Luna ucigasa, seria Vise Intunecate de N.K. Jemisin

Luna ucigasa, seria Vise Intunecate de N.K. Jemisin

The Killing Moon din seria Dreamblood (Luna ucigasa, seria Vise Intunecate de N.K. Jemisin – va dati seama de nivelul traducerii, nu?) este prima carte dintr-o noua serie epic fantasy scrisa de Jemisin. Autoarea noteaza ca aceasta carte este omagiul ei pentru epic fantasy. Cartea te da pe spate, aratandu-ti alta realitate. Exista numeroase recenzii pozitive, dar nimic nu te pregateste pentru acest nivel. Se pare ca se construieste un nou drum in fantasy. Iar cartea asta ar trebui citita de orice fan al genului. Noua, unica sau doar diferita?

Luna ucigasa, seria Vise Intunecate de N.K. Jemisin“Luna ucigasa” incepe incet. Construirea lumii si a caracterelor este foarte importanta si te poarta pas cu pas. Cartea incepe cu un citat dintr-un text religios al principalei culturi. Jemisin descrie pe larg si cu naturalete caracterele. Lumea este complicata, religia si sistemul de credinte este unic. Daca prima parte seteaza scena, sfarsitul este plin de actiune, ca orice epic fantasy: batalii, lupte, scene emotionale.

Ce face aceasta carte de la inceput “altfel” este setarea lumii intr-un univers fantasy non-european. Probabil este vorba de o cultura similara Egiptului, dara fara aceeasi istorie. Religia si cultura venereaza o zeita, numita Hananja. Caracterele cheie ale personajelor feminine sunt foarte bine argumentate si conturate.

Nu exista romanta in poveste, sau cel putin nu in sensul traditional. Si, mult mai important, poate cel mai important aspect, avem de-a face cu o batalie intre bine si rau. Ca orice epic fantasy, nu? Dar binele care invinge nu este neaparat cel absolut, iar raul nu este chiar atat de rau. Cele mai puternice conflicte in politica nu sunt intre alb si negru, ci batalia se da pentru zonele gri.

Povestea implica si intrigi politice, dar nu confuze sau foarte complicate. Cartea este despre puterea ce corupe si cum se infiltreaza asta in religie si in autoritati. Poate sofisticarea teologica pe de-o parte, si lumea lipsita de civilizatie pe de alta, m-a facut sa ma gandesc mai mult la aceasta carte.

Desert, zei, o secta de preoti, o “moarte buna”, ce sa nu-ti placa? Secta foloseste magia extrasa din vise pentru a vindeca si a usura durerea. Dar magia are intotdeauna un cost, nu? Sufletele sunt “recoltate”. Cand unul dintre Strangatori (Gatherers) face o greseala, asta declanseaza o criza.

Unii au sustinut ca e greu de citit fata de alte romane ale ei (Inheritance Cycle si The Broken Earth). Poate ca nu e plin de dragoni si elfi, si nici de vrajitori malefici. Dar astea s-au tot scris. Era nevoie de o lume noua. Una inspirata de vise. Caractere multifatetate, legende originale, imaginatie in crearea unor lumi noi.

 

Lectura usoara de la  #mythologica!

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 602 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.