Substante psihoactive folosite in ceremonii

Inca din preistorie se folosesc substante psihoactive in ceremonii, contexte religioase si mai ales samanice. Plantele si ierburile au fost folosite de multe secole in contexte religioase, datorita naturii lor si modificarile mentale pe care le produce. In ultima perioada, multe dintre acestea au fost preluate de consumatorii ocazionali. In primul rand ca o alternativa ieftina la substantele chimice.

Deasemenea, multi incearca sa retraiasca experiente mistice. Daca ati avut vreodata astfel de experiente le puteti impartasi aici.

Ce incercau samanii si vracii sa-si induca? Unde duceau aceste stari? In ce modalitate se administra daca ii trimitea in lumea de dincolo? Cum atingeau zeii stramosii nostri?

Substante psihoactiveCum se drogau stramosii nostri?

“Albastru dumnezeiesc” Morning Glory

Elemente active: alcaloizi Ergoline

O specie originara de la tropice cultivata pe scara larga si naturalizata in alte parti. Semintele au fost folosite de secole de multe culturi indiene nativ-americane si mexicane ca un halucinogen. Aceste plante au fost cunoscute de azteci ca “tlitliltzin”, cuvânt Nahuatl pentru “negru”. Utilizarea lor traditionala de catre amerindieni Mexicului a fost descoperita în 1941. Acest raport a adus la cunostinta oamenilor de stiinta folosirea acestor halucinogene de catre azteci. In 1960 s-a aflat ca si zapotecii le foloseau in sacrificii. Halucinatiile sunt efectul predominant dupa ingerare.

Halucinatii vizuale si tactile care par foarte vii precum cresterea gradului de constientizare a culorilor extrem de lucide.

Ciuperci zbuaratoare “Amanita muscaria”

Elemente active: Acid ibotenic

Substante psihoactiveAceste ciuperci rosii viu colorate sunt reprezentarea halucinogenelor. Chintesenta mileniilor de samani drogati, vrajitori dezinhibati si vraci dansatori pe luna plina urland la lupi.

Aceasta ciuperca este originara din padurile de mesteacan, pin, molid, brad si cedru din toate regiunile temperate si boreale din emisfera nordica. Aceste ciuperci au fost utilizate pe scara larga ca un drog halucinogen de catre multe dintre popoarele indigene din Siberia. In vestul Siberiei, utilizarea de ciuperci a fost limitata la samani. Ciupercile sunt folosite ca o metoda alternativa de a obtine o stare de transa. În est, au fost folosite atat de samani si oameni obisnuiti deopotriva, in scopuri recreationale, dar si religioase. Spre deosebire de alte ciuperci halucinogene, efectele acesteia pot varia.

In functie de cantitatea ingerata, de greutatea corpului, de la greata si spasme la somnolenta, distorsiuni auditive si vizuale, modificari de dispozitie, euforie, relaxare totala si pierderi de echilibru. Nici amnezia temporara nu este deloc laudabila in urma recuperarii.

Clopoteii iadului – Datura stramonium

Elemente active: atropina, hiosciamina si scopolamina

Aceasta a fost o planta folosita in ceremonii sacre in India si in America Centrala. A fost numita sadhus de hindusi si folosita ca instrument spiritual.

Provine din orasul Jamestown, Virginia, unde soldatii britanici au fost accidental drogati cu ea in incercarea de a stopa o rebeliune. Au parut a innebuni pentru cateva zile. Au descris experienta ca un vis, constiinta li s-a pierdut, au vazut oameni care nu exista sau au vorbit cu altii aflai la foarte multa departare. Efectele pot dura chiar cateva zile, o adevarata transa, individul fiind deconectat de lume.

Substante psihoactivePelin – Artemisia absinthium

Elemente active: Tuiona

Aceasta planta este nativa din regiunile temperate ale Europei, Asiei si Africii de Nord. Cea mai puternica asociere a fost cu religia zeitei Artemis din Grecia antica. In cultura elenista, Artemis a fost zeita vanatorii, protectoare a padurii si copiilor. Aceasta planta e cel mai cunoscut ingredient din absint, ceea ce iti confera un sentiment de “betie lucida”.

Kava – Piper methysticum

Principiilor active: kavalactone

O cultura veche din Pacificul de Vest foloseste kava ca planta medicinala. Bautura obtinuta din ea este folosita in scopuri religioase, politice, culturale si sociale din intregul Pacific. Aceste culturi au un mare respect pentru plante

Desi are o mare semnificatie religioasa, este folosita si in adunarile sociale, dar si pentru inspiratie. Efectele bauturii sunt amortirea buzelor si limbii, comportament euforic, calmitate apoi si muschi relaxati.

Salvia – Salvia divinorum

Elemente active: diterpenoizi

Salvia este originara din anumite zone din Sierra Mazateca din Oaxaca, Mexic, unde este inca folosit de indieni Mazatec, in primul rand pentru a facilita viziunile samanice. Samanii obisnuiau sa usuce aceasta planta, sa-i zdrobeasca frunzele pentru a extrage sucul si a-l amesteca in apa sau infuzie de ceai care se bea pentru a induce viziunile in ceremoniile rituale de vindecare.

Salvia poate fi mestecata, fumata sau sub forma de tinctura. Ea produce experiente variind de la ras necontrolat la stari mult mai intense si profund modificate. Durata producerii efectelor este mai scurta insa starea de spirit modificata conduce la calm si creste sentimentul de conexiune cu natura.

Peyote – cactusul minune, Lophophora williamsii

Elemente active: alcaloizi phenethylamine, în principal mescalina

Substante psihoactivePrimele exemplare cunoscute de peyote sunt din 3780 i.e.n. Peyote a fost folosit de popoarele indigene, cum ar fi Huichol din nordul Mexicului si de catre diferite grupuri tribale nativ americane, din sudul marilor campii, din Oklahoma si Texas. Peyote este si asociat cu religia locala.

De obicei se consuma ca ceai, efectele durand 10-12 ore. Atunci cand starea de spirit este potrivita, obtinuta de obicei prin meditatie, se obtine introspectie profunda si intelegere. Probabil unii cred de natura metafizica sau spirituala. Toate acestea sunt adesea insotite de numeroase efecte vizuale sau auditive.

Ayahuasca sau Yage, bautura zeilor

Elemente active: alcaloizi beta-Carboline harmala, IMAO si DMT

Cuvântul “ayahuasca”, tradus ca “de vita de vie a sufletelor”, se refera la o bautura-medicament. Cand preparatele se consuma intr-un cadru ceremonial, aceste plante sunt capabile sa produca efecte profunde mentale, fizice si spirituale. Ayahuasca este mentionata în scrierile unora dintre cei mai vechi misionari în America de Sud. Acesta poate fi considerat ca un anumit ceai medicinal samanic sau chiar ca un intreg medicament traditional specific pentru cei din zona Amazonului. Efectele baauturii variaza foarte mult in functie de potenta, precum si stabilirea ritualului. Acestea includ, în general, viziuni halucinogene, iar natura prinde adeseori viata.

Substante psihoactiveCanabis

Elemente active: THC (tetrahidrocanabinol)

Stiati ca evreii antici foloseau canabisul? Exista o istorie veche privind ultizarea sa. Se gaseste in multe culte din intreaga lume.

In India, la Rastafari, la vechii evrei. A fost folosit ca sacrament religios, primii crestini musulmani de ordin sufit. Zion si biserica copta folosesc canabisul ca euharistie. Muguri uscati sau flori (marijuana) si rasina (hasis) conduc la perceptii alterate, euforie, memorie imbunatatita, senzualitate crescuta, grad crescut de constientizare a senzatiilor si ocazional paranoia, anxietate.

cum se drogau stramosii nostri?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,333 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.