Underwater forest in MexicoSe crede ca a fost descoperita de uraganul Katrina in 2005, o padure subacvatica de copaci sedimentati care s-au pastrat in conditii excelente de conservare. Copacii au peste 2500 de ani vechime, iar evenimentul pare a se fi intamplat acum 50000 de ani. Aceasta este o dovada a faptului ca nivelul oceanelor era in trecut mult mai mare decat este astazi.

Timpul razboiului

Katrina nu este singurul uragan care ne-a “ajutat” sa dezgropam trecutul. In 2004, uraganul Jeanne, ne-a oferit o sumbra reamintire a celui de-al doilea razboi mondial, descoperind o racheta nefolosita din anii ’30 pe aleea unei case din Vero Beach, Florida. Asta ne face sa ne dam seama ca pana si lucruri uitate sau ingropate pot fi facute sa iasa la suprafata. O forta devastatoare a naturii readucand la viata o forta distrugatoare creata de mana omului. Oare cate tone de munitie neexplodata, rachete si multe asemenea zac inca ingropate sub picioarele noastre, sub orasele noastre?

Pamanturi nemaivazute de milenii

Quelccaya_GlacierNu e nicio indoiala ca lumea se incalzeste, iar calotele glaciare se topesc. In Peru, ghetarul Quelccya s-a format in Anzi in 1600 de ani. Estimandu-se ca va mai ramane acolo inca 6000 de ani, a fost nevoie doar de 25 de ani sa se topeasca si sa ne lase sa descoperim perisajul pe care il ascundea.

Orase antice descoperite in India

mahabalipuram_9Tsunami-ul din 2004 a scos la iveala ruinele unei culturi indiene antice langa orasul cunoscut astazi ca Mahabalipuram, in India. Ruinele dateaza din secolul al VII-lea sau al VIII-lea si se speculeaza a fi parte din Cele Sapte Pagode. Odata ce marea a spalat sedimentele, pe plaja au ramas goale, descoperite, reminescente ale vechii culturi mai vechi de 1200 ani.

Akko

O locatie care se pare ca avut cel mai mare ghinion din lume ar fi anticul port din Akko, unul dintre porturile estice mediteraneene langa Acra. Aici s-au scufundat flote intregi de vase intre anii 300 si 100 inainte de Hristos. Ce este si mai impresionant este ca furtunile au descoperit aceste ramasite istorice de o deosebita importanta pentru arheologie si istorie. Si tot ele le vor acoperi la loc, fapt ce face dificila explorarea acestei regiuni.

Acra

[WpProQuiz 3]

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 306 times, 1 visits today)