Lilith, regina vampirilor si demonii

Lilith, regina vampirilor si demonii

Legende despre vampiri au existat de milenii. Culturi, cum ar fi mesopotamienii, evreii, grecii antici si romanii au avut astfel de povesti. Entitati demonicecare sug sangele, spirite ale mortilor, precursoare ale vampirilor moderni. În ciuda aparitiei vampirilor ca si creaturi ale imaginatiei civilizatiilor antice, folclorul le-a facut celebre abian in secolul al XVIII-lea. Unde altundeva decat in sud-vestul Europei, in special in Transilvania. În cele mai multe cazuri, vampirii sunt originari din fiinte malefice, victime ale sinuciderii  sau vrajitoare. Dar pot fi creati de un spirit malefic care poseda un cadavru. Credinta în astfel de legende a devenit atât de raspândita încât în unele zone a provocat isterie in masa si chiar executii publice.

Povestile despre consumatorii de sange sau carne sunt despre strigoi vii. Ele exista in fiecare cultura de multe secole. In cele mai vechi timpuri, termenul “vampir” nu exista. Astfel de activitati erau asociate cu demoni sau spirite. Aproape fiecare tara are folclorul ei. Acesti demoni au fost ghouli in Arabia, zeita Sekhmet in Egipt, dar au fost prezenti si in traditia europeana. Insa ei nu au fost considerati vampiri decat tarziu, in zilele noastre.

 

Vampirii din Mesopotamia: Lilith regina demonilor si Gallu

Mesopotamia a fost o zona speciala legata de aceste superstitii. Aici s-a nascut mitul sugatorilor de sange, al succubusului si multe altele. Persanii au fost una dintre primele civilizatii care au avut demoni bautori de sange. Astfel de creaturi au fost gasite reprezentate pe cioburile de ceramica. Babilonul avea povestile despre Lilitu, sinonimul dand nastere lui Lilith din demmonologia ebraica.

Lilith a fost considerata un demon ce se hranea cu sângele de copii. Lilith, regina vampirilor si demonii ei au inspaimantat Mesopotamia. Legenda lui Lilith a fost initial inclusa în unele texte traditionale evreiesti. Conform traditiilor populare medievale, ea a fost considerata a fi prima sotie a lui Adam. În aceste texte, Lilith devine regina demonilor. Alungata din Eden de insusi Dumnezeu pentru ca a refuzat sa se supuna lui Adam.

Deoarece legea ebraica interzicea consumul de carne umana sau consumul de orice tip de sânge, Lilith a devenit chipul raului. Parintii foloseau amulete pentru a-si proteja copiii.

Un alt demon asemanator lui Lilith/Lilitu s-a ridicat din Sumer. Descrisa ca “preafrumoasa fecioara”, dar si curva si vampir totodata. Spiritul ei era infatisat ca o versiune umana cu picioare de pasare. Era un demon al noptii si al vantului, un pradator sexual. Se hranea cu sangele copiilor si al mamelor.

Alti demoni mesopotamieni, cum ar fi babiloniana zeita Lamashtu si Gallu sunt mentionate ca având naturi vampirice.

Lamashtu este o imagine istorica mai vechie decat Lilith. Multe incantatii o invoca ca o “Fiica a Cerului”, iar ea este adesea descrisa ca o creatura terifianta cu cap de leu si corp de magar. Urmarea in special femeile gravide in travaliu. Ulterior, ea rapea copiii.

Gallu a fost un demon strâns asociat cu Lilith, desi cuvântul este de asemenea folosit ca un termen general pentru demoni O incantatie spune ca aceste spirite ameninta fiecare casa, consuma carnea oamenilor si arunca ploi de sange in urma lor.

 

Grecia Antica

Lilith, regina vampirilor si demonii

Mitologia greaca contine mai multi precursori pentru vampirii moderni. Empusa, Lamia si striga sunt doar cateva din ele. In plus, multe vrajitoare si demoni erau asemanatori.

Empusa era fiica zeitei Hecate, demon cu picioare de bronz. Se transforma intr-o tanara frumoasa si se ospata cu sangele amantilor sedusi.

Lamia era fiica regelui Belus si amanta secreta a lui Zeus. Dupa ce Hera i-a ucis copiii intr-un act de razbunare, ea a devenit cea care sugea sangele copiilor.

Regasim entitati vampirice si in Odiseea lui Homer

 

India Antica

Lilith, regina vampirilor si demonii

In India, povestile legate de vetalas, fiinte ce locuiesc cadavre, se gasesc în folclorul sanscrit. Cele mai multe legende vetalas au fost compilate în Baital Pachisi. Dar povestea regelui Vikramsditya e cea mai interesanta: a vrut sa captureze una. Vetalas sunt creaturi intoarse din morti. Asociate cu vampirismul modern, ele atarna invers ca liliecii. Sunt gasite in crematorii sau cimitire. Pishacha, spiritele rele ale mortilor nebuni se pot si ele intoarce sub forme vampirice. 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,529 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Lilith, regina vampirilor si demonii”

  1. Pingback: Ingeri si demoni in istorie - Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri false despre vampiri, Dracula si vampirism | Mythologica.ro

  3. Pingback: Saptamana de Halloween la Mythologica | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.