Astazi ne-am gandit la voi. La voi, toti cei pasionati de mitologie, istorie antica, arta si fantezie.

Vom recomanda in fiecare saptamana un film sau o carte cu subiect mitologic.

"O Brother, Where Art Thou?" - Marea hoinareala

Si vom incepe in mare forta cu “O Brother, Where Art Thou?”. Tradus in romana  ca “Marea hoinareala”, desi clar nu intelegem motivul, acest reprezinta reiterarea moderna a calatoriei lui Ulise. Veti vedea Odiseea lui Homer rescrisa pentru niste puscariasi evadati.

Aventura si comedie, filmul notat de IMDb cu 7.8 spune povestea urmaririi a trei puscariasi evadati in sud in anii 1930. Ei vor apuca urma unei comori, iar fortele politienesti nu vor avea pace pana ii vor prinde.

Ethan Coen este director si scenarist pentru acest film, iar distributia este formata din nu mai putin faimosii George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson.

Mitologie, mitologie dar sa stim si noi!

“O Brother, Where Art Thou?”

Foarte ciudat este ca regizorul sustine ca nu a citit niciodata Odiseea lui Homer. “O Frate, Unde Esti Tu?” este in mod vadit bazata pe aceasta lucrare. In mod hilar, filmul descrie aventurile lui Ulysses Everett McGill si companionii lui Delmar si Pete in 1930 in Mississipi.

Plecati dintr-o banda, aventurierii incearca sa recupereze comoara ascunsa dintr-un jaf precedent. Vor fi confruntati cu o serie de caractere ciudate: sirene, ciclopi, un alt jefuitor de banci George “Baby Face” Nelson, un guvernator, un profet orb si altele. Filmul are de toate, nu vrem sa va stricam distractia de a-l vedea sau a-l revedea.

E un film ce pare vechi, insa nu-i atat de vechi. Fratii Coen au mai facut si alte filme precum “The Big Lebowski” si “Miller’s Crossing”. Fiecare are muzica si culoarea lui. Asadar, chiar daca filmul nu are, asa cum v-ati fi asteptat, Pegasi zburatori, zei din Olimp si alte minunatii, este important sa stim ca mitologia si valoarea culturala din spatele ei pot fi ascunse oriunde. Cateodata, chiar in fata noastra.

La final, va lasam in compania acestor cuvinte criptice ce pot defini filmul: “Comoara ce o veti gasi nu va fi comoara pe care o cautati”.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 809 times, 1 visits today)