Orfeu – eroul cantaret

Personaj al unui mit descris de numerosi poeti in diferite chipuri si intunecat de numeroase legende. Totusi, Orfeu apare pretutindeni ca muzicianul prin excelenta. Cu lira sau titera lui, potoleste stihiile dezlantuite ale furtunii, farmeca plantele, animalele, pe oameni si pe zei. Datorita efectului magic al muzicii, el reuseste sa obtina de la zeii infernului eliberarea sotiei sale, Euridice, omorata de un sarpe pe cand fugea vrand sa scape de staruintele lui Aristeu. I s-a pus insa o conditie: sa nu o priveasca pana cand vor reveni la lumina zilei.

Cuprins de o indoiala, Orfeu intoarce capul pe la mijlocul drumului si Euridice dispare pentru totdeauna. Neconsolat, Orfeu sfarseste sfasiat de femeile din Tracia, carora le-a dispretuit dragostea. El pare sa fii instituit misterele de la Eleusis. A inspirat anumiti poeti crestini din primele secole ale crestinismului, care vedeau in el pe cel ce a biruit fortele brutale ale naturii (pe Dionysos) asemenea lui Iisus care l-a biruit pe Satan. A inspirat o bogata literatura ezoterica.

Orfeu – eroul cantaret a inspirat mituri si povesti.

Orfeu - eroul cantaretIn toate elementele legendei sale, Orfeu se arata un seducator, la toate nivelurile cosmosului: cer, pamant, ocean, infern. Deasemenea, niveluri psihice – subconstient, constiinta si supraconstient; el alunga maniile, infrange rezistentele, farmeca. Dar, pana la urma, esueaza si nu-si aduce iubita din infern. Iar propriile lor ramasite, facute farame, sunt aruncate in apele fluviului. Poate ca este simbolul luptatorului, in stare doar sa domoleasca raul, nu si sa-l faca sa piara, si care moare la randul sau, victima a propriei incapacitati de a-si depasi neputinta.

Pe plan superior, el poate sa reprezinte urmarirea unui ideal, caruia i te sacrifici in vorbe, nu in fapte. Acest ideal transcendent nu poate fi nicicand atins de acela care nu renunta radical si efectiv la propria sa vanitate si la multitudinea dorintelor sale. Ar putea simboliza lipsa puterii sufletesti. Orfeu nu izbuteste sa scape de contradictia dintre aspiratiile sale spre sublim si spre banalitate si moare deoarece n-a avut curajul sa aleaga. 

Jean Servier face o apropiere intre interdictia de care s-au lovit Orfeu si Euridice in Infern si anumite interdictii aparute in preajma perioadei araturilor in bazinul Mediteranei orientale. Cand trage prima brazda, agricultorul trebuie sa taca, la fel cum tac femeile care fac urzeala la razboiul de tesut si barbatii care sapa un mormant. El nu poate intoarce capul, nici face cale intoarsa. Cum nu pot face cale intoarsa instotitorii unui alai funebru, deoarece forte invizibile sunt prezente si s-ar putea supara ca au fost zarite pe furis, peste umar. Orfeu este omul care a indraznit sa incalce o interdictie si sa priveasca invizibilul.

Este erou asemenea lui Hercules (Herakles), insotitor al argonautilor in cautarea Lanii de Aur. El putea canta atat de frumos incat misca pietrele din loc. Originea cultului este tracica prin legende si asemanarile cu Sabazios.

Orfismul

Acest cult se raspandeste cu precadere in Grecia in secolul al V-lea i.Hr. In mitologia elena clasica el si curentul sau se opun lui Dionysos. El este intemeietorul misterelor. Aici, adeptul – neofitul – este dezmembrat si inviat, in care acesta se scufunda in Tartar pentru a renaste. Muzician, poet si profet, Orfeu va inspira literatura, artele plastice, miturile, si, in zilele noastre filosofia si cinematografia. Se crede despre el ca a scris imnurile orfice. Deasemenea, relicvele ramase in urma lui erau folosite si onorate ca oracole.

Fiu al nimfei Calliope si al lui Apollo sau al regelui grec, Oeagrus, Orfeu este trac prin origine si grec prin excelenta. Povestea sa de dragoste cu Euridice devine una din celebrele legende, insa coborarea in Infern poate reprezenta moartea si renasterea. Desi sfarsitul povestii si al eroilor este, fara indoiala, unul tragic, invataturile sunt interesante. El ne-a invatat stramosii cantul lirei si miracolul misterelor.

Orfeu – eroul cantaret ramane unul dintre cele mai importante si frumoase mituri ale Greciei Antice.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,151 times, 1 visits today)

1 thought on “Orfeu – eroul cantaret”

  1. Pingback: În acorduri de lir? « Motive pentru condei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.