati alergat cu aripi de planor in spate? Ati visat ca va prabusiti in gol si inainte de cadere ati trait prin acea stare de euforie nemaipomenita? Oare ce ar simti un om in zbor? Ce senzatie aparte de libertate ti-ar oferi? Si ce ai face pentru asta? Ce ai sacrifice sa fii acolo sus mereu? Cu vantul in par si stropii sarati ai marii, cu cerul albastru deschis.

Martin ne arata cu o lume plina de cutume nu este totul. Poate tocmai aceasta nu e cea adevarata. Ne arata ca a-ti trai visul si a-l urma sunt lucrurile cu adevarat importante in viata. Si pentru asta trebuie sa lupti cu toata fiinta, chiar pana aripile ti se rup sau iti sunt luate. Intr-un alt univers, poate pe o alta planeta sau nu, toate aceste discutii despre moralitate, dreptul innascut, vis si ideal sunt reale. Cei de jos, cei priviti urat, paria, cei cu “O Aripa” pot schimba lumea, o pot readuce la adevaratul ei sine. Windhaven e un paradis pentru cei care zboara pentru ideile lor.

O paralela interesanta pentru cei care au citit ceva despre Water World si o impartire pe caste similara Incuiatilor. Cei care nu au dreptul sa zboare – Inradacinatii, oamenii pamantului. Si aici ne intoarcem la ideea expulzarii din Paradis. Schimband lumea pentru tine o vei face iremediabil si pentru altii. Iar asta implica raspundere, responsabilitate pentru faptele tale si pentru consecintele lor.  Lumea de pe Windhaven nu este nici pe departe atat de complexa precum cea din Urzeala Tronurilor. Pe de alta parte, ea nici nu trebuie sa fie. Uneori schimbarea e totl

O societate rigida nu poate evolua. Atat timp cat se ghideaza dupa reguli vechi nu se va putea transforma. Nu vi se pare asta de actualitate? Nu seamana cu propria noastra societate? Niciodata nu te poti ascunde de ceea ce esti. Asta va face mereu parte din tine. Fie ca adori vazduhul sau esti legat de pamant, la propriu sau la figurat, important e sa faci ce-ti dicteaza constiinta.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 342 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.