Mitologie japoneza

Mitologia japoneza are o istorie lunga datand de mai mult de 2000 de ani. Ea s-a format din doua traditii religioase majore: Shinto, o religie indigena, si buddhismul, care s-a dezvoltat în India si a ajuns in Japonia din China si Coreea.
Mitologia japoneza include un numar mare de zei, zeite, spirite, creaturi si nemuritori. Cele mai multe dintre episoadele mitologice se refera la crearea lumii, crearea insulelor Japoniei, precum si activitatile zeitatilor, oamenilor, animalelor, spiritelor si creaturilor magice. Unele mituri descriu personaje si evenimente asociate cu anumite locuri din Japonia. Altele sunt stabilite în locuri legendare, cum ar fi cerul sau lumea de dincolo.

Mitologie japonezaSurse ale miturilor japoneze

Timp de multe secole, miturile au fost transmise pe cale orala în Japonia. In 712 d.Hr, o versiune scrisa a mitologiei, Kojiki (înregistrari ale timpurilor antice), a fost compilata pentru curtea imperiala japoneza. Povestirile din Kojiki incep de la crearea lumii, originea zeilor si descendenta divina a împaratilor japonezi, care au sustinut ca aveau ca stramosi directi pe zeita soarelui Amaterasu.

O alta sursa timpurie de mitologie japoneza este Nihongi, sau Nihonshoki (Cronici din Japonia). Finalizat în 720 d. Hr, aceasta lucrare include, de asemenea, diverse mituri si legende, si a ajutat la stabilirea genealogiei familiei imperiale Nihongi pe care a influentat-o nespus.  Atât Kojiki cat si Nihongi contine elemente de taoism, miscare religioasa chineza.

Divinitati principale ale mitologiei japoneze

Iata mai jos cateva divinitati japoneze majore si rolurile lor:

zeii japoneziHachiman, unul dintre cei mai populari zei din mitologia japoneza, a fost patronul razboinicilor, cunoscut pentru talentul sau razboinic. Amaterasu, zeita a soarelui si fertilitatii care aduce lumina în lume
Inari, zeu asociat cu orezul si comerciantii – Zeul Inari apare în câteva mituri, dar el este important deoarece este asociat cu cultivarea orezului, alimentul principal in Japonia, el aduce prosperitate
Izanagi, Dumnezeul Creator
Izanami, creatorul zeitatilor
Kagutsuchi, zeul focului
Susano-ô, zeu violent asociate cu furtunile si marea, fratele lui Amaterasu, joaca un rol important aparand cu sora lui in unele dintre cele mai importante mituri cosmogonice
Tsuki-Yomi, zeul-luna, fratele lui Amaterasu
În mitologia japoneza, totul în natura are un kami– o zeitate sau spirit.

Ca urmare, panteonul japonez este enorm, cu unele surse sustinând ca exista milioane de spirite si zeitati diferite. De-a lungul tarii, miturile si legende locale amintesc despre kami care apartin unui anumit loc, cum ar fi o stânca, o pereche de copaci sau un munte.

Cu toate acestea, mai multe zeitati importante apar în roluri cruciale într-un numar de povestiri din diferite regiuni.

Cele doua  zeitati creatoare mai importante sunt Izanagi si sora lui Izanami. Potrivit miturilor, au facut insulele Japoniei, precum si multi dintre zei si zeite. Izanagi si Izanami apar, de asemenea, într-o poveste despre o coborâre in lumea lui Yomi-tsu Kuni, tinutul intunericului si al mortii.

Poate cea mai cunoscuta si iubita divinitate japoneza este zeita Amaterasu – zeita soarelui. Altarul ei este la Ise – cel mai important altar în Japonia.

Ôkuninushi, un descendent al lui Susano-o (posibil fiul sau), este un personaj central în ciclul Izumo, o serie de mituri stabilite în regiunea Izumo din vestul Japoniei. Ca eroii din legendele altor culturi, Ôkuninushi are multe aventuri si sufera diverse încercari.

Una dintre cele mai populare zeitati ale mitologiei japoneze este Hachiman, patronul razboinicilor. Caracterul sau se bazeaza pe împaratul Ôjin, care a trait în anii 300 d.Hr si a fost renumit pentru abilitatile sale militare. Conform traditiei, dupa ce Ôjin a murit a devenit zeul Hachiman. În anii 700 d. Hr, Hachiman a devenit parte din panteonul Shinto.

Mitologie japonezaPrintre numeroasele si interesantele spirite si creaturi din mitologia japoneza enumeram tengu, zeitati minore, care sunt in parte umane si in parte pasari. Conform traditiei, ele traiesc în copaci în zonele montane. Tengu le joaca feste oamenilor bucurandu-se de aceasta. Sunt rautacioase din fire, nu rele.

Oni, un grup mai amenintator de spirite, isi pot avea originea în China si au calatorit în Japonia cu budismul. Acesti demoni cu coarne, de multe ori de dimensiuni enorme, pot lua forma umana sau animala. Uneori invizibil, Oni au capacitatea de a fura sufletele oamenilor. Ei pot fi foarte cruzi si sunt asociati cu diferite forte malefice, cum ar fi foametea si bolile.

Mitologia japoneza include, de asemenea, alte divinitati budiste. În plus fata de povestile despre viata lui Buddha, multe povesti se refera la Amida, conducatorul unui paradis numit Taramul Pur. Kannon, protectorul copiilor si femeilor din nastere, si Jizo, care salveaza sufletele din iad, sunt, de asemenea figuri importante budiste.

Mituri majore si teme
Cele mai importante povesti din mitologia japoneza sunt legate de creatie si zeita soarelui Amaterasu. Adânc înradacinate în natura, ele descriu viu formarea peisajului si originea fortelor primordiale, cum ar fi focul, vântul si lumina.

Mitul Creatiei

Potrivit Kojiki, la început a fost doar noroiul originar, din care cerul si pamântul s-au format. Viata a aparut din acest noroi. In cer au aparut trei zeitati, urmate de alte doua. Acestea cinci au devenit cele Cinci Zeitati Divine Separate. Acestea au fost urmate de cel sapte generatii din Epoca Zeilor, doua alte divinitati si cinci cupluri de sex masculin si feminin. 

Mitologie japonezaCand s-au nascut Izanagi and Izanami, perechea cea mai tanara de zei primari, ceilalti zei le-au spus sa faca pamantul. Stand pe podul ceresc, ei au scufundat o sulita fermecata in oceanul primordal. Din picaturile acesteia au luat nastere insulele Onogoro. Zeii au coborat sa traiasca aici. Ei s-au casatorit si au dat nastere la 8 copii ce vor deveni cele 8 insule ale Japoniei. Aici au creat zeitatile copacilor, muntilor, vailor, paraurilor, vanturilor si altele. In tim ce-i dadea nastere lui Kagutsuchi, zeul focului, Izanami a fost grav arsa. In timp ce era pe moarte, a mai dat nastere altor zei. Deasmenea, din lacrimile credinciosului ei sot, s-au intrupat alti zei.

Dupa o calatorie in lumea mortilor dupa sotia sa, aventura nereusita, Izanagi face o baie de purificare din care se nasc alte zeitati. Susano-ô se naste din nasul sau, Tsuki-yomi rasare din ochiul sau drept, Amaterasu din cel stang. Izanagi imparte lumea astfel in trei: primului ii da oceanul, celui de-al doilea taramul noptii si ultimei fiice ii da soarele si cerurile.

Creaturi magice

Un grup de creaturi asemanatoare cu maimutele, denumite kappa afiseaza atât calitati bune cat si rele în miturile japonez. Asociate cu apa, traiesc în râuri, iazuri si lacuri, si poarta apa intr-un spatiu gol deasupra capului. În cazul în care aceasta apa se varsa, kappa îsi pierd puterile lor magice. Kappa beau sângele oamenilor, cailor si vitelor. Dar ei mananca, de asemenea, castraveti, iar familiile pot evita atacul aruncandu-le un castravete ce poarta numele lor în lacuri.

creaturi mitologice japonezePrintre calitatile bune ale Kappa este tendinta de a fi extrem de politicosi. Când se întâlnesc cu cineva, ei se inclina, salutand si astfel pierzandu-si puterile magice. De asemenea, ei isi pastreaza întotdeauna promisiunile lor. În multe povesti, oamenii ii intrec in istetime, fortandu-i sa-si tina promisiunile.

O poveste din mitologia japoneza are ca erou pe un tânar pe nume Yoshitsune si împaratul creaturilor tengu.

Mituri ale zeitei soarelui Amaterasu

Un mit celebru povesteste cum Susano-o, fratele lui Amaterasu, a fost nemultumit de partea lui asupra lumii si a provocat multe distrugeri. Alungat de Yomi-tsu Kuni, el a cerut sa mearga în cer pentru a-si vedea sora ultima data. Amaterasu a devenit îngrijorata de faptul ca fratele sau are ganduri necurate. Cei doi au convenit la un concurs pentru a-si dovedi puterea. Daca Susano-o ar castiga, el ar putea ramâne în cer pentru totdeauna,dar daca va pierde va trebui sa plece. Fratele pierde concursul, insa nu-si tine promisiunea. Incepe sa creeze dezastre (dezastre inregistrate de istoria japoneza ca si cataclisme naturale), iar sora sa fuge de el si se ascunde (inregistrarea primei eclipse)

Ciclul Izumo

Ciclul de mituri caracteristice zeului Ôkuninushi, un descendent al lui Susano-o. Una dintre cele mai renumite povesti este despre Ôkuninushi si Iepurelui Alb.

Conform acestei povesti, Ôkuninushi a avut 80 de frati, fiecare dintre ei a vrut sa se casatoreasca cu aceeasi frumoasa printesa. In calatoria spre printesa, fratii au vazut un iepure fara blana care zacea de durere pe marginea drumului. Fratii cruzi i-au spus bietului animal ca daca vrea sa-si recupereze blana sa faca baie in apa sarata, lucru ce i-a facut si mai rau.

Un împarat divin

Potrivit mitului japonez, zeita Amaterasu a pus bzele familiei imperiale a Japoniei. Ea a început prin trimiterea nepotului ei, Ninigi nu Mikoto, ca sa traiasca pe pamânt. Înainte ca Ninigi sa paraseasca cerul zeita iia dat o oglinda fermecata, bijuterii si o sabie ce-i apartinea zeului Susano-o. Când a sosit Ninigi pe pamânt, el a fost acceptat ca domn al Japoniei, iar darurile aduse de el au devenit comori ale familiei imperiale. Ninigi s-a casatorit cu zeita muntelui Fuji, care i-a nascut trei fii. Unul dintre fiii sai a fost tatal lui Jimmu Tenno, primul imparat istoric al Japoniei. Prin traditie, familia imperiala japoneza are originile sacre.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,849 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mitologie japoneza”

  1. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

  2. Pingback: Top 10 – cele mai vechi cantece din lume | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.