Conan Barbarul (1982): Filmul si cartea saptamanii

Conan the Barbarian (sau Conan Cimerianul) a fost la inceput un erou fictiv de reviste pulp-fiction..El a aparut in America anilor 1930. A fost opera lui Robert E. Howard, publicat prima oara in revista Povesti ciudate.

De atunci, Conan a devenit o adevarata franciza: carti, jocuri, benzi desenate, romane grafice, filme, programe de televiziune, seriale.

Conan Barbarul – cartile si benzile desenate

Povestile despre Conan Barbarul au loc intr-o alta lume numita “Era Hyboriana”. Ea este setata dupa distrugerea Atlantidei si inainte de ridicarea marilor civilizatii antice cunoscute. Este o epoca creata de Howard.

Howard iubea istoria si dramele istorice. Insa era nevoie de foarte multa munca si atentie la detalii pentru a respecta o anumita epoca si a mentine acuratetea istorica. Asadar, e epoca pierduta, o epica uitata, s-a potrivit la fix.

Ca influente, Howard a tinut mereu legatura cu H.P. Lovecraft. Cateodata, cele doua lumi isi imprumuta elemente. Multe din ele par parte a universului mitic Cthulhu.

Conan ca personaj s-a dovedit foarte popular. Mai multi scriitori au incercat sa continue seria. Acestia au fost Poul Anderson, Leonard Carpenter, Lin Carter, L. Sprague de Camp, Roland J. Green, John C. Hocking, Robert Jordan, Sean A. Moore, Björn Nyberg, Andrew J. Offutt, Steve Perry, John Maddox Roberts, Harry Turtledove, si Karl Edward Wagner.

Marvel si Dark Horse Comics au adaptat propriile variante.

Filmele Conan Barbarul (1982) si Conan Distrugatorul (1984)

Conan the Barbarian (1982) – Conan Barbarul (1982) a fost primul proiect cinematografic planuit de Edward Summer. El a dorit sa faca o serie din Conan, din sase filme.

Insa filmul Conan a fost opera regizorului John Milius si a succesorilor lui Howard: Lin Carter si L. Sprague de Camp.  Adaugarea motto-ului din Nietzsche si a felului de gandire barbar au adaugat mult filmului.

Actiunea filmului se leaga de luarea in sclavie a lui Conan de rapitorii Vanir ai lui Thulsa Doom. Acesta era un despot responsabil de genocidul poporului lui Conan. Mai tarziu, despotul devine un lider de cult religios ce il adora pe Set, un zeu-sarpe.

Conan razbunatorul, arcasul Subotai si hoata Valeria pleaca in cautarea unei pintese tinuta captiva de Thulsa Doom. Conan a fost jucat de Arnold Schwarzenegger, primul sau mare rol in industria filmului.

Arnold Schwarzenegger s-a antrenat 3 luni cu sabii imense de lupta, reale si a luat lectii de calarie si cascadorie.

Filmul a fost urmat de o continuare populara – Conan the Destroyer in 1984, Conan Distrugatorul.

Filmul a fost mult mai tipic genului fantasy, dar deloc credincios viziunii lui Howard.

Al treilea film, Conan Cuceritorul se dorea a fi lansat in 1987 nu s-a mai produs. Arnold juca in Predator, iar filmul a devenit Kull Cuceritorul.

Conan the Barbarian (2011) – Conan Barbarul 2011 cu Jason Momoa

Sapte ani drepturile filmului au stat degeaba la Warner Bros. Apoi, in 2011, Millenium produce Conan cu Jason Momoa in rolul principal.

In 2016 s-a crezut chiar ca Arnold va reveni in Legenda lui Conan. Actiunea trebuia sa se petreaca la 30 de ani dupa primul film. Dar si acest proiect a picat.

Cele mai importante caractere din cartile Conan:

  • Bêlit – Regina Coastei Negre, capitanul vasului de pirati “Tigress,” prima iubita a lui Conan
  • Thoth-Amon – Un puternic vrajitor din Stygia ce apare in prima poveste despre Conan –The Phoenix on the Sword, in The God in the Bowl si The Hour of the Dragon. L. Sprague de Camp si Lin Carter il transforma pe Thoth-Amon in cel mai inrait dusman al lui Conan.
  • Valeria – o femeie mercenar din Fratia Rosie – Unghiile Rosii
  • Yara – un puternic vrajitor, oponentul lui Cona din The Tower of the Elephant. El il face sclav pe Yag-Kosha, asemanator zeului hindus Ganesha
  • Zenobia – o concbina pe care Conan promite ca o va lua de sotie si o va face Regina Aquilonia (The Hour of the Dragon).

Caractere cu roluri proeminente in benzile desenate:

  • Red Sonja – un razboinic Hyrkanian creat de Roy Thomas si Barry Windsor-Smith. A fost bazat pe opera lui Howard. Acesta s-a inspirat din personajul Red Sonya din Rogatino, ce apare in The Shadow of the Vulture – poveste din secolul al XVI-lea.
  • Jenna – (Marvel comics). O dansatoare din orasul Shadizar. Devine iubita lui Conan dupa ce o salveaza de un liliac imens. Il va trada mai tarziu
  • Mikhal “Vulturul” Oglu – In Marvel comics, este cel mai mare spadasin din Turan. Il provoaca pe Conan si isi pierde capul. Este inspirat de o alta poveste a lui  Robert E. Howard (The Shadow of the Vulture)
  • Zukala – caracter Marvel comics. Un vrajitor rau ce isi trage puterea din masca sa. Fiica sa Zaphra se indragosteste de Conan.
  • Yezdigerd – Conducatorul din Turan, un imperiu asemanator cu cel otoman. Il angajeaza pe Conan ca mercenar, dar il tradeaza dupa ce nu mai are nevoie de el.
  • Fafnir – un razboinic Vanir maret, cu barba roscata. Un capitan pirat. El si Conan sunt dusmani la inceput, dar vor ajunge prieteni dupa ce naufragiaza impreuna.

Caractere cu roluri importante in filmele Conan:

  • Thulsa Doom – Un necromant cu fata acoperita de o masca cu cranii. Apare in povestea regelui Jull. Este jucat in filmul din 1982 de James Earl Jones.
  • Rexor – In filmul din1982, preotul-sef al cultului. Fura sabia tatalui lui Conan.
  • Thorgrim – un imens razboinic inarmat cu ciocanul. Jucat in 1982 de Sven-Ole Thorsen
  • Subotai – hot si arcas Hyrkanian. Jucat de Gerry Lopez in 1982
  • Akiro – Apare in cele doua filme cu Schwarzenegger. Un puternic vrajitor ce devine prieten cu Conan si Subotai. Este jucat de Mako Iwamatsu.

Inspiratie, influente si mitologie in Conan Barbarul

Povestea ce inspira filmele este Kull Cuceritorul. Ea a fost scrisa de Howard in 1929.

Howard se inspira de la Genghis Khan si alte triburi asemanatoare. Inspiratia istorica provine de la cimerienii mitologici descrisi de Odiseea lui Homer.

Conan este un personaj existentialist. El isi defineste scopul si isi modeleaza propriul destin.

Crom, zeitatea lui Conan este creata de Howard. Panteonul sau se bazeaza pe zei si zeite din lumea celtica. Crom provine de la Crom Cruach, un zeu irlandez. I se aduceau sacrificii umane.

Povestile lui Howard sunt influentate de filosofiile lui Nietzsche si de anumite scoli literare. Romantismul e printre primele. Elementele povestii includ traditia, tirania, dragostea, frumusetea, culoarea, decaderea, lacomia, magia neagra, giuvaierele blestemate, serpii.

Iata si filosofia lui Conan:

“Let me live deep while I live; let me know the rich juices of red meat and stinging wine on my palate, the hot embrace of white arms, the mad exultation of battle when the blue blades flame and crimson, and I am content… I live, I burn with life, I love, I slay, and am content.”

Cimerienii din istoria noastra au aparut in 714 i. Hr. L-au ajutat pe regele Asiriei, Sargon al II-lea sa il infranga pe regele din Urartu. Apoi l-au ucis pe Sargon in lupta.

In 696 i. Hr. migreaza spre Turcia de astazi. Invadeaza Phrygia, Cilicia, Tabal, Lydia. Apoi dispar misterios.

Este posibil sa fi migrat spre Capadocia.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 968 times, 1 visits today)

1 thought on “Conan Barbarul (1982): Filmul si cartea saptamanii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.