Nalanda

Nalanda – cea mai veche universitate antica din lume

Nalanda - cea mai veche universitate antica din lume

Nalanda – cea mai veche universitate antica din lume

In timp ce prima universitate europeana deabia se intemeia in Bologna in 1088, Nalanda oferea deja cea mai inalta educatie tinerilor din tarile asiatice de mai mult de 600 de ani. Diferentele intre Asia si Europa erau imense in aceasta privinta. Nalanda – cea mai veche universitate antica din lume.

Nalanda – cea mai veche universitate antica din lume

Invatati, invatatori si studenti veneau aici din toata lumea. Aici se studia filosofia, medicina, astronomia si alte stiinte. Se dezbateau in acelasi timp tot felul de subiecte. Suntem foarte constienti si la curent cu educatia greaca si romana. Stim totul despre Academia lui Platon, despre discursurile lui Socrate, oratoria lui Cicero, filosofia antica greceasca. Dar nu stim mai nimic despre alte centre cultural-intelectuale. iata ca lumea este mult mai mare.

Ne bazam in acest caz pe sursele istorice din timpul dinastiei hinduse de conducatori Gupta. Acestia au sprijinit universitatea Nalanda. Imparati buddhisti precum Harshavardhana ca si altii din dinastia Pala au sprijinit aceasta institutie. Timp de 800 de ani, in timpul domniei lor, din secolul al V-lea pana in secolul al XII-lea acest centru a inflorit.

Universitatea era o capodopera arhitecturala si un mediu placut. Dispunea de 8 complexe separate, 10 temple, sali de meditatie, clase pentru studenti, lacuri si parcuri.

Deasemenea, detinea o librarie cu 9 etaje unde calugarii copiau cartile meticulos. Toate cartile si documentele erau copiate pentru ca invatatii sa aiba propriile colectii. Aveau si dormitoare pentru studenti, probabil o premiera in lume la acel moment. Universitatea gazduia 10.000 de studenti in fiecare zi si 2.000 de profesori. Cifrele sunt impresionante chiar si pentru zilele noastre.

Nalanda - cea mai veche universitate antica din lume

Prima universitate inregistrata in istorie

Nalanda era o universitate globala. Aici erau atrasi studenti si invatati din Korea, Japonia, China, Tibet, Indonezia, Persia si Turcia. Oamenii veneau aici pentru a invata si a fi invatati.  

Libraria universitatii numita “Dharmaganja” (“Trezoreria Adevarului”) si “Dharma Ghunj” (“Muntele Adevarului”) detinea mii de texte. In timpul celei mai populare perioade, universitatea Nalanda era celebrata ca cea mai mare colectie de literatura buddhista, iar adeptii ei invatau noi filosofii mereu.

Nalanda - cea mai veche universitate antica din lume

Nalanda – cea mai veche universitate antica din lume, isi redeschide portile dupa 800 de ani de tacere

Un mare incendiu a distrus peste 9 milioane de manuscrise originale. La inceputul secolul al XII-lea, invadatorul musulman Bakhtiyar Khalji a jefuit universitatea. La 800 de ani dupa distrugere, univesitatea buddhista Nalanda se redeschide.

In 1860, marele arheolog Alexander Cunningham gaseste situl universitatii si in 1915-1916 departamentul arheologic din India incepe sapaturile. 

Astazi, Nalanda este unul dintre cele mai vizitate situri si repere arheologice din India. In 2006, China, India, Singapore si Japonia au propus sa reinvie si sa restaureze ruinele antice sub denumirea de Universitatea Internationala Nalanda. Dupa 800 de ani in tacere, marele centru a fost inaugurat in 2014. Clasele au inceput.

Viziunea extrem de puternica si spiritul traditional din spatele universitatii Nalanda este continuarea traditiei. Un eveniment deosebit de important pentru India, Asia, dar si pentru intreaga lume.

Nalanda - cea mai veche universitate antica din lume

Nalanda - cea mai veche universitate antica din lume

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,227 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.