Daca esti un fan Ninja atunci avem vesti bune. Dar si vesti proaste. Vestea buna este ca ninja chiar au existat in realitate. Vestea proasta este ca tot ce stim despre ei este gresit. Asadar, haideti sa vedem Top 10 mituri gresite despre ninja.

Intr-adevar avem documente istorice de incredere din perioada cand Ninja erau agenti sub acoperire sau mercenari pentru diverse provincii. Asta se intampla intre 1450 si 1650 in Japonia antica. Ninja apartineau in principal clanurilor din provinciile Iga si Koga. Practic acestea sunt informatiile istorice. Insa astazi ni se servesc o serie de mituri inventate sau adaptate de filme, jocuri sau benzi desenate. Celebrii ninja au reusit sa captiveze audienta si imaginatia imediat ce au aparut. Au fost inconjurati de mister timp de peste 500 de ani. Daca este s-o recunoastem nici acum nu putem spune cu siguranta ca stim destule. Insa astazi, toate secretele ninja vor iesi la lumina.

 

10.  Tot ce ati auzit despre ninja pana acum este falS

Unii sustin chiar ca ninja exista si acum. Nicidecum. Ei au trait si au fost activi intre secolele XV si XVII in Japonia antica. Este o perioada plina de framantari sociale si politice cunoscuta ca si epoca Regatelor Combatante. Adica astia se omorau la greu incercand sa puna stapanire pe tara. In acest context de instabilitate erau angajati ninja numiti shinobi. Tipii astia erau un mister chiar si pentru contemporanii lor.

In plus, unele documente istorice pe care le avem sunt neconcludente si intrigante. Ele confirma ca ninja erau spioni tare priceputi si specialisti in razboiul de guerrilla. Insa aici se vorbeste foarte putin despre felul in care antrenau ninja tocmai pentru faptul ca doreau sa-si ascunda secretele si identitatea. Adica nu era ca in filme.

 

9. Exista vreo legatura cu scolile de arte martiale?

In prezent exista 8 scoli de arte martiale moderne de ninjutsu care pretind ca descend din vechea traditie ninja. Unele sustin ca isi trag descendenta inca din secolul al XII-lea. Iar asta este o mare tampenie avand in vedere ca vorbim de cateva sute de ani inainte de aparitia primelor documente istorice despre ninja. Deci nu putem spune cu deplina siguranta ca exista o legatura clara intre scolile moderne de arte martiale si istoricii ninja.

 

8. Ninja erau eroi care luptau cu Shogunul

Ultima inregistrare despre ninja reali, istorici, apare in relatarile despre rebeliunea Shimabara (1637–1638). Shogunul din acea perioada, adica liderul Japoniei, Tokugawa Iemitsu, a angajat 8 ninja sa ii ajute pe samurai lui sa infranga o revolta crestina.

Crestinii s-au fortificat in cartelul Hara insa ninja au escaladat cu usurinta zidurile castelului in timpul noptii si au sabotata apararile castelului.

 

7. Ninja vs Samurai

Din relatarile istorice este clar ca ninja erau adesea selectati din clasa razboinica a samurailor. Hattori Hanzo este probabil cel mai faimos Ninja. El era si Samuraiul care i-a salvat viata chiar shogunului care a unificat Japonia. Nimeni altul decat Tokugawa Ieyasu. Acest samurai-ninja vestit l-a ajutat pe shogun sa obtina puterea.

Existau mai multe clanuri de ninja care aveau metode diferite de spionaj, sabotaj, infiltrare si asasinare. Cele mai cunoscute clanuri erau cele din Iga si Koga. Insa erau si altii care practicau shinobi – artele martiale ninja.

 

6. Femei-Ninja

Daca avem relatari putine si isolate despre Ninja, cele despre femei-ninja sunt si mai rare. Conceptul de Kunoichi a aparut in povestile din Era Edo. Este vorba de povestea unei femei-ninja pe nume Mochizuki Chiyome. Aceasta era sotia unui faimos despot razboinic samurai pe nume  Mochizuki Nobumasa.

Ea era nascuta in clanul Koga, asadar avea sange de Ninja curgandu-i prin vene. Sotul ei i-a cerut sa organizeze o grupare de femei-ninja care a devenit foarte importanta in campaniile sale militare. Norocul nostru este ca in epoca Edo au aparut metode de imprimare a cartilor colorate. Erau echivalentul benzilor desenate din ziua de azi. Din aceste carti colorate numite ukiyo-e aflam despre femeile-ninja. Insa multi istoric cred ca Mochizuki Chiyome si femeile-ninja pot fi doar o legenda. Asta nu inseamna ca nu au exista femei-razboinice si femei-samurai in Japonia antica. Despre asta aveti un link in descriere.

 

5. Ninja au inventat sabiile Ninja si shuriken

Stelutele Ninja pe care le-am vazut in atatea filme, apropo – si eu mi-am facut cateva din carton cand eram mic – erau foarte raspandite si folosite de samurai. Asadar, probabil ca nu au fost inventate de ninja. Deasemenea, nu exista nicio evidenta concreta despre faptul ca ninja foloseau sabii proprii. Istoricii cred ca Ninja foloseau wakizashi sau chokuto, adica sabii tipice pentru acea perioada. Prima inregistrare despre celebrele “sabii ninja” apare in 1962 in filmul japonez numit “Shinobi no Mono”. Intre timp, in muzeele din Japonia, au intrat si altele.

 

4. Ninja peste tot

Istoria japoneza este plina de spioni, asasinari si tactici militare ciudate. Multe evenimente istorice sunt atribuite in mod eronat tacticilor ninja.

Spre exemplu, un print din secolul al IV-lea pe nume Yamato Takeru, s-a deghizat intr-o femeie frumoasa pentru a-si asasina doi rivali. A fost numit adesea Ninja desi a facut asta cu 1.000 de ani inaintea primei inregistrari istorice. Plus ca tipul este semi-legendar. Adica nu putem sti daca a trait vreodata.

 

3. Poti prinde o sabie ninja cu mainile goale?

Cea mai buna manevra in fata unei sabii ucigase este sa te feresti din calea ei. Iar ninja erau experti in asta. Nu poti sta in calea unui obiect ascutit, dar o poti contracara, te poti feri sau poti scoate alta arma din arsenalul ninja.

Pana si marele maestru Hatsumi (ultimul ninja care a servit ca bodyguard ultimului imparat chinez) demonstreaza cum poti face fata unui atac iminent cu sabia in cel mai ninja mod posibil: te dai la o parte din calea ei. Aproape orice atac poate fi evitat de o persoana foarte bine antrenata.

Normal ca in filme arata bine sa prinzi o sabie extrem de ascutita si rapida in mainile goale, dar asta este o tampenie totala.

 

2. Ninja purtau masti si se imbracau in negru

De obicei vedem ninja in filme imbracati in negru si neaparat purtand masti. Putem spune ca ar avea chiar o uniforma a lor. Insa asta nu este deloc adevarat. Un ninja purtand o masca seamana foarte mult cu un soldat care se camufleaza folosind vopseluri. Depinde foarte mult de mediul inconjurator si de actiune.

 

1. Ninja nu erau ninja

Istoricii cred ca in secolul al XIV-lea au aparut prima oara acesti “ninja” ca asasini sub acoperire si sabotori. Insa nu au fost niciodata numiti asa in aceasta perioada. Mai mult chiar, nu purtau niciun nume pentru ca nu erau recunoscuti ca un grup de elita.

Deabia in secolul al XV-lea acest grup si profesie au inceput sa fie identificati cu termenul “shinobi-no-momo“. Termenul “shinobi” inseamna practic “furisare”.

Caracterul folosit pentru a desena cuvantul “shinobi” poate fi pronuntat “nin-sha” si probabil de aici a evuluat in “ninja”. Termenul “ninja” a devenit foarte popular mai tarziu printre europeni si americani in special dupa cel de-a doilea razboi mondial. Mai ales pentru ca era mai usor de pronuntat.

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 652 times, 1 visits today)