În mitologia norvegiana, Modi (sau Mothi in engleza) si Magni sunt fiii lui Thor. Numele lor se pot traduce în “Mânie” si, respectiv, “Putere”. Rudolf Simek afirma ca, împreuna cu fiica lui Thor, Thrud, (adica “Forta”), copiii întruchipeaza trasaturile tatalui lor.

Descendenta lui Modi si a lui Magni din Thor este atestata de mai multe povestiri vikinge numite saga, inclusiv de autorul Snorri Sturluson. Potrivit acestuia, Magni este fiul lui Thor cu o giganta (Jotun) pe nume Jarnsaxa. Nu se vorbeste despre mama lui Modi. Ambii frati au acelasi tata, dar mame diferite.

În mitologia germanica, Thor este zeul fulgerelor, tunetelor, furtunilor, arborilor sacri si fortei. El protejeaza omenirea, dar are in atributii si fertilitatea. Thor este un zeu proeminent la toate populatiile vikinge din Scandinavia. Este fiul lui Odin, zeul suprem, are peste 15 nume si este sotul zeitei cu parul auriu, Sif. Este descris in general cu parul si barba rosie si a fost un zeu extrem de popular in trecut, dar si in epoca moderna prin filme, jocuri si benzi desenate.

 

Cine sunt fiii lui Thor, zeul fulgerului?

Cei doi frati sunt mentionati printre supravietuitorii sfarsitului lumii – Ragnarok din Edda Poetica. Si tot la ei va ramane celebrul ciocan, Mjolnir, dupa moartea tatalui lor in lupta cu giganticul sarpe Jormungad.

În afara de rolul sau dupa Ragnarok, nu se stie nimic despre Modi, dar, în cartea Prosa Edda Skaldskaparmal, Magni joaca un rol în mitul care descrie lupta lui Thor cu gigantul Hrungnir:

Împreuna, în tinerete, Magni si Modi – nu mai înalti decât arbustii tineri (un fel de metafora vikinga care ar insemna ca deabia se nascusera – mai precis avea doar 3 zile) – au reusit sa-si salveze tatal, dupa ce atotputernicul Aesir, zeul tunetului, s-a prins din greseala sub cadavrul uriasului Hrungnir, la scurt timp dupa ce l-a ucis. Cu toate acestea, Magni si Modi au reusit acolo unde toti ceilalti din curtea lui Odin nu reusisera, ridicând fara efort corpul lui Hrungnir de pe Thor. Din pacate, singurul care i-a asistat pe cei doi a fost consilierul lui Odin, Mimir. Pâna la urma, lui Magni i s-a acordat tot creditul pentru fapta, pur si simplu pentru ca a fost observat primul si pentru ca era fratele blond.

John Lindow traseaza o paralela între Magni si fiul lui Odin, Vali, pentru ca amândoi au o mama uriasa (Rindr pentru Vali) si obtin o faza la o vârsta foarte frageda (Váli are doar o zi când îl ucide pe Höðr , razbunând astfel moartea lui Baldr)

Cand va deveni mare, Magni va fi considerat fiul preferat al lui Thor, în timp ce Modi va fi considerat pur si simplu doar al doilea fiu al lui Thor si singurul frate al lui Magni.

În timpul razboiului Aesir-Vanir, Magni împreuna cu fratele sau au luat parte la o lupta si au ucis-o pe zeita Vanir numita Nerthus.

În cultura populara, Modi si Magni sunt personaje din seria Runemarks a lui Joanne Harris, dar si personaje din benzile desenate Valhalla ale lui Peter Madsen.

Cei doi zei au inspirat si benzile desenate Marvel Comics, jocuri precum World of Warcraft, Dark Age of Camelot.

Atât Modi, cât si Magni apar ca antagonisti în jocul video din 2018 God of War, ale caror voci sunt interpretate de Nolan North, respectiv Troy Baker (vocea lui Sam Drake în Uncharted 4: A Thief’s End, Orkos in God of War: Ascension si Joel în The Last of Us)

 

Cine sunt Modi si Magni in jocul God of War (2018)?

Magni si Modi apar in jocul God of War dezvoltat de Sony pentru Playstation in 2018. Magni este descris aici ca fiind incredibil de inalt si puternic. Pe corpul sau sunt cicatrici de la batalii si mai multe tatuaje cu rune norvegiene care îi acopera pieptul, spatele si fata. El are trasaturi dure, cu ochi albastri de gheata, precum tatal sau Thor si bunicul sau Odin, si parul blond.

La fel ca si fratele sau Aesir, Magni era foarte sadic si sângeros. Magni pare sa se bucure în mod special cand ia parte la lupte, dorindu-si doar sa infrunte un adversar demn. Impreuna, cei doi constituie o forta formidabila. Insa sunt adesea considerati idioti si nebuni de o serie de personaje mitologice precum Baldur, Mimir sau Sindri.

Dintre cei doi, Magni pare a fi cel mai inteligent sau mai putin impulsiv si imatur. Totusi, slabiciunea lui Magni era încrederea supraestimata. Un alt factor notabil care îl motiveaza pe Magni, la fel ca pe fratele sau, desi într-o masura mai mica, este sa-l multumeasca pe tatal sau legendar si sa se dovedeasca demn sa mosteneasca ciocanul Mjolnir. Magni a fost favorizat de Thor însusi, pâna în momentul în care puternicul zeu va deveni furios pe Modi dupa moartea lui Magni, crezând ca l-a lasat sa moara.

Magni, fiind primul nascut si cel mai puternic fiu al lui Thor, a fost un zeu foarte puternic, capabil de forta supraumana, fiind capabil sa infranga monstri. Singurii zei mai puternici ca el erau tatal sau Thor, Baldur, Odin, Jormungandr si insusi Kratos.

Pâna în prezent, Magni este, probabil, primul si singurul zeu Aesir cunoscut care a mers in Valhalla dupa moartea sa în seria God of War.

Se crede ca Baldur a ajuns in Helheim în loc de Valhalla în mitologia norvegiana originala. Tyr, în ciuda faptului ca era un zeu al razboiului foarte venerat, a fost fie întemnitat, fie omorât de propriul sau tata, Odin.

Echivalentul grec al lui Magni (în termeni de semizei foarte fortosi) ar fi Hercules. Iar numele lui s-ar traduce direct ca “mare”.

Pe parcursul luptei, perechea va striga „ÓÐR BRÓÐIR BLINDR!”, invocand “furia oarba a fratelui”. Tatuajul de pe piept si spate al lui Magni sunt probabil o referire la „Megingjörð”, o centura mitica purtata de Thor care i-ar amplifica puterea si i-ar permite sa-l poarte pe Mjölnir.

 

Supravietuitorii Ragnarakului si soarta ciocanului Mjolnir

In mitologia norvegiana originala care a inspirat si jocul, cei doi frati vor supravietui sfarsitului lumii, Ragnaraok. In saga Vafþrúðnismál apar urmatoarele detalii:

Modi si Magni il vor purta pe Mjollnir; Când Vingnir intra în lupta. (Numele Vingnir este un alt nume pentru Thor.)

Asadar, dupa ce Thor este ucis de otrava lui Jormungandr, Mjollnir este sortit sa treaca fiilor sai. Fratii par sa fie constienti de acest lucru; în timpul celei de-a doua aparitii a lui Modi, el spune: „Am câstigat nenorocitul acela de ciocan. Dar acum toata lumea o sa creada ca l-am primit doar pentru ca Magni a disparut”.

Dar, de vreme ce acesti doi frati mor in lupta, invinsi de zeul razboiului Kratos, ce se intampla cu Mjolnir dupa moartea lui Thor? In plus, credem ca Thor va juca un rol extrem de important in continuarea jocului God of War 5 care va aparea in 2021. Deasemenea, este foarte posibil ca acest joc sa fie numit God of War: Ragnarok. Poate Kratos va folosi celebrul ciocan Mjonir? Sau poate o vom vedea de data aceasta si pe fiica lui Thor, Thrud?

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 638 times, 1 visits today)