Fantome, stafii si case bantuite

Fantome, stafii si case bantuite

Credeti in fantome, stafii si case bantuite?

In Statele Unite ale Americii, 28% din populatie recunoaste ca a vazut cel putin o fantoma. 45% cred in ele chiar daca nu le-au vazut. In Canada, 18% sustin ca au vazut o fantoma, iar 46% cred in ele.
Fantome, stafii si case bantuite – un subiect tabu pentru unii, circ mediatic pentru altii.
12% din locuitorii Mari Britanii cred ca au vazut o fantoma. 9% din canadieni traiesc in case bantuite. 27% din britanici cred in reincarnare. Intreaga populatie a planetei crede intr-un fel sau altul in fantome, spirite ale celor decedati care se intorc sau inca nu au plecat dincolo si ratacesc aiurea. Eu n-am vazut inca niciuna si cred cu tarie ca n-o sa vad una vreodata. Nu pentru ca nu cred, ci pentru ca nu a dovedit inca nimeni existenta lor stiintific.

Fantome, stafii si case bantuiteFantomele si paranormalul 

Fantome, stafii si case bantuite au devenit ceva comun pana si in mass-media, ceva asemanator tablelor Ouija, dar nu exista dovezi in sprijinul acestora. Desi exista foarte multe marturii, ale unor martori mai mult sau mai putin demni de incredere sau sub influenta diferitelor stari, uneori chiar si de soc, inca nu a rezistat niciuna provocarilor impuse de oamenii de stiinta. Au aparut destule imagini trucate sau lipsite de claritate, insa nici ele nu au trecut testul.

Videoclipuri filmate cu camere profesioniste, dar si cu telefoane in lumina slaba, cu rezolutie proasta sau obturate, inregistrari audio, sunt atat de multe incat devin coplesitoare. Care sunt adevarate? Cum putem face curatenie in aceasta goana dupa senzational si paranormal? Investigatiile privind aceste povesti cu fantome si activitati paranormale duc de obicei la explicatii simple, banale. De cele mai multe ori, altele se dovedesc doar farse. Unele elaborate, dar tot farse pana la urma.

Asadar, de ce cred oamenii cu atata tarie in asemenea lucruri precum fantomele? De ce cred oamenii in fantome, stafii si case bantuite? Michael Shermer, fondatorul revistei Skeptic Magazine, ne arata ca toti oamenii cauta tipare. Aceasta este natura noastra. Deasemenea, oamenii sunt povestitori pentru ca ne ajuta sa gasim un inteles si un scop intr-o lume haotica.

Pentru a supravietui, am evoluat si cautam acea relatie cauza-efect in natura si o explicatie plauzibila pentru mintea noastra ca sa explicam tot ce se intampla. Stramosii nostri care au identificat tiparul facand legatura intre anotimpuri si migratia animalelor ajunsesera sa se hraneasca mai bine si sa lase in urma copii mai sanatosi. Dar crezand ca zeii pot fi impacati prin ritualuri, am mostenit si o gandire primitiva, magica in intelesul ei. Credinta in aceste practici ne face sa ne simtim mai bine. Ea ne indeplineste anumite nevoi emotionale, ne promite leacuri miraculoase sau longevitate, facand astfel apel la latura emotionala si scurtcircuitand creierul rational.

Fantome, stafii si case bantuite

De ce cred oamenii in supranatural?

Oamenii tind sa creada lucruri ciudate. Fara a le verifica stiintific tocmai pentru ca sunt in cautarea unor tipare, incercand sa-si explice lucrurile din jur, neintelegand lumea si mecanismele ei. Este greu sa schimbi mentalitatea cuiva si mai ales credinta, nu este deloc un lucru usor. Asadar, invatatorilor si mentorilor le ramane sa invete generatiile viitoare sa se bazeze pe gandirea critica, rationala, stiintifica si nu pe cea emotionala.  

Mergand pe aceleasi varinte, mai aflam si ca acum 500 de ani, demonii bantuiau lumea si incubi si succubi isi chinuiau victimele in timpul somnului. Atormented their victims as they lay asleep in their beds.

Acum 200 de ani, spiritele celor plecati dintre noi faceau vizite la capatul patului celor vii. Mult mai recent, au aparut si extraterestrii, fiinte gri si verzi provenind de pe planete indepartate sau alte galaxii, care incep sa molesteze oamenii in somn sau sa-i rapeasca pentru experimente ciudate. Ce se intampla cu lumea de astazi? Sunt oare acesti vizitatori din alte lumi doar in mintea noastra?

 

Toate experientele noastre sunt mediate de creier, prin sinapse si conexiuni neuronale. Nu-i de mirare ca tot creierul uman este responsabil pentru asa idei minunate precum evolutia si teoria big-bang-ului. Insa este posibil ca in anumite conditii creierul sa poata genera experiente extraordinare care nu sunt reale.

Cartea The Science Behind Why People See Ghosts (and Gods, Angels, Demons, and Aliens and Why They Float, Fly, and Travel Out of Their Bodies) spune totul. Stiinta din spatele oamenilor care vad fantome (si zei, ingeri, demonsi si extraterestri si de ce plutesc, zboara sau calatoresc afara din corpurile lor). Cartea este scrisa de Michael Shermer si Pat Linse, poate fi folosita pentru a evalua si valida asemenea experiente. 

Exista motive numeroase pentru care oamenii vad si spun lucruri stupide. Unii cred chiar in alti oameni pe care ii vad ca eroi, sursa de inspiratie sau lideri spirituali. Majoritatea sunt mincinosi de profesie, escroci. Intotdeauna exista si o alta parte a povestii.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 962 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Fantome, stafii si case bantuite”

  1. Pingback: Ce sunt fantomele si de ce ne bantuie? | Mythologica.ro

  2. Pingback: Saptamana de Halloween la Mythologica | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.