Filmul saptamanii: Ondine

Continuand seria recomandarilor, filmul #mythologica al saptamanii este Ondine.

Mitul irlandez al selkie a inspirat numeroase filme. Inclusiv The Secret of Roan Inish (1994 – inspirat de o carte cu acelasi nume). Si chiar mai recent Song of the Sea (2014). Poate cel mai cunoscuta adaptare cinematografica a acestui mit este Ondine. Aparut in 2009, il are in rolurile principale pe Colin Farell ca Syracuse, un pescar dintr-un mic sat irlandez.

Intr-o zi, el captureaza o femeie misterioasa in plasa sa de pescuit. Numele ei este Ondine ( Alicja Bachleda-Curus).

Potrivit legendei, selkie sunt creaturi mitice ce au doua forme, una de foca si alta umana. Femeile selkie isi pot lepada pielea, naparilind, pentru a putea umbla printre oameni. Unele se indragostesc de oameni, altora li se fura pieile si sunt fortate sa devina sotii ale celor ce le fura. Aici putem face o paralela cu Ielele din mitologia romaneasca. Cateodata, flacaii le pandeau pentru a le fura vesmintele.

In orice caz, aceste selkie sunt controlate de dorinta de a se reintoarce in mare.

Interpretarea moderna a legendei incorporeaza elemente contemporane ce creaza o noua poveste.

Selkie sunt personaje mitologice ce prefera dansul in lumina lunii. Ele nu atrag marinarii spre moarte, precum sirenele. Ele joaca un rol major in mitologia Scandinaviei, Scotiei si Irlandei. Miturile lor sunt tragedii romantice, o tema comuna pentru romantele legate de mare si uscat. Insa intotdeauna selkie sunt cele care sufera.

Mitologia selkie este asemanatoare cu cea japoneza despre fecioarele lebede. Selkie pot fi barbati sau femei. In folclorul din insulele Faroe si in Islanda se crede ca sunt blestemate sa tanjeasca dupa ce nu pot avea. Cand sunt in apa tanjesc dupa uscat si invers.

Pentru celti, marea era un loc minunat plin de mister si magie. Povestile si legendele lor despre mare sunt pline de miraculos. In mitologia celtica se spune ca exista mai multe fiinte ce traiesc sub ape.

Cuvantul “Domnu” (numele unui zeu celtic) simboliza abisul marii. Aceeasi idee este exprimata de numele Fomors, un trib din Irlanda. Imensitatea marii era conectata la marile intinderi, intuneric si monstrii – antiteza simbolizata de cer si soare.

Cele mai populare povesti care au supravietuit sunt legate de creaturile apei, selkie. In jurul Orkney si Shetland, zanele-foci (cunoscute ca Roane in Irlanda) apar. Aceste fapturi mitologice sunt extrem de populare si in Scotia. Daca stam sa ne gandim majoritatea fiintelor de sub ape erau malefice si rauvoitoare. Insa selkie nu sunt deloc asa, avand abilitatea de a intelege emotiile umane.

Vizionare placuta de la #mythologica!

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,128 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.