Wendigo, Manticora, Krakenul

Legende, monstri si folclor: Wendigo, Manticora, Krakenul

Wendigo, Manticora, Krakenul

Legende, monstri si folclor: Wendigo, Manticora, Krakenul

Din Japonia pana in America Centrala iata cateva dintre creaturile ce locuiesc in cele mai ascunse tenebre. Iata un Halloween de neuitat.

Jenny Greenteeth – o Baba Cloanta cu dintii verzi

Jenny Greenteeth ar fi primul dintre acestea. Desi numele nu pare a fi de rau augur, acest personaj de origine britanica, din folclorul englez, seamana cu o Baba Cloanta sau o Harca a raului, similara cu Peg Powler sau Grindylow, tragea de obicei copiii sau batranii in apa si ii inneca. Este adesea prezentata ca avand pielea verde, parul lung si dintii verzi, de aici si numele.
Jenny Greenteeth

Tengu – demonii japonezi

Tengu sunt creaturi legendare ce provin din folclorul si religia japoneza. Desi isi iau numele dupa un demon-caine de origine chineza, tengu iau infatisarea unor pasari de prada si sunt adesea infatisati avand caracteristici umane, dar si de pasare, cu un nas lung, nenatural, sub forma de cioc de pasare. Tengu traiesc in paduri si sunt maestri cu spada.
Tengu demon

Tarascue – creatura iadului

Tarascue, o creatura infricosatoare din Provence, in sudul Frantei, imblanzita de Sfanta Martha, are sase picioare, carapace de broasca testoasa, o coada cu varf de sulita si o fata ingrozitoare. Distruge tot in calea ei pana cand este imblanzita.
Tarrasque monster

Spring-heeled Jack – Spintecatorul victorian

Spring-heeled Jack, un alt caracter deosebit de ciudat care provine din folclorul englez. A devenit cunoscut in timpul erei victoriene datorita salturilor sale. Cu o infatisare terifianta de-a dreptul, psihologic diabolic, cu gheare la maini, cu ochii ca doua mingi de foc, se spune ca adesea a fost vazut respirand flacari albe si albastre.Spring-heeled Jack

Manticora – celebrul devorator

Manticora e mai celebra decat celelalte personaje fabuloase datorita filmelor din ultima perioada, insa nu multi stiu ca este o legenda persona. Este o devoratoare de oameni, avand corpul unui leu rosiatic, un cap uman cu trei randuri de dinti periculosi si ascutiti. Coada este cea a unui scorpion care scuipa sageti de venin fie pentru a paraliza victima, fie pentru a o ucide. Isi devoreaza victima in intregime, fara a lasa in urma haine, oase sau alte obiecte personale. Poate era variant medievala de a explica disparitiile neobisnuite si fara urma.
Manticora

Tzitzimitl – demonul aztec

Tzitzimitl este in mitologia Azteca un demon al cerurilor care se lupta cu soarele si luna in fiecare zi la rasarit si apus. Ea este descrisa ca o silueta feminine scheletica, purtand o fusta decorate cu cranii umane si alte asemenea provenind din sacrificii. Legendele spun ca se facea mai atractiva folosind maini omenesti, ochi si inimi.
Tzitzimitl

Haniver – asemanarea ingerilor si dragonilor

Haniver se credea a fi carcasa unui sobolan sau sarpe mort, uscata si manipulate de marinarii din Antwerp medieval pentru a produce un specimen grotesc. Jenny Hanivers a fost creata pentru a semana cu demoni, ingeri si dragoni.Jenny Haniver - Sea Devil

Wendigo – demonul supranatural al indienilor nord-americani

Wendigo, o alta creatura demonica supranaturala apare in legendele si miturile poporului algonquin. Acestia locuiau pe coasta atlantica a SUA si Canada. Monstrul sau spiritul poate poseda oameni sau poate transforma fizic oameni. Transformarea in Wendigo era legata de cannibalism. In cultura algonquina se credea ca cei care ating carnea umana vor suferi mutatii drept pedeapsa divina.
Wendigo

Kraken – marele Leviathan

Kraken, cunoscut si ca Leviathan, este un monstru marin gigantic, care se credea ca locuieste pe coasta Norvegiei. Se crede ca aceste relatari vin in pecial din secolul al XIV-lea. Ele ar parvenu in urma aparitiilor unor calmari uriasi observati de marinara. Aceste creaturi teribile apar in saga nordica si alte povestiri similar, crezandu-se despre ele ca vor distruge lumea.
Kraken - leviathan

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,064 times, 1 visits today)

1 thought on “Legende, monstri si folclor: Wendigo, Manticora, Krakenul”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.