Mitologia moderna si supereroii

Ce inseamna eroismul si care este mitologia moderna a supereroilor? Cum a fost inventata si de ce avem nevoie de ea? De ce au nevoie societatile de eroi?

De ce avem nevoie de supereroi?

Supereroii realizeaza ceva ce depaseste normalul, obisnuitul. Ei nu urmeaza doar structura mitica, ci maresc mitologia din jurul lor.

Crearea supereroilor si a cartilor, benzilor desenate, jocurilor si filmelor ii fac parte din cultura noastra. Ei fac parte din mitologia noastra la fel ca povestile si miturile antice.

Desi benzile desenate au fost inventate si sunt mitologie americana, ele apartin lumii intregi. La fel cu Zeus, Poseidon si Perseu apartin grecilor, Superman, Batman si X-men reprezinta cultura ce le-a dat nastere. Acestia sunt zeii si eroii lor, povestile lor, comentariile lor asupra societatii.

Primele zile ale benzilor desenate, inceputurile, arata clar aspiratiile spre idealismul acelor vremuri in care au fost scrise. Atitudinea spre perfectiune, spre optimism. Benzile desenate au fost cronica acelei istorii. Toate evenimentele majore apar in ele. Supereroii s-au schimbat cu timpul, la fel ca si costumele si accesoriile lor. Dar nu la fel de mult ca atitudinea. Eroii au devenit cinici, cu propriile greseli. Nu mai sunt doar zambete.Benzile desenate reflecta atitudinea si trairile societatii. Aceasta este mitologia moderna. Ea a fost creata si evolueaza deceniu dupa deceniu. Ele reprezinta in sine o mostenire.

De ce iubeste lumea supereroii?

Miturile supereroilor de azi sunt miturile eroilor si semizeilor din antichitate. Ele ne atrag pe mai multe nivele, psihologic si subtil.Motivele subtile tin de structura mitului si de calatoria eroului. Asa cum a definit-o Joseph Campbell. Ca sa intelegeti mai clar, Campbell era un expert in mitologie care a studiat mitologia mai multor culturi. El a incercat sa inteleaga cum se unesc acestea, cum corespund si cum se intrepatrund si ce au in comun.Ce a descoperit a fost uimitor. Indiferent de cand au fost scrise sau cat de departe erau situate geografic aceste mituri din culturi diferite, ele urmau o structura particulara.

Campbell a numit asta monomit, ideea ce defineste munca sa.Astfel, indiferent de lumea in care s-au nascut, e fascinant felul in care fiecare cultura foloseste in mare acelasi tipar, aceeasi structura colectiva. Aceasta satisface ceva innascut in noi. Felul in care eroii se nasc, cum evolueaza si isi definesc calatoria este mai mult decat o poveste. Este o nevoie emotionala de care fiecare persoana este atrasa la un nivel subliminal, psihicul insusi.Avem nevoie de eroi, de toate felurile, si avem nevoie de povestile lor intr-un fel ce ne depaseste intelegerea.

Eroul din exterior si Eroul din noi: eroul ca reflectie a dorintelor noastre de imbunatatire

In toate povestile cu eroi, in special in cele legate de monomit, eroul este o extensie a sinelui. Ca cititor esti mereu atras de acesta, inveti lucrurile odata cu el, vezi povestea prin ochii lui, ii intelegi perspectiva. In final, ajungi sa te identifici cu acesta, sa devii eroul.

Te identifici pentru cateva motive. In special pentru ca el reprezinta pe acela ce are curajul sa lupte pentru ceea ce iubeste, el intruchipeaza tot ceea de vrem sa vedem in noi insine.

Insa cei mai multi dintre noi nu se vad pe ei ca supereroi. Aici intervine acea structura mitica. Calatoria nu este despre a ajunge dintr-un punct in altul, ci despre schimbarile majore care au loc in sufletul eroului si al cititorului pe parcurs.

Identificarea are loc numai in parte. Crestem odata cu ei, intelegand si maturizandu-ne.

Atunci cand privim lupta lor o simtim pe propria piele. Asadar, incepem sa ne dorim sa experimentam noi insine Cautarea, Scopul si ceea ce ne aduce. Vazandu-i pe altii ne permitem si noua sa intelegem cum am reactiona in astfel de situatii extraordinare. Sa ne dorim sa devenim cea mai buna versiune a noastra – cea de supereroi.

Cultural, aceste povesti ne ofera o intelegere mai buna si un context pentru a ne comporta in societate. La fel, ne ofera ideea unei societati idealizate.

Personal, urmand calatoria eroului ne ajuta sa ne atingem adevaratul potential pentru acel moment suprem. Acel moment in care trebuie sa facem ce este bine.

Asadar, povestile cu eroi nu sunt doar pline de inspiratie, dar ne ajuta si sa ne dezvoltam.

Vrem sa ne simtim importanti, avem nevoie sa ne credem in stare de a fi supereroi.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 913 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mitologia moderna si supereroii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.