Moartea este o iluzie

Moartea este doar o iluzie. Este posibil sa traim dincolo intr-un fel de univers paralel? De cand ne putem aminti, filosofii, oamenii de stiinta si cei religiosi s-au intrebat ce se intampla dupa moarte.

Din preistorie pana in prezent, cu totii s-au intrebat acelasi lucru. Exista viata dupa moarte? Sau totul dispare in marele necunoscut.

Exista dealtfel si o posibilitate ca moartea asa cum o intelegem noi sa nu existe. Oamenii de stiinta au gasit chiar si prima evidenta despre existenta unui univers paralel. Aceasta descoperire ne-a condus la termenul de “biocentrism”. Unii cred ca exista motive sa nu murim definitiv, ca viata si constientul nostru sunt cheile de a intelege natura adevarata a universului.

Pentru acesti savanti moartea nu este sfarsitul, asa cum multi dintre noi credeau. Credem ca vom muri pentru ca asta am fost invatati.

Vom continua sa traim intr-un univers paralel?

Experimente stiintifice desfasurate in ultima perioada au pus serios sub semnul intrebarii chestiunea mortii asa cum o cunoastem.

 

Potrivit cercetarilor in fizica cuantica anumite observatii nu pot fi prezise in mod absolut. Dar exista anumite posibile observatii, fiecare cu o probabilitate diferita. Interpretarea existentei “mai multor lumi”, sustine ca fiecare posibila interpretare corespunde unui univers diferit. Aceasta teorie este numita a “multiversului”.

Un cercetator pe nume Robert Lanza, vine cu o noua teorie, in sensul ca exista un numar infinit de universuri si orice s-ar putea intampla vreodata se va petrece in unul dintre universuri.

 

Energia nu moare niciodata

Moartea nu exista in sensul real in aceste scenarii. Toate universurile posibile exista simultan, indiferent ce se intampla la un moment dat in fiecare dintre ele.

Desi corpurile individuale sunt destinate distrugerii, sentimentul de a trai, acel “Cine sunt?” este asemanator unei fantani de energie ce opereaza la nivelul creierului. Insa aceasta energie nu dispare dupa moarte. Una dintre cele mai sigure axiome ale stiintei este ca energia nu moare niciodata. Ea nu poate fi nici creata, insa nici distrusa.

Energia poate transcende dintr-o lume in alta.

Lanza ne vorbeste despre principiul nesigurantei, unul dintre cele mai faimoase si importante aspecte ale mecanicei cuantice. Experimentele confirma ca este construit la nivelul realitatii, dar prinde sens numai dintr-o perspectiva biocentrica. Poate simpla noastra prezenta si observare schimba ceva? De ce ar schimba observarea noastra realitatea? Pentru ca realitatea este un proces ce necesita constientul nostru, sustine Lanza.

Nu am putea exista fara constiinta. Lanza crede ca nu murim, pentru ca nu suntem obiecte. Timpul si spatiul nu sunt obiecte, ci mai degraba unelte pe care mintea noastra le poate folosi pentru a “tese” totul la un loc.

Tot ce vedem si experimentam in acest moment este un vartej de informatii ce se intampla in mintile noastre. Timpul si spatiul sunt pur si simplu uneltele pentru a lega totul. Lanza scoate in evidenta ca moartea nu poate exista intr-o lume fara spatiu si timp.

Nu exista distinctie intre trecut, prezent si viitor. Este doar o iluzie care persista. Nemurirea nu inseamna o existenta perpetuata la nesfarsit intr-un timp fara sfarsit, ci mai degraba in afara timpului.

Ce este real si ce nu? Chiar puteam face diferenta? Albert Einstein a spus: ” Realitatea este doar o iluzie, desi una foarte persistenta”.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,018 times, 1 visits today)

1 thought on “Moartea este o iluzie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.