ouale lui tarzan

Ouale lui Tarzan: film documentar romanesc

Nu ma mai vazut de mult un film romanesc, ce-i drept. Un documentar cu atat de mult. Si mai ales pentru ca subiectul este de-a dreptul fascinant.

Actiunea filmului se petrece in Suhum. Suhum este capitala Abhaziei, o mica republica nerecunoscuta oficial. Ea se afla pe malul oriental al Marii Negre. Pe o colina ce domina orasul troneaza un vechi institut medical de cercetare. Ce anume cerceta acest institut? Ei bine, este vorba de maimute. Institutul medical a fost infiintat de sovietici in anii ’20. Legendele spun ca a fost infiintat pentru crearea unui hibrid intre om si maimuta.. Creatura nu a aparut niciodata. Era si imposibil. Nici Omul Nou al comunismului nu a aparut.

ouale lui tarzanFilmul ne duce inapoi in anii ’20 cand comunistii incercau sa demonstreze diferite teze si teorii. Apoi ne arata prezentul. La fel de sumbru. Un Suhum in ruine, un loc unde maimutele sunt la fel de captive ca si oamenii. Un loc distrus de razboi si decenii de cruzime. Si unii si altii victimele unui sistem nereusit. Al unor soi de experimente nereusite.

Asa ma simt si eu. Asa cred ca se simt toti romanii in tara lor. Iar locul ala seamana izbitor de rau cu ce se intampla astazi la noi. Vom mai repeta soiul asta de greseli? Se pare ca suntem sortiti sa o facem.

Pe 16 februarie 1927, profesrorul Ivanon ajungea in Africa de Vest. Era trimis de Academia de Stiinte a Uniunii Sovietice pentru a efectua experimente de hibridizare intre om si maimuta. Dupa o vanatoare primejdioasa si prelungita, ce a durat cateva zile, expeditia lui Ivanov a reusit sa captureze 3 femele adulte. Asa au inceput experimentele de inseminare.

Niciun alt animal nu omoara fara motiv. Oamenii si maimutele, da. Din aceasta cauza ne sunt asa de apropiate. Mai apropiate decat vrem sa credem.

Ideea proiectului-documentar ii apartine lui Alexandru Solomon. Este vorba de o incursiune in era stalinista. Atunci comunismul dorea sa gaseasca un hibrid om-maimuta. Sau sa-l construiasca. Sa devina un fel de ideal al omului muncitor.

Oare este vorba de utopie sau de metafora?

Institutul de Cercetare pentru Patologie si Terapie Experimentala chiar exista. Si a avut peste 6000 de animale in gloria comunista. Astazi mai are doar 600. Oamenii de acolo din asta traiesc. Din aceasta “gradina zoologica” si din experimentele medicale oncologice pe maimute. Este un loc uitat de lume, intre Rusia si Georgia, o zona de conflict. Ce ne deosebeste si ce face comuni cu maimutele?

E un documentar ciudat, lucid, grotesc in unele parti. Provocator fara indoiala. Istoria celui mai vechi institut de cercetare a primatelor si istoria actuala a unui loc pierdut. O tara cu doar 250 000 de locuitori care este recunoscuta doar de cateva state (printre care si Rusia). O bucatica de tara in razboi cu Georgia din anii ’90.

 

 

Filmul-documentar Ouale lui Tarzan apare pe 6 octombrie in cimematografe.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 394 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.