Cullturile antice sunt recunoscute de obicei dupa numarul impresionant de zeitati. Deasemenea, zeii principali ce alcatuiesc panteonul sunt foarte bine pusi in evidenta.

Zei cu functii specializate, insa cei mai importanti sunt zeii sau zeitele soarelui. Multi au infatisare omeneasca si zboara pe cer intr-un soi de car. Poate fi o barca sau o cupa alteori. Zeul soarelui la greci si la romani mergea intr-un car tras de 4 cai (Pyrios, Aeos, Aethon, si Phlegon).

Pot exista chiar si mai multi zei ai soarelui. Egiptenii diferentiau aspectele soarelui si aveau mai multi zei asociati lor. Khepri pentru soarele ce rasare, Atum pentru apus si Ra la pranz ce calatoreste intr-o barca pe cer. Grecii si romanii aveau si ei mai multi zei.

Puteti observa ca cele mai multe zeitati solare sunt masculine. Ei reprezinta contrapartida zeitatilor lunare feminine. Dar exista si zeite ale soarelui si zei ai lunii in alte parti. Zeii soarelui sunt unele dintre cele mai importante divinitati ale civilizatiilor antice si nu numai.

Din preistorie si pana in perioada antica omul a adorat Soarele. L-a considerat un element major in ridicarea lumii si a civilizatiilor. De la egipteni la greci si romani, Zeii Soarelui au jucat un rol vital in viata si cultura acestor societati.

Nume zei

Religie

Zei sau Zeite

Note

Amaterasu Japonia Zeita Soarelui
Arinna (Hebat) Hitit (Siria) Zeita Soarelui
Apollo Grecia si Roma Zeul Soarelui
Freyr Nordic Zeul Soarelui Nu este zeul principal al soarelui in cultura Nordica. Este un zeu al fertilitatii asociat cu soarele.
Garuda Hindus Zeul Pasarilor
Helios (Helius) Grecia Zeul Soarelui Inaintea zeului Apollo, zeul al soarelui era Helios.
Hepa Hitit Zeita Soarelui Consoarta unui zeu al vremii, asimilata cu zeita soarelui Arinna.
Huitzilopochtli (Uitzilopochtli) Aztec Zeul Soarelui
Hvar Khshaita Iranian/Persan Zeul Soarelui A aparut inaintea lui Mithra.
Inti Incas Zeul Soarelui
Liza Africa de Vest Zeul Soarelui
Lugh Celtic Zeul Soarelui
Mithra Iranian/Persan Zeul Soarelui “Mit(h)ra(s) si Miturile Soarelui” David H.
Re (Ra) Egipt Zeul Soarelui de la Amiaza Un zeu egiptean reprezentat de un disc solar. Centrul lui era Heliopolis. Mai tarziu a fost asociat cu Horus ca Re-Horakhty. Combinat cu Amun ca Amun-Ra, un zeul solar creator.
Shemesh/Shepesh Ugarit Zeita Soarelui
Sol (Sunna) Nordic Zeita Soarelui Conduce un car tras de cai
Sol Invictus Roman Zeul Soarelui Sorele necucerit. Un zeul al soarelui aparut tarziu. Titlul era folosit de Mithra.
Surya Hindus Zeul Soarelui Merge pe cer intr-un car tras de cai
Tonatiuh Aztec Zeul Soarelui
Utu (Shamash) Mesopotamia Zeul Soarelui

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 9,358 times, 1 visits today)