Legende romanesti, povesti cu talc si folclor

Legendele romanesti sunt importante pentru poporul nostru. Pentru istoria si cultura noastra. Insa ele sunt tot mai putine si mai putin cautate.

Cronicari, poeti, calatori, scriitori le-au cules in trecut. Creanga, Eminescu, Alecsandri, Bolintineanu ne-au redat basmele copilariei, legendele si baladele, pastelurile, cantecele de haiducie.

Cele mai vechi legende ale poporului roman

Iata cateva din cele mai cunoscute:

  • Balada lui Toma Alimos
  • Stefan Voda
  • Mihnea si Baba
  • Fat-Frumos
  • Legenda lui Dragos-Voda
  • Da, capitan de plai
  • Baba-cloanta
  • Andrii-Popa
  • Fat-Logofat
  • Zburatorul
  • Cantecul razesului
  • Doina voiniceasca
  • Doina olteneasca a Jianului
  • Doina haiduceasca
  • Dolca si Salga (alte variante ale Mioritei)
  • Novac si Corbul
  • Gruia si Baba Novac.

Exista atat de multe si felurite legende in folclorul romanesc. Cantece de haiducie, legende istorice, invataturi si potvete, fabule,. Hore, balade si doine culese de Vasile Alecsandri si Anton Pann. Peste ei, Petre Ispirescu, Grigore Lese, Cosbuc si Goga.

Apoi, multi etnologi de renume care au adunat si pus laolalta sufletul neamului romanesc. Asa s-a rescris istoria legendara.

Noi vom vorbi despre inceputurile lumii. Despre cele mai vechi legende ale poporului roman.

Legendele sunt de mai multe feluri. Ele pot fi:

  • cosmogonice: despre crearea lumii
  • istorice
  • legate de fauna si flora
  • toponimice: legate de numele locurilor

 

Dumnezeu nascut din spuma marii

Astfel, Dumnezeu nascut dintr-un vartej in spuma marii, nascut din aer ca fluture ce a devenit om.

Caci la inceputuri nu exista decat apa si intuneric. Vedem o obsesie pentru apa. Si nu au aparut decat viermele si fluturele, omul Dumnezeu si dracul negru impielitat.

Copacul Vietii in legendele romanesti si intemeierea lumii

De obicei, in legendele despre crearea lumii la romani, Dumnezeu isi trimite fratele. Adica pe dracul. Il trimite sub apa sa aduca pamant. De obicei, Dumnezeu creaza cu baltagul sau un copac mare, Copacul Vietii.

Dracul se scufunda intotdeauna de trei ori. In numele sau. Si nu poate aduce mail de pe fundul marii. Cand se scufunda in numele fratelui sau, reuseste.

Dracul, gelos, vrea si el sa-si creeze propria lume. El va fi alungat.

Din frunzele Copacului se vor naste oamenii.

Alteori, lumea este creata pe noua stalpi, iar restul elementelor sunt crestinizate. Apar Adam si Eva, crearea lumii in sase zile, Cain si uciderea fratelui.

Cei doi frati necurati: dracul schiop si dracul prost

Alta legenda vorbeste despre un mare munte ce plutea, varsand foc, Din foc si vant s-a nascut o femeie ce nu era vie. Ea a mancat doua bucati de fier. Si i s-au nascut doi gemeni. Unul cuminte si schiop, iar altul mai prost.

Cei doi gemeni necurati vor crea calul si caruta. Cel rau si prost il va inchide pe fratele sau in cal ca sa traga caruta. Apoi, dracul va vrea sa creeze pamantul. O va face cu ajutorul lui Dumnezeu. Lumea va fi creata dintr-o turta.

Dumnezeu se va certa cu dracul pentru impartirea pamantului. Si il va chema pe fratele schiop. Acesta va lua lanturi zdravene de fier pentru a lega pamantul pe apa. Ca sa stea cumpana. Il va pune pe diavol sa sprijine pamantul si il va inlantui acolo.

Si aceasta va fi cazna diavolului pentru ca l-a tinut in cal.

Cand dracul cel prost se infurie, pamantul se cutremura. Tot el a facut oamenii din lut. Doua perechi, barbat si femeie. Iar Dumnezeu i-a insufletit.

Apoi, dracul schiop va fi un fel de erou civilizator.

El va face din ochiul stang al mamei lor – luna. Sa faca lumina noaptea. Din ochiul drept – soarele. Sa dea caldura zilei. Din carnea ei – stelele.

Apoi, a trebuit sa populeze lumea. A luat pietricelele pe care dormea mama lor. Le-a pus in trei gramezi. Din cele rosii a facut pestii. Iar din cele vinetii, Dumnezeu a facut pasarile. Din cele albe, a facut dobitoacele.

Si dracul a vrut sa fie toate ale lui. A pus ramasag cu Dumnezeu. Dar nu le-a putut numara. Si Dumnezeu a luat luna si stelele. Iar dracul si-a ales soarele. Dar il frigea. Si nu se putea ascunde de el.

Asa ca a facut vantul. Iar pentru tunete si fulgere tot dracul e de vina. Iar ploaia tot el o da. Caci vrea sa se racoreasca de razele fierbinti.

Dumnezeu il izgoneste pe Drac din ceruri

Exista si o frumoasa legenda care povesteste despre alungarea dracului din ceruri. Caci mult timp, dracul a fost supus. Apoi a citit din cartea intelepciunii lui Dumnezeu.

Si a amagit-o pe Eva pentru a fi alungati primii oameni din Gradina Raiului.

 

Sfantul Ilie Palie si Lucifer razvratit

Folclorul romanesc vorbeste adesea despre sfinti. Ei sunt un fel de eroi, de semizei. In lupta cu raul, in speta Diavolul, ei ies mereu invingatori.

Dealtfel, Diavolul incearca mereu sa ii insele. Nu este neaparat un razboi ar armelor, ci mai mult unul al istetimii. Tot de aici se inspira si alte povesti precum:

  • Legarea Satanei, Tartarul si Iuda in lanturi
  • Apele Sambetei, Cerul Posturile si Rohmanii
  • Povestea cu Nefartate si legenda scufundarii

Vechiul folclor romanesc insa ne aminteste de legende. Anume Despartirea Cerului de Pamant si sora Soarelui, Petele din Luna si Ciobanul din Luna.

Acestea sunt explicatii si superstitii prin care oamenii simpli incercau sa gaseasca sens unor fenomene naturale.

Stelele si luceferii au o importanta deosebita in folclorul romesc. Luceafarul de seara si Luceafarul de dimineata, constelatii si stele norocoase – logostelele.

Aastronomia in vechile legende romanesti este un subiect important. Taranul roman folosea semnele cerului si ale vremii intr-un fel de calendar rural, agricol. Dar se se temea de ele si le respecta.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 25,719 times, 2 visits today)

5 thoughts on “Legende romanesti, povesti cu talc si folclor”

  1. Pingback: Legendele romanilor si folclorul romanesc, inspiratie pentru filme | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.