Kratos, zeul fortei divine in God of War

Studioul Sony din Santa Monica este responsabil pentru cea mai importanta serie creata vreodata pentru Playstation: franciza God of War. Una care transcende nu mai putin de trei generatii ale consolei japoneze, in timp ce Kratos ramane unul din cele mai cunoscute personaje din gaming, iar jocul God of War i-a ridicat reputatia pe noi culmi. Dar cum a ajuns Kratos la acest statut si care este povestea lui de pana acum?

 

Cine este zeul Kratos in mitologia greaca?

Kratos este o figura destul de interesanta in mitologia greaca. Stim despre el ca este zeul puterii, insa exista povesti care se contrazic mereu in privinta acestui personaj. Exista doua variante opuse, fiecare punandu-l in relatii diferite cu alti zei.

Prima varianta este aceea in care este descris ca Fiul Titanilor

In multe mituri, Kratos apare ca fiul Titanilor Pallas si Styx. Asta l-ar face pe Kratos ruda cu zeii olimpieni. Adeseori se face referire la el ca fratele altor divinitati care reprezinta puterea si lupta:

  • Nike, zeita victoriei,
  • Bia, zeita fortei brute si a violentei,
  • Zelus, zeul ravnei.

 

Asadar, in aceasta forma, Kratos este vazut ca un companion al lui Zeus si gardianul tronului. De obicei este cel care aplica legea in numele lui Zeus, o extensie a vointei tatalui zeilor.

A doua varianta si cea mai interesanta este cea in care Kratos este Fiul lui Zeus

In cateva mituri, Kratos apare ca unul din fii lui Zeus. Adica un semizeu, fiul lui Zeus cu o muritoare. Desi aceasta versiune nu apare foarte des, ea este destul de importanta.

 

Kratos si Prometeu

Indiferent de originea sa, semizeul nu apare in foarte multe mituri grecesti. In special din cauza faptului ca nu este unul din zeii majori. Si mai ales pentru ca este vazut adesea ca servitor al altor zei. De fapt, Kratos apare cel ma des in mituri alaturi de sora sa, Bia.

Dupa ce Prometeu fura focul de la zei, este condamant sa fie legat in lanturi de o stanca si torturat pentru eternitate. Bia si Kratos folosesc lanturi faurite de zeul-fierar Hefaistos pentru a-l lega pe captivul Titan. Astfel, ei devin agentii razbunarii lui Zeus. Kratos este caracterizat ca fiind brutal si fara mila, batjocorindu-l in mod repetat atat pe Hefaistos, cat si pe Prometeu si utilizand violenta inutila. El apara regula opresiva a lui Zeus si prezice ca Prometeu nu va scapa niciodata de legaturile sale.

Desi acesta este singurul rol jucat in mit, probabil este cea mai importanta aparitie in miturile grecesti.

 

Alte aparitii ale lui Kratos in mitologia greaca

Kratos nu apare des ca ceilalti zei, dar este infatisat alaturi de sora sa Bia. Numele sau este chemat pentru a-i ajuta in caz de nevoie pe muritori. Kratos este chemat in lupta, alaturi de Bia si Nike. Dar este chemat si alaturi de Dike, zeul justitiei.

Rolul lui Kratos de zeu al puterii nu este limitat doar la campul de lupta, insa este mereu in legatura cu violenta. De fapt, pare a fi unul din zeii greci care exista mai mult ca o idee decat ca un caracter.

El este Cratus, in greaca veche insemnand “putere” – reprezentarea fortei omenesti. Kratos, Nike, Bia si Zelus sunt zei inaripati umbland pe curentele cerului. Ei au fost primii care l-au ajutat pe Zeus sa apere Muntele Olimp de Typhon, tatal monstrilor.

In opera lui Eschil, Electra il cheama pe Kratos si pe Dike („Justitia”) sa il ajute pe fratele ei Orestes in razbunarea uciderii tatalui lor, Agamemnon. Kratos si Bia apar in secolul al V-lea i.e.n. in opera lui Euripide. Dar apar, de asemenea, si la sfarsitul secolului al XVIII-lea si al XIX-lea in descrieri romantice si adaptari ale mitului lui Prometeu inlantuit.

In concluzie, Kratos nu are un rol enorm in legendele grecesti , insa are o influenta puternica in mitologia moderna.

Kratos sau Cratos este personificarea divina a puterii in mitologia greaca. El si fratii sai sunt in esenta personificari.

Kratos este mentionat pentru prima data alaturi de fratii sai de Hesiod in opera lui Theogonia . Potrivit lui Hesiod, Kratos si fratii sai locuiesc cu Zeus pentru ca mama lor, Styx, a venit mai intai la el pentru a solicita o pozitie la curtea sa, asa ca a onorat-o pe ea si copiii ei cu pozitii inalte.

 

Kratos in mitologia moderna, God of War

Kratos fiind zeul puterii in mitologia greaca, apare ca personajul principal din seria ”God of War” (in traducere, zeul razboiului). Aparent, titlul seriei de jocuri nu se refera la Kratos, personajul principal, ci la zeul grec Ares, care are un rol in aceasta serie. Chiar daca Kratos din seria de jocuri nu avea initial nicio legatura cu zeul puterii Kratos din mitologia greaca, sunt multe indicatii in joc si in structura sa care sugereaza ca exista o conexiune mai puternica decat ne este dat sa credem (de exemplu, povestea jocului are loc in Grecia Antica si contine mare parte dintre zeii si zeitele grecilor).

In seria God of War, Kratos este un anti-erou profund tragic, herculean, care, dupa ce si-a asasinat familia, trebuie sa spele miasma pentru a-si recapata linistea sufleteasca.

Zeus, tatal zeilor, afland o profetie teribila despre un copil insemnat ce il va distruge, isi trimite copii, pe Ares si Atena, sa distruga un copil. Insa Ares, zeul razboiului, il va lua pe Deimos, fratele mai mic al lui Kratos din cauza semnelor din nastere. Insa Kratos va fi salvat de Atena, zeita intelepciunii.

Motivat de disparitia fratelui sau mai mic, Kratos isi face un tatuaj care sa imite semnele din nastere ale lui Demos si devine un membru al armatei spartane, folosindu-si furia pentru a urca toate gradele acesteia din dorinta de a-si razbuna intr-o zi fratele. Kratos nu a fost doar o masinarie de ucis si a avut timp sa-si intemeieze chiar si o familie cu Lysandra, avand o fiica (Calliope).

Kratos rosteste cuvintele care aveau sa-i bantuie restul zilelor:

“Ares, distruge-mi inamicul si viata mea va fi a ta!”

Ares nu a ratat ocazia de a avea un discipol de talia lui Kratos si i-a distrus dusmanii, inlantuindu-l pe spartan pe veci de Lamele Haosului, ca un reminder permanent de loialitate fata de zeul razboiului.

Personajul jocului video Kratos a primit numele intr-o etapa tarzie in dezvoltarea jocului initial din 2005, dupa ce personajul fusese deja pus la punct. Stiind de zeul numit Kratos care apare in mitologia greaca, creatorii au ales acelasi nume, Kratos, cuvant grecesc care inseamna „Forta”. Producatorii jocului au numit asta o „greseala fericita”.

Insa coicidentele se opresc aici, pentru ca in joc, Kratos este cel care il elibereaza pe Prometeu, in continuarea din 2007, God of War II. Eu cred ca personajul jocurilor se bazeaza in special pe alti eroi din mitologia greaca precum Perseu, Tezeu, Ahile. Dar este foarte puternic influentat de figura lui Hercule. In partea a III-a a jocului el ii distruge pe zeii greci care sunt vazuti ca razbunatori si corupti si restabileste starea initiala de haos primordiat.

Pe langa jocurile care ne poarta prin Sparta si prin mitologia Greciei antice, avem si ultimul joc care ne poarta pe taramul mitologiei nordice. Asadar, God of War le are pe toate. Iar Kratos mai apare si in doua serii de benzi desenate, 3 carti si multe altele. Sange, razbunare, zei si monstri, armuri divine, cutia Pandorei si tot ce si-ar mai dori un pasionat de mitologie.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,073 times, 1 visits today)

1 thought on “Kratos, zeul fortei divine in God of War”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.